Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: NEX 7 w studio

Domyślnie NEX 7 w studio

Pytanie do praktyków:

W jaki sposób bezprzewodowo wyzwalać z NEX 7 flesze studyjne, aparat ustawiony w trybie MANUAL,
    żadne pomiary TTL mnie nie intresują , zwykłe wyzwolenie z synchronizacją lamp studyjnych.
    Czyli w jaki sposób połączyć nadajnik z NEX 7
    1. Czy założenie na sanki kostkę FS-1100 (chińska podróba) a w kostkę nadajnik jest rozwiązaniem problemu?
    2. Czy konieczne jest użycie oryginalniej FA-HS1AM i w nią nadajnik?
    3. Czy wbudowana lampa w NEX 7 się do tego nadaje ( to,że wyzwoli błysk to wiem , nie wiem tylko czy bedzie synchronizacja prawidłowa)
    Nie mam w tej chwili NEX 7 by wykonać próby, a ewentualny zakup akcesoriów muszę zrobić w ciemno.

Tradycyjnie teoretyków proszę o udział w innych wątkach lub wzmocnienie sił na bratnim forum.

p.s. Rafał W. , sorry , że tak obcesowo ale liczę na Ciebie.

Gaduła Awatar matys
    Miasto
    szczecin / chesterfield

Domyślnie

To mam nic nie proponować?

To jednak zaproponuje. Pogadaj na kkm'ie. Tam więcej praktyków. O tym forum tez już nie raz było wspominane. Najlepiej chyba spytać Marcina Wuu. Mam nadzieje, ze nie będzie miał mi za złe.
    .

Domyślnie

Matys,
    a czemu masz nie proponowac?
    Jak wiesz o co biega to bardzo prosze i będzie to dla mnie bardzo cenne.
    Od KKM zacząłem ale niczego nie znalazłem choć jest tam taki wątek.
    A TEORETYK dla mnie to nie ten kto wie teoretycznie ale prawidłowo , tylko ten komu sie wydaje ze wie.
    Ja też jak na razie w kwestii NEX 7 jestem teoretykiem.

Gaduła Awatar matys
    Miasto
    szczecin / chesterfield

Domyślnie

Napisałeś, żeby teoretycy nie pisali, a mi nawet do teorii w tym temacie daleko... , sam nic w temacie nie wiem, a wspominany przeze mnie Marcin Wuu z tego co wiem wykorzystuje 7kę w studiu.
    .

Domyślnie

Marcin Wuu dosc rozsadnie opisal swoje spostrzezenia o NEX 7.
    Co ciekawe uzywa on tego aparatu w charakterze takim jakim ja bym chcial uzywac.
    Z jego tekstu jasno wynika , ze mozna uzyc to w takiej formie o jakiej mysle ,ale nie opisal konkretnie jakiego osprzetu uzyl , a wlasnie te szczegoly sa istota mojego pytania.

p.s. moje pytania tak naprawde sa pytaniami o kase. Ja wiem jak to zrobic ale wiem jak to zrobic za ca. 500 pln. A mam podejrzenie ze mozna to zrobic za 50-70 pln , i dlatego pytam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zoom2 Zobacz posta
    W jaki sposób bezprzewodowo wyzwalać z NEX 7 flesze studyjne, aparat ustawiony w trybie MANUAL,
    żadne pomiary TTL mnie nie intresują , zwykłe wyzwolenie z synchronizacją lamp studyjnych.
    Czyli w jaki sposób połączyć nadajnik z NEX 7
    1. Czy założenie na sanki kostkę FS-1100 (chińska podróba) a w kostkę nadajnik jest rozwiązaniem problemu?
    2. Czy konieczne jest użycie oryginalniej FA-HS1AM i w nią nadajnik?
    3. Czy wbudowana lampa w NEX 7 się do tego nadaje ( to,że wyzwoli błysk to wiem , nie wiem tylko czy bedzie synchronizacja prawidłowa)

Dokładnie w taki sam sposób jak z innymi korpusami. Nex-7 za wyjątkiem innej stopki nie wyróżnia się od reszty. Połączysz do stopki dowolną przejściówkę na PC i sprawa załatwiona.
    1. Tak
    2. Nie. Niekonieczne.
    3. Nadaje się i nie nadaje. To zależy od funkcjonalności fotoceli. Jeżeli mają możliwość ustawiania synchronizacji z pominięciem przedbłysków sterujących TTL – to tak. Natomiast reagujące już na pierwszy błysk – to nie.

Wbudowana lampa pracuje tylko w trybie TTL, więc przedbłyski spowodują przedwczesne wyzwolenie lamp zdalnych, chociaż w przypadku lamp reporterskich pracujących na ułamkach swojej mocy nie zauważymy różnicy, bo zdążą wyzwolić się na sygnał błysków sterujących i ponownie przy błysku głównym. W każdym bądź razie różnicy w naświetleniu kadru nie widać. Przy pełnej mocy lampy wyzwalanej zdalnie i nie mającej możliwości ignorowania przedbłysków, lampka wbudowana nie nadaje się

Czas synchronizacji Nex’a-7 zarówno z lampką obcą na korpusie, jak i lampami wyzwalanymi bezprzewodowo wynosi do 1/250s. Przy krótszych czasach migawka zaczyna przysłaniać górę kadru. Lampa wbudowana pozwala na osiągnięcie jedynie 1/160s.

Pozdrawiam.

Domyślnie

Dorjan,
    THX za jasną i konkretną odpowiedź.

Uprawnienia umieszczania postów