Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: klisze

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie klisze

Witam

wlasnei stalem sie szczesliwym posiadaczem f80 i teraz pytanie poniewaz nigdy nie pstrykalem analogiem (tak jetsem dzieckiem cyfry :P) jakie klisze polecacie te drozsze i te tansze ktore sa najlepsze cena/jakosc ?? b&w i color tylko prosze nie krzyczec a i jak jest z przeterminowanymi kliszami ?? jak bardzo traca na jakosci ?? trzeba dawac troszke wiecej czasu na naswietlenie takiego filmu ??

Pozdrawiam
    Pietro

Domyślnie

Ja polecam filmy, a klisze mie mam pojecia co to...
    Pozdrawiam Marcin Bąk
    FUDŻI

Domyślnie

Pietro, wez uruchom opcje szukaj na tym forum i w koledze Googlu.

Smile

Cytat Zamieszczone przez gALL Zobacz posta
    Pietro, wez uruchom opcje szukaj na tym forum i w koledze Googlu.
    A racja Gall bo temat rzeka.....
    Pozdrawiam Marcin Bąk
    FUDŻI

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa/Olsztyn

Domyślnie

baku127 jakiś ty mądry, że ho ho. zajrzyj do słownika języka polskiego, to może ci się poprawi. pojęcia "film" i "klisza" mogą być stosowane zamiennie.

pietro co do Twojego pytania, to z mojego doświadczenia:
    1. nie ma sensu stosować materiałów przeterminowanych, bo świeże i nowe można dostać w podobnych cenach
    2. dużo robiłem swego czasu na AGFA VISTA ale teraz już ciężko je dostać - moim zdaniem przyzwoite zdjęcia wychodziły, nie narzekałem. SUPERIA też jest bardzo ok, no i tania przede wszystkim i zawsze dostępna - to jeśli chodzi o kolor
    3. co do b&w to bawiłem się tylko ILFORDEM XP (proces C-41, taki jak do koloru) ale fotki wychodzą bardzo ładne. zaletą b&w jest też duża rozpiętość tonalna - przydało mi się to w górach, w ostrym słońcu - miałem tylko filtr UV ale mimo to i cienie i obszary jasne powychodziły bardzo przyzwoicie
    Nikon F65

Domyślnie

A co ja poradzę ze się mądrym urodziłem..
    Pozdrawiam Marcin Bąk
    FUDŻI

Gaduła Awatar wlopis
    Miasto
    Swarzędz koło Poznania

Domyślnie

Witamy w klubie analogowej, co do terminu klisza to mój ojciec używał takiego, ale do rzeczy, polecam na początek właśnie negatyw kolorowy np. FUJIFILM Superię 200, no i opcję "SZUKAJ".
    SLR/FX/DX/ N/24/35/50/85/SB800/SB600/NX2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pAtRyK Zobacz posta
    baku127 jakiś ty mądry, że ho ho. zajrzyj do słownika języka polskiego, to może ci się poprawi. pojęcia "film" i "klisza" mogą być stosowane zamiennie.
    Co nie znaczy że jest to prawidłowe. Klisza to płyta szklana z materiałem światło czułym. Szkło zostało wyparte i powstały błony cięte. Mały obrazek różni się tylko formatem, który jest identyczny z filmem kinematograficznym, więc nazwę też zapożyczono.

Co do meritum. Na początek ihmo nie ma sensu ładować się w emulsje pro. Obczaić o co w tym biega np. na superii, a później poszukać odpowiedniej dla swych potrzeb. Jeżeli chcesz sam robić b/w to na początek ilford pan. Unikaj raczej "kodaka academy". A jak do labu to raczej na C41, a tu wyboru wielkiego nie ma.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Golakowa Szyja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony Zobacz posta
    Co nie znaczy że jest to prawidłowe. Klisza to płyta szklana z materiałem światło czułym. Szkło zostało wyparte i powstały błony cięte. Mały obrazek różni się tylko formatem, który jest identyczny z filmem kinematograficznym, więc nazwę też zapożyczono.
    Szymony mały obrazek nie jest równy formatowi kinematograficznemu.Format kinematograficzny to połowa klatki małego obrazka czyli takie filmowe APS-C.W kamerze kinematograficznej tasma przesuwa się w pionie i klatka to dokładnie połowa 24X36, czyli 24X18.Oczywiście są różne kamery,ale mowa o tych z HollywoodOni pracują na Panavision chyba...I popatrzcie jakie powiększenia z tej klateczki...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anwas Zobacz posta
    Szymony mały obrazek nie jest równy formatowi kinematograficznemu.Format kinematograficzny to połowa klatki małego obrazka czyli takie filmowe APS-C.W kamerze kinematograficznej tasma przesuwa się w pionie i klatka to dokładnie połowa 24X36, czyli 24X18.Oczywiście są różne kamery,ale mowa o tych z HollywoodOni pracują na Panavision chyba...
    Hollywood pracuje na kamerach 35mm a czasem nawet na 70mm
    PS inne formaty to 16, super 16 i 8 i super 8mm

Cytat Zamieszczone przez anwas Zobacz posta
    I popatrzcie jakie powiększenia z tej klateczki...
    fotografowałem na tych filmach klasycznym aparatem
    można je pociąć i włożyć do manualnej lustrzanki
    i nie jest to taka jakościowa rewelacja
    jest też inny proces i inny kolor podlewu
    jakość tych produkcji płynie z optyki
    takich firm, których nazwy nie pamiętam
    Ostatnio edytowane przez jchyra ; 14-04-2007 o 09:29

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów