Mozliwosci są i bylu juz dawno tylko nie są one tanie i raczej nie prędko będą. Wbrew temu co twierdzą niektorzy nie zmienia sie to az tak bardzo.
Szukaj
Mozliwosci są i bylu juz dawno tylko nie są one tanie i raczej nie prędko będą. Wbrew temu co twierdzą niektorzy nie zmienia sie to az tak bardzo.
Ale po tym okresie niezdecydowania jednak poszli w tym kierunku. A to kosztowalo zapewne sporo pieniedzy i nie wydaje mi sie zeby mieli zamiar wywalic je w bloto w ciagu najblizszego roku czy dwoch. Nawet jesli technologicznie bedzie taka mozliwosc (a to calkiem prawdopodobne) to specjalisci od marketingu sie na to na pewno nie zgodza.
jest kodak z full frame.. jest 1ds... jest 1dmkII z 1.3x ... mysle ze ten APS nie musi byc naszym przeklenstwem do konca swiata..
podejzewam iz crop przez dluzszy czas bedzie domena sprzetu amatorskiego oraz semi-pro ... zas te naprawde odjechane maszynki beda oferowaly nam nieco wiecej ... wtedy nikt z optyka dx nie zostanie na lodzie.. a canon bedzie mogl rozwijac ef-s'a
cena 1.3x oraz full frame kodaka to ok. 4tys zielonych... 1ds to 7tys.. za 2 lata cena bedize nizsza o... polowe? .. a mysle ze moze i jeszcze wiecej...
pozostaje czekac...
Ale technologiczne mozliwosci istnieją...istnialy nawet 5 lat temu. Z tym ze nie są one tanie. A Tendencja rozwojowa ukladow scalonych jest dokladnie odwrotna. Wiem od "środka: jak to wyglada i prawde mowiac nie sadze by ktos inwestowal miliony dolarow tylko po to by zaspokoic kilku fanatykow...
zatem wiesz jaki byl koszt wyprodukowania matrycy 6mln pixeli 2 lata temu.. i wiesz jaki jest teraz...
podobnie bedzie za dwa lata z 1.3 i 1.0...
1Ds moglby smialo kosztowac sporo mniej. JEgo matryca kosztuje cos ok 2 tys $. A matryca z 1.3 jest SPORO tansza od 35 mm mimo iz nie jest az tak duzo mniejsza.
Na waflu krzemowym jest w przybliżeniu stała gęstość defektów powodujących odrzuty na centymetr kwadratowy a procent odrzutów jest zatem proporcjonalny do kwadratu wielkości pojedynczego układu..
i to jest bardzo istotne slowo:z wróć uwagę na jedno małe słówko w moim
poście: "kwadratu". KWADRATU - to oznacza, że (w uproszczeniu) matryca do kiepskiego kompaktu jest kilkadziesią razy tańsza niż ta w formacie APS. Która to z kolei jest kilka razy tańsza od full-frame. Które to z kolei... (tu sobie wstaw ścianki do MF) I zaden marketing nie zmieni struktury krysztalow krzemu![]()
Nie bedzie. Moge sie z toba zalozyc o co chceszpodobnie bedzie za dwa lata z 1.3 i 1.0![]()
Tyle, że aby nawet nie wiem jak zaawansowany amator mógł kupić lustrzankę cyfrową choby 3 lata temu to powinien spać na workach z pieniędzmi albo podpisać cyrograf z diabłem.
Dzisiaj mam ją nawet ja.![]()
o piwoczekamy zatem dwa lata..
![]()
Jak dla mnie pora robi sie trocha za pozna na dalsza dyskusje. Jutro wstaje przed 7 do pracywiec zmykam zlapac troche snu.
Ps: pamietajmy ze crop jest nie tylka wada ale tez duza zaleta np w przypadku fotografii sportowej czy kazdej innej wymagajacej dluzszych ogniskowych. A koszt profesjonalnego obiektywu o ogniskowej ok 15-40 jest zdecydowanie duzo mniejszy niz profesjonalnego tele 400 + mm
Skontaktuj się z nami