Witam,
Obiecalem ostatnio male przedstawienie tego niezbyt popularnego databanku serii Nexto.
Dlaczego nie Digimate?
Dla celow glownie podrozniczych, poszukiwalem dla siebie maksymalnie prostego databanku, ktory jest mozliwie niezawodny, szybki i dlugowieczny, jesli chodzi o zjadanie baterii (tu juz odpada wiekszosc zabawek tego typu). Podglad zdjec jest mi zupelnie niepotrzebny, odtwarzanie wideo, mp3, wyjscie na TV i inne fjuczery, rowniez zbedne.
Mial byc solidny databank, z ktorego w miare latwo bede mogl wygrzebac dysk i podmienic na inny, na ktory transfer bedzie szybki i mozliwy do zweryfikowania a przy okazji nie bede sie musial martwic zasilaniem (podczas dlugiej wyprawy).
Oczywiscie nie neguje przydatnosci databankow z podgladem tylpu Digimate, po prostu mi to urzadzenie totalnie nie odpowiada.
Tak wiec Nexto 2525, dostepny jest w wersji bezdyskowej, lub z dyskami 80/120/160Gb. Swojego kupilem przez east gear (uwaga, podane ceny sa w dolarach singapurskich, czyli ok 0.6USD!). Sprowadzalem do USA, tak wiec nie wiem jak jest z zalatwianiem cla itp. przy zakupie do Polski.
W komplecie:
- samo urzadzenie
- etui
- kabel USB
- ladowarka
- przejsciowka na gniazdko europejskie/hamerykanskie
- zewnetrzna bateria 2200mA
- instrukcja obslugi
- adapter gniazda 12V
- srubokret
a kupujac na eastgear extra
- przejsciowka na rozne karty 17 w 1 na CF
- dodatkowa bateria zewnetrzna 4400mA
(tutaj bez ladowarki i przejsciowki)
dodatkowe baterie:
(kapsel dla oddania skali wielkosci - nie mialem nic innego lepszego pod reka)
Jest wykonany w miare przyzwoicie, zdejmowalna obudowa metalowa, maly LCD podswietlany na niebiesko + jeden jedyny (!) przycisk do nawigacji po menu:
Razaco tandetny element, to plastikowa przednia i tylna scianka (przypomina pseudo-chromowane elementy np. niektorych telefonow kom.). Na jednej z tych scianek slot CF:
na drugiej kolejno
- gniazdo zasilania z zewnetrznej baterii
- gniazdo micro USB
- gniazdo firewire
- gniazdo zasilania sieciowego
Calosc nieco grubsza od etui USB na dysk 2.5':
Flaki mozna wygrzebac odkrecajac malutkie srubki z boku, ktorych lebki szybko sie ukrecaja (warto od razu zaopatrzyc sie w kilka na zapas, albo chociaz miec w dluzszej podrozy troche tasmy klejacej - oczywiscie planujac czesta wymiane dyskow)
Dolaczone etui ma z boku gumke, dzieki ktorej mozna przymocowac zewnetrzna baterie. Oczywiscie nie jest to konieczne, gdyz zabawka posiada rowniez 1550mA baterie wewnetrzna. Samo etui jest nawet niezle wykonane, z grubej pseudoskory:
Po rozkreceniu mozna wygrzebac dysk, ktory jednak latwo sie nie poddaje. Zworki sa przylutowane do plyty na stale, nie ma ruchomego elementu (tasmy). Trzeba je wiec lekko nagiac, zeby wypiac dysk. To rozwiazanie mi sie bardzo niepodoba, za kazdym razem jak wyjmuje dysk boje sie o te francowate igly (jeden zimny lut i trzeba bedzie kombinowac z papierkami z czekolady gdzies w trasie...)
dysk od plyty oddziela cienki kartonowy antyelektrostatyczny (??) papiurek
Obsluguje sie to banalnie:
Wszystko jednym wlacznikiem, ktorym operuje sie poprzez dluzsze (L) albo krotsze (S) przytrzymanie.
Po wlaczeniu (L) nalezy wlozyc karte, wybrac kopiowanie (S) albo przeniesienie (L), poczekac i karte wyjac.
Dwie opcje weryfikacji danych:
pelna (skanowanie calej skopiowanej zawartosci) lub szybka (losowe klastry).
Na dodatkowej mozliwosci przegladania katalogow, zapisanych jako rrrrmmdd.### w katalogu NEXTO na dysku (ilosc plikow, zajmowane miejsce, mozliwosc usuniecia katalogu) oraz pelnego formatu koncza sie mozliwosci obslugi.
XPek oraz Mac, po podlaczeniu do USB (firewire nie sprobowalem bo nie mam w laptopie, bede mial dostep to uaktualnie) wykrywa dysk bez problemu, bez dodatkowych sterownikow (na innych systemach nie probowalem).
Kopiowanie z karty na dysk (sandisk extreme IV 4gb):
- rowne 1024mb (mp3 toola i kawalek pinkfloydow) poszlo w 60 sekund
- pelna weryfikacja 100sek
- szybka weryfikacja kilka sek (5?)
Kopiowanie z dysku na kompa (przez USB 2.0) - 65sek
Oczywiscie mozna tego uzywac jako zewnetrzny dysk. Nie podlaczony do kompa Nexto wylacza sie sam po 30sek dla oszczednosci baterii. Jesli chodzi o jej zywotnosc - jeszcze mi sie nie udalo rozladowac (nawet tej wewnetrznej), bede mial wiecej czasu, to zrobie test kopiujac do oporu az padnie (ciekawe co sie stanie z ostatnimi plikami przed smiercia!!)
Na koniec kilka info technicznych:
Waga: 120 (bez dysku) i 230g (z dyskiem) + waga baterii (nie wazylem..)
Wymiary: 128mm x 78mm x 23mm
wiecej na stronie producenta
Jak tylko bede mial jakies dodatkowe uwagi + przetestuje w ciezszych warunkach, to uzupelnie.
Oczywiscie jakby ktos mial pytania to dawac (tylko bez zbednych OT)
Pozdrawiam i mam nadzieje, ze komus sie to przyda
Art.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami