Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Domyślnie Manualna lampa a zdjęcie reporterskie

Witam, chciałbym kupić tania lampkę do mojej D90. Sluzylaby mi ona do zdjęć reporterskich, na rożnych imprezach okolicznościowych w budynkach. Jak wygląda taka praca z manualna lampa nie obsługująca TTL? Czy ten system jest konieczny czy da się to ogarnąć w manualny? Jestem zielonym w temacie lamp, prosilbym o pomoc.

Domyślnie

Jak się nie znasz to bierz z TTL-em. Wszystko można ustawić manualnie, ale ... Ktoś to wymyślił, żeby ułatwić życie
    pralka Siemens, żelazko Tefal, kuchenka Samsung, stolik najtańszy z ikei

Domyślnie

Macie jakiś swój sposób na używanie manualnej lampy na aparacie?

Domyślnie

Ale o jaki sposób Ci chodzi? Ustawiasz moc manualnie i dopasowujesz do warunków/uzyskania pożądanego efektu. Jak ze studyjnymi

Domyślnie

Chodziło mi o to, ze ustawiamy sobie jakaś moc lampy i braketingiem w aparacie sobie kontrolujemy, ale teraz to przemyslalem i to bez sensu bo zawsze będzie to inaczej. Pracując lampa manualna, aparat też najlepiej w tryb M?

Domyślnie

Jak piszesz, w temacie lamp jesteś zielony i wydaje mi się,że nie w pełni rozumiesz pojęcie manualna lampa błyskowa.Taką lampą można określić urządzenie,które wyzwala błysk
    światła cały czas z jednakową siłą.Dozowanie ilości światła docierającego do materiału światłoczułego odbywa się poprzez przysłoneę w obiektywie.Każda lampa ma okreśłoną
    siłę błysku zwaną liczbą przewodnią lub szacunkową, podawaną zazwyczaj dla filmu o czułości 100 ASA.Wachała się ona od kilkunastu w małych lampkach amatorskich do
    kilkudziesięciu w dużych lampach dla zawodowców.Aby uzyskać poprawną ekspozycję ateriału światłoczułego trzeba tą liczbę podzielić przez odległość do fotografowanego
    obiektu.Otrzymany wynik oznaczał wartość przysłony,którą należało ustawić na obiektywie.Teraz odpowiedz sobie czy zapanujesz nad tym w czasie jakiejś dynamicznej akcji.
    Jeżeli z jakichś powodów nie chcesz kupić systemowej lampy błyskowej,to poszukaj chociaż takiej wyposażoną w automatykę błysku i z napięciem na stykach stopki,które nie
    sfajczy Ci elektroniki w korpusie.Ze swej strony mogę Ci polecić którąś ze starszej generacji lamp Nikona np. SB 25.Wszystko pięknie współprzacuje oprócz TTL,a automatyka
    błysku oparta na wbudowanym w lampę czujniku radzi sobie całkiem dobrze.Namawiałby Cię jednak do kupna lampy,która w pełni wykorzysta możliwości jakie daje system
    TTL lub iTTL, niekoniecznie ze stajni Nikona.

Domyślnie

Czytając twój post, rozumiem, że lampe http://www.skapiec.pl/site/cat/53/comp/4081527 nie możemy nazwać Manualna, ponieważ da się w niej regulować siłę błysku (1/1-1/12?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kazzi Zobacz posta
    ?...Taką lampą można określić urządzenie,które wyzwala błysk
    światła cały czas z jednakową siłą...
    No nie zgodzę się w tej kwestii. Manualna regulacja siły błysku, słyszałeś o czymś takim? Czy przepisałeś jakiś cytat?

I jeśli chodzi o to naświetlanie "materiału światłoczułego" (też pewnie skopiowane z jakiegoś opracowania z lat 70-tych ubiegłego wieku) to powinieneś wiedzieć, że można także uzależnić "to" od czasu otwarcia migawki.
    Ostatnio edytowane przez pgaik ; 30-10-2013 o 00:17

Domyślnie

To jak nazwać lampę,która takich udogodnień nie miała? Niczego nie cytowałem i nie kopiowałem,tylko takimi lampami dawno temu się posługiwałem.
    Oczywiście,że takią lampkę jak z linku mozna nazwać manualną,sądziłem że kolegę interesują jakiś starsze konstrukcje. Matryca w współczesnym
    aparacie cyfrowym to też materiał światłoczuły.Czas otwarcia migawki w lampach o stałym błysku ma raczej niewielkie znaczenia i tak z reguły jest szybszy
    niż najszybszy czas synchronizacji.

Domyślnie

Wracając do tematu, to czy taka lampe z linku da się używać na aparacie do reporterki?

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów