Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kurczeblade Zobacz posta
    Wciąż nie mogę zrozumieć, skąd się bierze taki jad, brak dystansu, na takich forach u niektórych ...
    Ja właśnie tez nie potrafię zrozumieć. Chyba z nudów ludzie sobie wzajemnie dokuczają.
    Sesja świetna. Muszę sobie przysiąść nad beauty bo u mnie kuleje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yazid Zobacz posta
    Ja właśnie tez nie potrafię zrozumieć. Chyba z nudów ludzie sobie wzajemnie dokuczają.
    Łatwiej jest napisać zgryźliwy komentarz niż zrobić dobre zdjęcia

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    ...Te dziewczyny powinny być (chyba były w zamiarze) zmysłowe. A są martwe. Brak wyrazu. Poniższe zdjęcie dobrze to ilustruje.
    To jest albo kwestia obróbki, albo modelki która nie grała. Ale gdy takich zdjęć jest więcej to się skłaniam w stronę "obróbkową", to to jest chyba przyczyna.
    I to sa moje uwagi do galmour/beauty w ogóle, nie tylko do Łukasza. 90% zdjęć tych dziewczyn w necie pokazuje dziewczyny ... martwe.

W 100% się zgadzam z opinią, dziewczyny nie są ani zmysłowe, ani zagadkowe, ani nie stoi za nimi jakiś głębszy przekaz.
    Ale nie jest to kwestia obróbki, nie jest to też kwestia "pustki" modelek. Po prostu nie jest to w żaden sposób portret, dlatego nie interesuje mnie (fotograficznie) kim jest modelka, jakie są w niej emocje lub jaka jest na prawdę.
    Mają być atrakcyjne (a tego im chyba nie można zaprzeczyć ), mają dobrze prezentować makijaż - główny temat zdjęcia.
    I to staram się robić. Zdjęcia się mogą podobać lub nie, ale taki efekt nie jest dziełem przypadku, a kreowania od początku sesji do końca obróbki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukasz_lkz Zobacz posta
    Łatwiej jest napisać zgryźliwy komentarz niż zrobić dobre zdjęcia
    tak oczywiscie masz racje. nie od dzis wiadomo ze ja nie umiem robic zdjec wiec w ogole nie zaczynajmy tego tematu.
    problem jednak widze w czytaniu ze zrozumieniem ktore chyba nie bardzo wychodzi
    zarzucanie jadu w przypadku komentarza na temat idiotycznej klasyfikacji fotografii beauty stworzonej chyba jedynie dla tego watku to istne kuriozum.. no ale zdjec trzeba bronic niczym rejtan

.
    Mają być atrakcyjne (a tego im chyba nie można zaprzeczyć ),
    niestety - mozna. dziewczyny sa ladne bo tego im nie mozna odmowic ale z atrakcyjnoscia juz nie bardzo .. w szczegolnosci ze jak napisales:
    mają dobrze prezentować makijaż - główny temat zdjęcia.
    jesli to makijaz byl glownym tematem sesji to moim zdaniem z sesji przyzwoitej (w miare zaswiecone, przyzwoicie skadrowane, jakos tam wystylizowane, widac ze ekipa sie starala) zmienia klasyfikacja na fatalna. zeby nie bylo ze sie dopier..lam bez powodu kilka slow uzasadnenia:

o ogolnym braku wyrazu i "martwych" modelkach napisal Jacek. ja tylko slow technicznie na temat makijazu bo swiatla pozwole sobienie kometowac - dlaczego jesli chodzi o prezentowanie makijazu te fotografie sa porazka.

fot. 1
    chyba najlepsza z setu i chyba jedyna do ktorej przyczepiac sie mozna jedynie jesli czlowiek sie uprze. bo wiadomo ze doczepic sie mozna zawsze ale bdb kompozycja, przemsloany kadr i nie iwdac bledow w makijazu. niestety dalej jest gorzej

fot. 2
    posklejane rzesy - przy takim zblizeniu i przy fotografii beauty efekt niedopuszczalny. makijaz oka nie nadaje sie do przykmnietych oczu - szczegolnie dolny cien pomniejsza oko, a swiecacy cien w kaciku stwarza malo ciekawe wrazenie
    nidokladnie pomalowane usta - niedomalowane w kacikach i wyjechane poza obrys warg

fot. 3

bez uwag nt makijazu - choc nie wiem co autor mial na mysli moczac wlosy modelce i zostawiajac sucha twarz

fot. 4

bez uwag, choc widac posklejane rzesy ktore w nastepnym zdjeciu beda razily

fot. 5
    cien pod ustami - sprawia wrazenie nierowno rozprowadzonej pomadki, wspomniane posklejne rzesy

fot. 6

no jesli tu mial byc pokazany makijaz to ja przepraszam. nierowno pomalowane usta jeszcze moglyby sie obronic ale te cienie od reki zaslaniaja cala robote wizazysty

fot. 7
    chyba najgorsze z wszystkicj.makijazowo nic to nie jest ok. fatalnie polozona pomadka. rozmazana pod dolna warga. cien pod oczami w polaczeniu padajacym cieneim daje odbior podbitego opuchnietego oka

fot. 8
    bez uwag

fot. 9
    cienie pod oczami lepiej niz w 7 - co swiadczy jedynie o zlym zaswieceniu 7ki. usta nadal fatalne, olbrzymia roznica w tonacji twarz - dlon. wizazystka powinna wiedziec ze przy takcih kadrach dlonie sie rownie pudruje.

ale taki efekt nie jest dziełem przypadku, a kreowania od początku sesji do końca obróbki
    jesli ta kreacja nie jest dzielem przypadku to tym gorzej dla kreujacych.
    przepraszam za przydlugi wywod, czy wyciagniesz wnioski z tego komentarza, czy tez kolejny raz napiszesz cos o jadzie i tym jak to ci zle ze ktos krytykuje to juz twojasprawa.
    fotografia beauty wbrew temu co bylo napisane powyzej nie opiera sie na ciasnych kadrach bo to naprawde idiotyczna definicja. fotografia beauty to perfekcyjne przedstawienie piekna. i wlasnie o te perfekcje chodzi najbardziej. kazde niedociagniecie w makijazu powoduje ze beauty przestaje byc beauty i staje sie "zwyklym smiertenikiem"
    milego dnia
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Domyślnie

Dlatego na takich trzeba mieć wy..a znaczy się bata ! Wystarczy trochę gry słów i taki osobnik później wpada w ostrą nerwice w konsekwencji sam się błaźni

Sailor - aż dziwie się że postawiłeś takie uwagi, widząc że robisz podobną kategorie zdjęć, AAA robisz ? SORRY ! -próbujesz robić ! Z zamoczonymi włosami pojechałeś ostro ostro ostrą krytyką Yeah! Gratulacje

Dla mnie to zawistne ... per.....nie w każdym punkcie ! czepialstwo

Łukasz
    Zrób to w artystycznej czarnibieli i wszyscy zrobią "WOW"
    a jeszcze lepiej, wstaw tu zapierniczającą babcie o kulach, walnij w BW i będzie miałczenie pod zdjęciami że są artystycznie wyśmienite, a Ty mistrzem fotografii
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 11-11-2013 o 23:37

Domyślnie

Co do zdjęć - nawet fajne. Kadrowanie dziwne, ale to kwestia gustu.
    Obróbka - manekiny - tylko tyle można napisać. Twarze są tak nienaturalnie spłaszczone, że aż strach. Następnym razem zostaw choć odrobinę z rysów twarzy.

Proponuję sięgnąć trochę dalej, poza własne podwórko - zobaczysz ile wtedy można się nauczyć. A uwagę kolegi możesz już potraktować jako pierwszy kroczek
    Wciąż nie mogę zrozumieć, skąd się bierze taki jad, brak dystansu, na takich forach u niektórych ...

Łukasz dawaj więcej! Chociaż już obserwuje Twoje poczynania na FB - naprawdę dobry warsztat, dobre stylizacje, dobre modelki. Tak trzymać!
    Tak się składa, że to autor wątku zaczął zgryźliwości.... sailor skomentował tylko coś, czego i ja nie rozumiem:
    Na tym w sumie polega kadrowanie w beauty. Uwaga skupia się na odpowiednich elementach zdjęcia. (...)
    reszty wywodów nie chciało mi się czytać
    Zawsze słyszałem, że kadrowanie zależy od wizji fotografa, a nie kategorii zdjęcia.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Jako, że to "mój wątek", sprostuję kilka spraw:
    Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Tak się składa, że to autor wątku zaczął zgryźliwości.... sailor skomentował tylko coś, czego i ja nie rozumiem:
    Na forum nie zaglądam tak często jakbym chciał, a i użytkowników też nie bardzo kojarzę. Jednak sailor zapadł mi w pamięć ze względu na sposób komentowania - negatywny. Nie mam na myśli moich wątków, piszę ogólnie.
    Dlatego w odniesieniu się do jego komentarza, odnoszącego się do innej uwagi - nieważne czy słusznej czy nie - postanowiłem odpowiedzieć, nie bardziej zgryźliwie niż autor. Ot gorszy dzień, zazwyczaj tego nie robię

Dalsza część dysputy ma już niewiele wspólnego z fotografią, dlatego sobie odpuściłem. Celem było pokazanie zdjęć i uzyskanie konkretnych opinii. Problemów z krytyką nie mam, choć sam jej nie używam, Stevenem Meiselem jeszcze nie jestem.
    Kurczeblade poruszył ciekawy temat utartych kanonów, ale wydaję mi się, że to niekoniecznie jest dobre miejsce, co by nad nim dysputować, choć z chęcią bym się czegoś nauczył.

No to ten, mejk pis not łor. W sobotę będę robił kolejne beauty - oby wyszło lepiej

Domyślnie

Przyznaję, że mi się beauty coraz mniej podoba. Generalnie. Na tych zdjęciach wytłumaczyć przynajmniej się mogę dlaczego. Chodzi o wyraz, mimikę. Niestety poprzez obróbkę traci się niuanse mimiki. Te dziewczyny powinny być (chyba były w zamiarze) zmysłowe. A są martwe. Brak wyrazu. Poniższe zdjęcie dobrze to ilustruje.
    To jest albo kwestia obróbki, albo modelki która nie grała. Ale gdy takich zdjęć jest więcej to się skłaniam w stronę "obróbkową", to to jest chyba przyczyna.
    I to sa moje uwagi do galmour/beauty w ogóle, nie tylko do Łukasza. 90% zdjęć tych dziewczyn w necie pokazuje dziewczyny ... martwe.
    W zdj nr 3 i 9 jest ciut zmysłowości.

Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 08-11-2013 o 13:00
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

One mogą być zimne, wyniosłe, niedostępne, ale nie martwe. Powinny mieć "coś" w oczach albo ustach. Wtedy by były piękne.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Dzięki wielkie za opinie. Po Twoich uwagach i przejrzeniu portfolio, wiem, że ostro muszę zabrać się do pracy. Dzięki raz jeszcze

Domyślnie

Wiesz co ! Wszedłem na Twoje pf ... rozmazane brokaty, piórka, różańce , latające modelki na komarach ... albo nie- powstrzymam się od komentowania.

Dla mnie zdjęcia Łukasza są bardzo dobre, nie są nudne, mają dusze - oryginalność i niestety Sailor dla mnie słowa krytyki które zostawiłeś są mało istotne, mało mające coś wspólnego z warsztatem Łukasza.

Idę. Nie wracam bo z przykrością informuję że jeśli jeszcze raz usłyszę słowo "IDEALNE" lub "PERFEKCYJNE" to się chyba porzygam tęczą !

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów