Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dino1984 Zobacz posta
    Dobra Martin, to Ty idź opanowywać technikę a innym pozwól się wypowiedzieć merytorycznie na temat samych zdjęć. Jakbyś w swej mądrości nie zauważył to wrzuciłem też wersję bez winiety. Poproszę o merytoryczne opinie.
    Może nie zostanę zlinczowany za krytykę. Nie bez powodu napisałem o technice, a potem o bawieniu się w winiety

Po 1 winieta, która tutaj nie pasuje, jak używać, to tak jak koledzy napisali raczej ściemniająca, po to by "uwypuklić" środek kadru, która wg. mnie lepiej pasuje w fotografii B&W, ale jak kto lubi. Po 2 złe WB tak jak już ktoś napisał. Mocne zażółcenie na zdj. nr 3, na zdj. nr 2 lekkie zazielenienie. Po 3 kadrowo słabo. Za dużo wolnej przestrzeni na zdjęciach i brak ciekawych motywów (może poza zdjęciem nr 2). Po 4 potężna flara na zdjeciu nr 3 + mocny spadek kontrastu, co jest normalne przy takich zdjęciach, dlatego najlepiej robić je zaraz po wschodzie albo zaraz przed zachodem, no chyba że jest mgła etc. Po 5 na zdjęciu nr 2 złapałeś sam siebie w kadrze. Więcej błędów nie chce mi się już doszukiwać.

Nie piszę tego złośliwie, ale prosiłeś o konstruktywną krytykę. Ze swojej strony polecam oglądać jak najwięcej zdjęć profesionalnych fotografów przyrodniczych/krajobrazowych, to bardzo pomaga. No i nic nie zastąpi treningu oczu i własnej wyobraźni w plenerze. Nikt Ci tutaj nie da gotowych złotych porad na magiczne fotografie, ale na prawdę wszystkiego da się nauczyć, tylko że będzie to okupione ciężką pracą i wieloletnią praktyką.
    Ostatnio edytowane przez MartinGrey ; 11-11-2013 o 13:40
    Lee Filters, Manfrotto 337, Velbon CF-630, Benro B-2, Benro PC-1

Domyślnie

A ja mam pytanie geograficzne - gdzie ta dolina Roztoki się znajduje?

Domyślnie

a ja mam watpliwosci co do wb
    x-pro2 + xt-10 | 23 2.0 + 35 1.4 + 50 2.0 <3
    www.ma-foto.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FHR Zobacz posta
    A ja mam pytanie geograficzne - gdzie ta dolina Roztoki się znajduje?
    Kampinoski park narodowy, w okolicy miejscowości Łubiec (troszkę na północ, na skraju lasu). Nie mylić z tą Roztoką w górach
    Ostatnio edytowane przez Dino1984 ; 11-11-2013 o 11:49

Domyślnie

Nie widać zdjęć...

Domyślnie

Jeszcze raz. Poprawiłem obróbkę (WB).

1.

2.

3.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów