ja tez lubilem czache, ale on zaczyna atakowac moja osobe w sposob troche niemily, podczas gdy ja rozmawiam tylko o aparatach
Szukaj
ja tez lubilem czache, ale on zaczyna atakowac moja osobe w sposob troche niemily, podczas gdy ja rozmawiam tylko o aparatach
Panowie, dosyc pyskowki. Na tym forum postarajmy sie o kulturalna konkluzje w tym temacie. Jedno jest pewne. Kompakt dzieki zamknietej obudowie ma optymalizowane parametry wejsciowe obrazu (rozdzialka liniowa matrycy, szkla itd). Bardzo czesto sa to szkla wysokiej jakosci. Trudno wiec wymagac aby taki aparat nie zostal zoptymalizowany pod wzgledem ostrosci, kontrastu i ogolnie mowiac jakosci zdjec. Nie moge sie jednak zgodzic z Czacha ze to soft jest glownym powodem ze tak wlasnie jest. Otoz powodem jest optymalizacja parametrow szkla wzgledem matrycy, poparta jedynie softem i jego mozliwosciami edycyjnymi. Nie mozna jednak powiedziec ze kazdy dSLR, nawet z najsilniejszym filtrem, jest tego softu pozbawiony. Malo tego, mamy na niego wiekszy wplyw, a wiec surowy plik rozsadnie myslac powinien byc mniej ostry bo jest w jakims sensie WYZEROWANY. Jednak podobnie rzecz ma sie w kazdym kompakcie. Konstruktorzy probuja jedynie podac na tacy taki obraz jaki ich zdaniem bedzie najoptymalniejszy. W dSLR sam masz mozliwosci wplyniecia na to z jakiej rozdzialki szkla chcesz skorzystac i jakiego softu wewnetrznego i zewnetrznego chcesz uzyc.
Jednego mozemy byc pewni. Surowy NEF czy RAW z kompaktu i dSLR'a jest jedynym mozliwym do porownania plikiem w tej dyskusji
I jeszcze jedno. To co uwazane jest za minus Nikona wzgledem Canona, czyli fitr AA, jest w tej dyskusji argumentem za postrzeganiem ostrosci Nikona ponad kompaktem. Nie ma sie o co obruszac Czacha. Nikon ma ten filtr ustawiony na skraju mory o czym dobrze wiesz. Oznacza to ze zdjecia sa ostrzejsze niz przy zalozeniu tych samych parametrow 10D i 300D...
a 300d jest srebrny.. coz.. swiat nie jest doskonalyZamieszczone przez antonjo
![]()
Ja mam srebrny telewizor i nie placze![]()
A ja kiedys mialem srebrnego Poloneza
Czacha, witaj na forum - wybacz ze dopiero teraz. Zamotalem sie.
Ale większość użytkowników nie robi testów w laboratoriach, tylko w plenerze.Zamieszczone przez Czacha
Jeśli chodzi o długie tele, to mam 70-300G, czyli najtańszy do kupienia obiektyw o takim zakresie ogniskowych i uważam, że jest o niebo ostrzejszy od 35-210 (w przeliczeniu) jaki był wbudowany w mojego Fuji602 (którego uważam za jedną z najlepszych hybryd)
Co do makro, to chyba wszyscy wiemy, że aby uzyskać odpowiednią skalę odwzorowania i jakość lepszą od mocno przeciętnej powinno się użyć obiektywu makro. Jeden plus hybrydy to fakt, że tam makro (jak wszystko) jest wbudowane. Niestety tylko nieliczne modele pozwalają uzyskać skalę 1:1.
I jeszcze jedno, macie obaj okazje zakonczyc Wasze wasnie w mily dla nas wszystkich sposob. Mowie do Icemastera i Czachy. Takie spory do niczego konstruktywnego nie prowadza. Wojtek jak zwykle wyjasnilpunkt widzenia z ktorym calkowicie sie solidaryzuje. Nie ma o co walczyc. Stawiam orzechy przeciw lupinom ze doszlibyscie do porozumienia bez zbednych epitetow, myslac trzezwo, rozumiejac o czym piszecie i z wieksza elastycznoscia![]()
no tak, uproscilem piszac tylko o tym sofcie wyostrzajacym.. moj blad.. ale gdybym nie upraszczal to bym wtedy nie pisal o ostrosci.. bo uwzglednil bym rowniez pozniejsza obrobke w kompie - a tego nie zrobilem.. bo piszac posta musial bym siegnac do wszystkich aspektow tego problemu.. uwzglednic LBCAST'a w D2h oraz CMOS'a bez filtra z 1Ds .. i wyszlo by wypracowanie... a na koniec i tak bym przeczytal pod swoim postem, ze d70 jest lepszy niz 300d
uzytkownika ktory foci C765 (bo taka osoba zaczela ta dyskusje na forum) i mysli o zakupie hybrydy z matryca wieksza niz 8mln pixeli oraz zoomem optycznym 10x, raczej nie bedzie zainteresowany topowymi modelami canona i nikona, ani tez super-hiper-szklami w cenie mieszkania.. on bedzie chcial miec ladne kolorowe i ostre foty.. wiec jak mam pisac do takiej osoby o D2h czy jakiejs innym dslr skoro ona nie jest swiadoma mozliwosci tego rodzaju sprzetu?
praca w sklepie foto nauczyla mnie jednego - rozmawiac z klientem na temat sprzetu ktory bedzie odpowiadal jego wymogom oraz zasobom portwela.. i to tez czynie na forum...
Maroo, plusem kompaktu w skali macro jest znacznie wieksza glebia ostrosci, przez co faktycznie obraz z kompaktu bedzie ostrzejszy i dynamiczniejszy na calej klatce od wielu nie dedykowanych szkiel macro do systemow z pojedynczym lustrem...
Skontaktuj się z nami