Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: klisze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL Zobacz posta
    dawna Royal Supre 400 (genialny material negatywowy kolorowy do landszaftow).
    Oj co ja się narobiłem na tym filmie. Był punkt Kodak Express (Empiku) na pl. Kościuszki - tam naprawdę robili wszystko jak trzeba. A teraz bida. Dlatego tak ciągnie mnie do Black & White, żeby samemu wywoływać. Ale to jeszcze trochę. Za cieniutki jeszcze jestem.

Domyślnie

to ja moze sprecyzuje czego do portretu czego do krajobrazu i czego do szeroko pojetego streetu B&W & color i jaka szpulka o dosc duzym nasyceniu barw i kontrescie wiekszym (sport extremalne) no i moze cos na noc
    tylko niekrzyczcie tamte tematy juz wszytkie przeczytalem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anwas Zobacz posta
    Szymony mały obrazek nie jest równy formatowi kinematograficznemu.Format kinematograficzny to połowa klatki małego obrazka czyli takie filmowe APS-C.W kamerze kinematograficznej tasma przesuwa się w pionie i klatka to dokładnie połowa 24X36, czyli 24X18.Oczywiście są różne kamery,ale mowa o tych z HollywoodOni pracują na Panavision chyba...I popatrzcie jakie powiększenia z tej klateczki...
    Miałem na myśli format całego nośnika, a nie kadru. 24x18, nie wiem czy nie mniej. gdzieś z boku jeszcze była ścieżka dźwiękowa. Ale to już zupełne OT.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Krajobraz to:
    1. Velvia 50
    2. Velvia 100
    3. Agfa RSX 50
    4. Agfa RSX 100
    ...
    Zaraz sie znadzie ktos i napisze Reala 100, a ja nie znosze tego materialu, tak samo jak Agfy Ultry 50 i 100.

Portret cz-b:
    1. Ilford FP4+ w D76 (1+1)
    2. Agfa APX 100 w Rodinalu
    3. Kodak ProFoto 400 BW (C41)

Portret kolor:
    1. ProFoto 100
    2. Astia 100
    3. ...

Reportaz:
    1. Ilford HP5+ w D76 (1+1) - spokojnie mozna go pchac do 1600
    2. Trix 400
    3. Tmax 3200

Domyślnie

Moje zas typy to:

Krajobraz "zimne" cz/b: Tmax 100, i ostatnio Fuji Across 100

Krajobraz kolor: Profoto 100

Portret "zimne" cz/b: Agfa Apx 100 i 400
    Portret kolor: Profoto 100 jednak ostatnio Fuji 160S

A pamietacie jeszcze kodakowskie EKTAPRESY???

Na tamte lata to byl moim zdaniem najlepszy material. Zreszta spokrewniony ze wspominanym Royalem.

Domyślnie

a cos o duzym kontrascie i mocnych(nasyconych) kolorach

Domyślnie

Ech, przeciez podalem

Slajdy - Velvia 50/100, RSX 50

No i te paskudne negatywy Agfy: Ultra 50/100.

Mozna jeszcze wziac Kodaka Porte 160/400 VC (Vivid Colors), Kodaka E100VS (Vivid Saturation).

Domyślnie

Odkopię

Ojciec znalazł w garażu jakiś model Kiev'a (muszę dokładnie sprawdzić który to) i teraz chciałem podpytać jaki film warto zakupić na testy czy to w ogóle działa. Niby można najtańszy ale jak sie już coś ustrzeli to wolałbym mieć fajniejszy obrazek niż z najtańszego. TAKI ILFORD się nada ?

Domyślnie

Jeżeli chcesz coś z 400 ISO i okolic to lepiej dołóż kilka złotych i weź Ilforda HP5 albo klasykę : Kodaka TRI-x 400.
    Fuji : X-T1 , X-PRO1 + różne szkła

Domyślnie

Wybierz coś z klasyczną emulsją, np. wzmiankowany trix, HP5 - jeśli 400. Przyzwoitym materiałem są filmy PAN 100 i 400 Ilforda albo Fuji acros 100.
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów