Witajcie.
Mam do Was wielką prośbę o pomoc w doborze odpowiedniego obiektywu do moich potrzeb. Na wstępie, żeby nie narazić się na krytykę i odsyłanie mnie do poczytania forum tego czy innego pragnę zaznaczyć, że jestem już po lekturze wielu postów na wielu forach ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem dlatego zdecydowałem się napisać post z zapytaniem.
Posiadam aparat Nikon D90 z obiektywem 18-200 (kupiłem taki gotowy zestaw). Obecnie zostałem niejako zwerbowany do robienia zdjęć (lokalnie w mojej miejscowości) podczas różnego rodzaju imprez okolicznościowych. Niestety sala na której najczęściej się one odbywają jest dość ciemna i trudno wykonać dobre zdjęcia.
Poszukuję obiektywu, dzięki któremu będę mógł robić zdjęcia na dość ciemnej sali lub w "trudniejszych" warunkach oświetleniowych.
Na różnych forach jedni chwalą różnego rodzaju Nikkory, inni twierdzą, że można kupić z innej firmy i będzie super a taniej. Nie wiem na jaki patrzeć czy ma być to obiektyw portretowy czy inny? Czy będzie się nadawał np obiektyw Tamron SP AF 90 mm f/2.8 Di Macro - ktoś na jakimś forum radził komuś, że oprócz zdjęć macro można nim robić piękne zdjęcia ludziom. Czy będzie się on nadawał do moich potrzeb, skoro w większości robię właśnie zdjęcia ludziom i sporadycznie grupowe? (Na marginesie dodam, że tematyka macro też jest mi bliska, więc jeśli on by się nadawał, to upiekłbym dwie pieczenie na jednym ogniu).
Proszę poradźcie mi na jaki obiektyw warto zerknąć lub jaki sami używacie do tego typu imprez, bo chciałbym powoli zacząć szukanie odpowiedniego modelu...
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami