Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Portretowy zakres ogniskowych to od 50 do 100 mm, w tym zakresie lepiej sprawdzać zakres AF. Ewentualny błąd AF będzie najbardziej widoczny przy ogniskowej 105 mm, przy szerokim otwarciu przysłony, i przy takim robić próby z kartką. I pamiętać, że 1/3 ostrego obszaru jest przed, a 2/3 za obiektem, na który się ostrzy.
    D7000 D40 | S 10-20/4.0-5.6 | N 18-105VR | N 35/1.8 | N AF 80-400VR | SB-400 SB-600 | Moje the best fotki.

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adriansocho Zobacz posta
    I pamiętać, że 1/3 ostrego obszaru jest przed, a 2/3 za obiektem, na który się ostrzy.
    Kompletna nieprawda, rozkład GO zależy od ogniskowej, przysłony i odległości od fotografowanego obiektu, może wynosić 1/2 x 1/2 oraz każdą inną kombinację.
    Dla ogniskowej 105 i f/5,6 i odległości obiektu 5 m. rozkład GO wyniesie 47% przed obiektem i 53% za obiektem.
    Pomocne narzędzie, kalkulator GO: http://dofmaster.com/dofjs.html
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wielkopolska

Domyślnie

Przepraszam autora wątku, że się wcinam, ale jako, że on dopiero będzie wrzucał fotki, to pozwolę sobie zapytać o pewien drobiazg w mojej sprawie :

Kiedy używam ręcznego ostrzenia z wykorzystaniem zielonego punktu potwierdzenia ostrości w obiektywie Helios 44m-7, to pomimo, że zielona kropka się zapali, to zawsze jest backfocus. Uznałem, że taki urok tego obiektywu, ale pofotografowałem sobie kartkę też 18-105 i 18-55 i prawdę powiedziawszy wszędzie widać tendencję do backfocusu.

Np. taki test :

Nikon D5100
    Obiketyw 18-105 ogniskowa 105mm f = 5,6 1/30 odległość 80cm

Uploaded with ImageShack.us

Przy tych parametrach punkt ostrości powienien wypaść idealnie w środku głębi, ale tak nie jest - nawet biorąc pod uwagę poprawkę na perspektywę ułożenia kartki.

Nawet gdyby tylko "dmuchać na zimne", to jak w praktyce wygląda serwis Nikona w takiej sprawie? Ile to trwa i czy są jakieś kłopoty?

Uprawnienia umieszczania postów