Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Domyślnie D7100 - Picture Control

Witam!
    Ciekaw jestem zwierzen tych wszystkich klubowiczow, ktorzy nie wywoluja na codzien NEF-ow i nie grzebia przy kazdym zdjeciu recznie: jakich trybow Picture Control uzywacie dla uzyskiwania jpg-ow w puszce, ktore polecacie i w jakich sytuacjach.
    Standardowe SD(domyslne) a moze NL, VI ... ?

Moze macie doswiadczenia albo testy z poprawkami roznych ustawien parametrow Picture Control albo macie po prostu swoje ulubione, tak jak Ken Rockwell swoje U1 i U2 ?

Pozdrawiam! Legal
    Nigdy nie wiesz wszystkiego ...

Z5, adapter Viltrox EZ 6.0, Tamron 17-28 mm f/2.8 Di III RXD FE, Tamron 28-75 mm f/2.8 Di III RX FE, Tamron 70-180 mm f/2.8 Di III VXD FE, Viltrox AF 85 mm f/1.8 II FE

Domyślnie

To raczej każdy wybiera pod siebie.
    Ja używam żywego, standardu lub portret. Zazwyczaj wszystkie z podniesionym wyostrzeniem o 2-3.

Najlepiej stworzyć sobie samemu jakiś profil wykorzystując w tym celu aplikację nikona. Efekty można od razu sprawdzić w VNX, czy CNX.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Ja osobiście najwięcej strzelam krajobraz i dlatego mam ustawione na landscape z wyostrzaniem +2 i nasycenie +1. Do tego zazwyczaj mam balans bieli na chmury bo lubię ciepłe barwy.

Domyślnie

Ja jeszcze swoich ulubionych nie mam, bo dopiero zaczynam w Nikonie a przesiadlem sie po 7 latach uzywania e-systemu Olympusa. Tam uzywalem pomiaru centralnie wazonego bo matrycowy potrafil zawiesc.
    Tu uzywam matrycowego i mam wrazenie, ze dobiera mi wieksza ekspozycje niz sie przyzwyczailem. Dlatego podpytuje, bo wszystko wydaje mi sie jakby jasniejsze, mniej kontrastowe i mniej nasycone.

Piszecie tez, ze podbijacie wyostrzenie - tez mam wrazenie, ze domyslnie ustawiono jest zbyt 'oszczednie'.

Cytowany juz Ken Rockwell pisze na swoich stronach, o swoich 3 ulubionych ustawieniach dla puszkowego jpg (standardowo ma ciagle wlaczone d-lighting na normal)
    1. przedmioty: Vivid, wyostrzanie 5, nasycenie +3
    2. studyjne: Standard, wyostrzanie 5, kontrast -1 (wylaczone d-lighting)
    3. ludzie: Neutral, wyostrzanie 5, nasycenie +1

Moje wlasne przemyslenia moge oprzec na zabawach w wywolywanie scenek w CNX i VNX w roznych kombinacjach.
    A ocena efektu to i tak (jak piszecie) kwestia gustu.
    Nigdy nie wiesz wszystkiego ...

Z5, adapter Viltrox EZ 6.0, Tamron 17-28 mm f/2.8 Di III RXD FE, Tamron 28-75 mm f/2.8 Di III RX FE, Tamron 70-180 mm f/2.8 Di III VXD FE, Viltrox AF 85 mm f/1.8 II FE

Domyślnie

Ja powiem szczerze jestem średnio zadowolony z kolorystyki jakie dają te profile. Zdjęcia mają blade kolory. Nawet jak się trochę zwiększy nasycenie. Mówię tutaj o jpg, bo wiadomo że nef-y można wywołać.

Domyślnie

Profile mam na neutral i podobnie wyostrzanie ,
    w programie graficznym jpg dopiero wyostrzam i kolory wzmacniam ,
    dlatego że jak jpg prze ostrzony i reszta parametrów w profilu przesyci zdjęcie to trudno to naprawić ,
    D-lighting na umiarkowana bo wolę sam to korygować na PC ,
    krajobrazy z polarem na obiektywie robię więc kolory już są wzmocnione ,
    balans bieli auto 2 standardowo i sporadycznie zmiana na pochmurno / cień .

Uprawnienia umieszczania postów