Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Róże

Domyślnie

Dziękuję za porady!Dużo mam fotek kwiatow,mam też inne fotki,ale raczej nie ma sensu ich tutaj wstawiać,bo one tylko wg mnie są dobre Co to znaczy,że na maksymalnie otwartym obiektywie? I nie wiem,jak się podbija nasycenie,to pewnie się robi przy tej obrobce? dziękuję za linki,napewno skorzystam..Wybaczcie,że zadaje takie glupie pytania,ale ja naprawdę nic nie wiem,te wszystkie rzeczy o ktorych piszecie na forum,to poprostu dla mnie nie do ogarniecia narazie,mam nadzieję,że czegoś sie tutaj nauczę..

Domyślnie

Fotografia to jest identyczna sprawa jak z grą na instrumencie, nie da się nauczyć w tydzień czy dwa. Trzeba coś poznać, czegoś nauczyć, coś wykorzystać w praktyce, i przede wszystkim ćwiczyć.
    Czasami aby zobaczyć jakieś efekty trzeba nawet i 2 lata poświęcić ciagłej pracy. Tym samym będziesz miała lepszą samokrytykę tzn im bardziej będziesz podchodzić krytycznie do zdjęć tym one będą lepsze.
    Ostatnio edytowane przez Patryk546 ; 21-10-2013 o 21:05
    "Przedmiotem fotografii nie są fotografowane rzeczy, lecz to jak one wyglądają po sfotografowaniu."
    D 750|N 70-300 4.5-5.6VR+N 24-70 2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez EwaMonika Zobacz posta
    (...)Co to znaczy,że na maksymalnie otwartym obiektywie? I nie wiem,jak się podbija nasycenie,to pewnie się robi przy tej obrobce? (...)
    W jednym z linków, które podał przem426, jest sporo o głębi ostrości. Choć w lustrzankach i kompaktach wygląda to ciut inaczej (ze względu na fizyczny rozmiar matryc kompakty nie rozmywają tak ładnie tła), to ogólne zasady wynikające z praw optyki są te same.
    Maksymalnie otwarty obiektyw oznacza fotografowanie na największym otworze przysłony (wartość "f"). W Twoim wypadku, w zależności od ogniskowej, będą to wartości f3-f5.8. Im większy otwór przysłony, tym bardziej rozmyty obraz poza obszarem głębi ostrości i tym więcej światła trafia na matrycę (masz mniejsze ryzyko poruszenia zdjęcia).
    Pozdrawiam, Dariusz Kucharski
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów