Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Obiektywy - każdy z filtrem?

Witam

Prosiłbym Was o podzielenie sie ze mną informacją na temat posiadanych przez Was filtrów. Nie mam tu na myśli ich przeznaczenia a zasadności stosowania. Posiadam kitowego Nikkora 18-70. Sigmę 70-300 DG i niedługo będzie 50 1,4 D. Należe do tej grupy użytkowników sprzętu foto która używa filtrów UV na stałe.( nie w tym rzecz). Chodzi mi o "Polary". Każdy z moich obiektywów posiada inną średnicę. Większość z Was posiada podobne obiektywy lub o tych samych średnicach. Powiedzcie ja Wy korzystacie z polarów? Czy używacie w tele 70-300mm? Czy też w 50mm? Wiem Zaraz pewnie usłyszę To zależy co się chce osiągnąć Na razie mam tylko do 18-70 filtr Hoya HMC super. Jak bym miał mieć do pozostałych to trochę droga impreza
    Powiedzcie jak wy rozwiązliście ten problem i dla jakich potrzeb używacie polarów w swoich obiektywach

Pozdrawiam

Domyślnie

Tak jak napisal gALL: kupujesz jeden polar na obiektyw o najwiekszej srednicy i do tego odpowiednie redukcje do pozostalych. Rozwiazanie to ma tez taka zalete ze pozwala na wyeliminowanie winietowania filtra przy szerokich obiektywach.
    Pozdrawiam Karol

Domyślnie

Dzięki.

Może jakieś bliższe dane tej redukcji? Jakieś symbole? Jakaś konkretna marka? Podajcie proszę Panowie jakiś e-sklepik z takimi zabawkami

Pozdrawiam

Domyślnie

Jest tego troche na allegro. To raczej nie jest produkt markowy ot kawalek pierscienia z wiekszym gwintem z jednej i mniejszym z drugiej strony.
    Pozdrawiam Karol

Oszczędny w słowach
    Miasto
    prawie Kłodzko

Domyślnie

pełny zakres średnic masz tutaj

I tak przy okazji - też zamierzam kupić jeden filtr + reduckja. W ofercie sklepu, do którego adres podałem powyżej figurują też adaptery Hoya. I teraz pytanie, różni się to czymś oprócz ceny od normalnych reduckji ? Jest super dopasowane do filtrów Hoyi czy jak ? Bo jeśli tak, to jestem gotów dopłacić te dwie dychy za coś solidnego... No chyba że różnica jest taka sama, jak przy skarpetkach z logiem adidasa/bez...
    D70 | 18-70 | 70-300 | SB-800

Domyślnie

Rozwiazanie to ma tez taka zalete ze pozwala na wyeliminowanie winietowania filtra przy szerokich obiektywach.
    Prawda ale polowiczna, najlepszym przykladem jest Nikkor AF 20/2.8 (z D i bez D) fi 62. Zakrecasz redukcje np 67 na 62 i mamy piekna winiete. Do tego szkla trzeba miec oddzielny polar na 62 do tego w wersji slim (mowie o pelnej klatce a nie protezie typu CF 1.5).

Mam dwie tanie redukcje i jedna jest OK, druga ma za gesto naciety gwint (potrafi sie w niej zapiec filtr), mialem w rekach wyrob Marumi i wygladal na lepiej zrobiony.

Domyślnie

Siemanko Zmrożon

Ceny redukcji jak gdzie indziej. Nie wiem czym różni się adapter od redukcji. Ale i tak w tym rozmiarze który poszukuję to nie widzę opcji dla siebie ( obiektyw Sigma ma 58 mm śr. a filtr mam 67 mm) Jutro zadzwonię to sprawdzę. Od razu zapytam o róznice. Chyba, że ktoś z Nikoniarzy nam powie.

Pozdrawiam

[ Dodano: Wto 19 Lip, 2005 ]
    tak przy okazji - też zamierzam kupić jeden filtr + reduckja. W ofercie sklepu, do którego adres podałem powyżej figurują też adaptery Hoya. I teraz pytanie, różni się to czymś oprócz ceny od normalnych reduckji ? Jest super dopasowane do filtrów Hoyi czy jak ? Bo jeśli tak, to jestem gotów dopłacić te dwie dychy za coś solidnego... No chyba że różnica jest taka sama, jak przy skarpetkach z logiem adidasa/bez...
    Ja kupowałem moje filtry u przedstawiciela Hoya w Polsce w Tychach adres poniżej

http://www.migomex.com.pl/hoya.html

Widzę,że mają redukcję, jutro zadzwonię to ich wypytam. Jak będę miał informację to dam Ci znak? ok?

Pozdowionka

sv
    Gość

Domyślnie

Prawda ale polowiczna, najlepszym przykladem jest Nikkor AF 20/2.8 (z D i bez D) fi 62. Zakrecasz redukcje np 67 na 62 i mamy piekna winiete.
    gALL w cyfrze nie bedzie winiety

Oszczędny w słowach
    Miasto
    prawie Kłodzko

Domyślnie

step.tom, z góry dzięki ! Cena tych adapterów jest nawet 2x wyższa, więc chyba będą to potrafili sensownie uzasadnić.
    D70 | 18-70 | 70-300 | SB-800

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów