Jaki filtr połówkowy bedzie najlepszy do standardowych widoczków szary, niebieski, czerwony ...Pomóżcie bo jadę na wakacje i coś muszę kupić
Pozdrawiam
[ Dodano: Czw Lip 28, 2005 7:56 am ]
Pewnie kupię marumi nakrecany
Szukaj
Jaki filtr połówkowy bedzie najlepszy do standardowych widoczków szary, niebieski, czerwony ...Pomóżcie bo jadę na wakacje i coś muszę kupić
Pozdrawiam
[ Dodano: Czw Lip 28, 2005 7:56 am ]
Pewnie kupię marumi nakrecany
Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog
Nie zartuj - wkrecany bardzo cie ogranicza - bedziesz kadrowal np horyzont zawsze w polowie zdjecia![]()
![]()
IMHO jesli polowkowy to porzadny - tylko "plytka" wsuwana w "prowadnice" - zerknij na oferte Cokin, Hitech itp (np. w Rays Foto).
No i przez przejsciowki dopasujesz do roznych szkielek... Lepiej zainwestowac w wiekszy rozmiar - "P".
Pzdr
Spinner
[ Dodano: Czw Lip 28, 2005 7:57 am ]
A co do kolorkow - mysle, ze szary najpotrzebniejszy i zaraz za nim niebieski (w Polsce czesto niebo jest takie... hmmm.. bez wyrazu, jednolicie biale)... Zreszta... Polecam knige p. Mroczka (mozna ja w necie nawet u Czarka kupic)... Dla mnie rewelacja - bardzo lubie do niej zagladac... Ktos inny oczywiscie moze miec inne zdanie... Ale facet umie focic i poslugiwac sie filterkami - jest tam duzo o tym...
Pzdr
Spinner
Pentax (LX) i Nikon (D610i D90)
SPINNERSTRAPS
Witam.Polecam knige p. Mroczka (mozna ja w necie nawet u Czarka kupic)...
Czy możesz coś więcej napisać, to znaczy tytuł i namiary na Czarka ?
Pozdrawiam
Człowiek ten na grupie dyskusyjnej poidpisuje się tak:Czy możesz coś więcej napisać, to znaczy tytuł i namiary na Czarka ?
--
wiedza: http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=565315
e-mail: 4x5 [małłpka] gmx [kropka]ch
stronka: http://strony.aster.pl/4x5
Dystrybucja: Książka o fotografowaniu-Andrzej Mroczek. Cena 56 zł
Więc chyba wszystko jasne![]()
Książka o fotografowanuZamieszczone przez mario
pozdrawiam Krzysiaczek
Widze, ze namiary juz maciePolecam - naprawde godna uwagi
Pzdr
Spinner
SPINNERSTRAPS
pomijając wybór systemu (cokin v nakrętka) najbardziej uniwersalnym jest filtr ND bo jest neutralny, następnie grey (szary) - działa podobnie, ale wpływa na kolory...
ciekawym rozwiązaniem są filtry sunset oraz grad thunder - pierwszy daje wspaniały efekt zachodu, drugi burzy - ale w obu przypadakach musi byc coś na niebie :P
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
Mam jeszcze pytanko odnośnie używania polarka
Jak to zwyke robicie
Pomiar światła i ustawienie czasu i przysłony w manualu a następnie zakręcenie polara i zrobienie zdjęcia, czy pomiar z polarem a następnie korekcja ekspozycji (i o ile)
PS. Książkę już kupiłem, jest naprawdę rewelacyjna.
może znacie jeszcze jakieś dobre tytuły na rynku w które warto zainwestować
Pozdrawiam
Ja robie w Av z AE-L - czyli mierze, AE-L, ściemniam, pstrykam.
Ciesze sie, ze ksiazka Ci sie podoba - p. Mroczek pisze tam jak uzywac polarka (takze do lagodzenia kontrastow)
Pzdr
Spinner
SPINNERSTRAPS
Skontaktuj się z nami