Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Domyślnie

A ja mam pytanko odnośnie Heliosa. Mógłby ktoś podpowiedzieć jaką przejściówkę kupić żeby pasowała do przeróbki, o której mówi autor filmu? No i czy to jest bezpieczne przy pełnej klatce?
    Do tej pory miałem bardzo niewiele wspólnego z M42, ale widzę, że efekty są bardzo ciekawe. Do tego mam w domu 44M-4

Domyślnie

Powiem Ci Jacek, każda. Musisz wziąć pod uwagę, że do tego heliosa też jeszcze warto pierścienie użyć.

Suuper, będzie co wysyłać wszystkim, którzy zapytają "co do makro"
    Naucz się czytać

Domyślnie

Super, bardzo się cieszę, że film zbiera plusy! Dziękuję!

Cytat Zamieszczone przez skito Zobacz posta
    Wasze filmy ogląda się przyjemnie, łatwo i z ciekawością bo są należycie, odpowiednio, prawidłowo, trafnie, profesjonalnie, umiejętnie, stosownie, po mistrzowsku, profesjonalnie, umiejętnie, bezkonkurencyjnie, z talentem, ze znajomością rzeczy zrobione oby tak dalej - będę śledził PoZdRaWiAm!
    Komentarz mistrz! Nasza próżność jest dziś na haju

Odpowiadając na pozostałe kwestie. O nieobróbcę najwyraźniej musi powstać, bo ciśnienie publiczności jest ogromne. Ale musimy to przemyśleć, jak to powiedzieć, aby powiedzieć po raz ostatni

Jaki adapter? Tak jak napisał Mavierk, każdy. Z tą różnicą, że w tych najtańszch (najcieńszych) najłatwiej jest nawiercić otwory i można z nich zrobić nawet 44M4 który ostrzy na nieskończoność (wystarczy usunąć ostatni element, ten z gwintem, a adapter na śrubki wkręcić w jego miejsce). Oczywiście pierścienie makro do Heliosów też się przydają, bo Helios + adapter nie daje 1:1. W 44M4 jest bezpiecznie z pełną klatką (z dużym lustrem), choć nie należy przesadzić, bo jak przesadziłem, to lustro uderzało lekko w ostatnią soczewkę. Nie waliło, ale zaczepiało. Można jeszcze zastosować pierścień z soczewką. Soczewka oczywiście jest słaba, więc ją należy wykręcić, ale sam adapter jest gruby i to daje lepsze efekty bez pierścieni.

Teraz zima będzie owocna w filmy, bo szykujemy kilka bardzo ciekawych tematów. Trzymajcie rękę na jutubie
    Pozdrawiam!

Rafał

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź.

Tylko co oznacza owe "przesadzanie"? Domyślam się, że chodzi o pewne ustawienia pierścienia ostrości?

Cytat Zamieszczone przez DR5000 Zobacz posta
    W 44M4 jest bezpiecznie z pełną klatką (z dużym lustrem), choć nie należy przesadzić, bo jak przesadziłem, to lustro uderzało lekko w ostatnią soczewkę. Nie waliło, ale zaczepiało.

Domyślnie

Czekamy na kolejne filmy
    DeSiedemSto

Uzależniony od dźwięku migawki

Domyślnie

Tokina się podparła na FB Waszym filmikiem Opatentujcie szybciutko: "Pyk - ostro, pyk - ostro", bo zaraz kampania reklamowa ruszy z tym hasłem

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Był taki jeden co to jak nie zobaczył to nie uwierzył. Nie daje wiary że ta tokina to takie cud na macro.

Domyślnie

Kolejny fajny filmik

ps. Rafał szkoda że nie odpowiedziałeś na mail

Domyślnie

Filmik macro obejrzalem, pewnej czesci ciala nie rozrywa, ale tez nie powiem zebym sie jakos mega wynudzil
    Mam pytanko, ten N105 to made in....., i czy jeden egzemplarz takowego w uzyciu byl ?

pozdro
    Trzy aparaty spod znaku N i "troche" szpeja do nich....

www.michalak24.pl

Domyślnie

A mnie się film bardzo podoba i czekam na kolejne odcinki.
    Lekko, bez napinki i z dużym polotem, ale jednocześnie jest w nim zarówno treść jak i forma dla oka i ucha.
    Oglądając go, pomyślałem sobie, że jest nadzieja dla świata skoro mamy tak zdolnych młodych obywateli

Jedyna kwestia z którą lekko bym polemizował, to ocena N105VR.
    Miałem przez rok Tokinę 100/2.8 i mam Nikkora 105VR. O ile Tokina była bardzo dobra optycznie, to AF był całkowitą porażką i dla mnie nie ma najmniejszych szans w porównaniu z N105VR. Zarówno szybkość, jak i przede wszystkim celność jest zdecydowanie lepsza u Nikkora. Co do kontrastu, to tutaj także Nikkor jest lepszy. Nie zarzucam koledze nieprawdy, oglądając film pomyślałem sobie raczej, że trafiłeś na słaby egzemplarz 105-tki.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów