Close

Strona 15 z 19 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 185

Wątek: Sony RX10

Domyślnie

Szkoła otwocka zaleca używanie bezbarwnych filtrów (np. UV) do ochrony obiektywu, a szkoła falenicka tego zakazuje, uzasadniając to pogorszeniem jakości obrazu przez filtr.
    Jestem zdecydowanym zwolennikiem szkoły otwockiej i używam filtrów UV do ochrony obiektywów, i dobrze na tym wyszedłem. Dobrą ochroną mechaniczną jest też osłona przeciwsłoneczna, choć oczywiście nie chroni przy bezpośrednim kontakcie ze szkłem.
    Warunkiem jest jednak używanie dobrych filtrów UV - markowych filtrów z wielowarstowymi powłokami przeciwodblaskowymi MC (co najmniej Hoya HMC, Hama HTMC). Tanie chińskie filtry często mają napis MC, ale jest to tylko napis - nawet jeśli faktycznie mają powłoki, to zwykle jednowarstwowe i mało skuteczne, i filtr powoduje spore odblaski i obniżenie kontrastu. W przypadku użycia takich filtrów zwolennicy szkoły falenickiej mają absolutną rację.
    Nawet dobre filtry MC generują dodatkowe odblaski, dlatego przy fotografowaniu np. w nocy z punktami światła filtr zawsze można zdjąć.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Dziękuje Wam serdecznie za porady.

Teraz tak z szybka wyszukałem więc zapytam czy taki wybór będzie dobry czy proponujecie coś lepszego a może i tańszego?:
    - http://www.cyfrowe.pl/aparaty/hoya-f...hmc-62-mm.html
    - http://www.cyfrowe.pl/aparaty/marumi...62-mm-dhg.html

i zestaw do ładowania:
    - tutaj muszę odszukać jakie ma mieć parametry a mam przy sobie Rx10

Ponownie z góry dziękuje

P.S.

Chciałbym jak najszybciej skompletować to co jest niezbędne i zakończył ten dział inwestycji na kilka lat
    Ostatnio edytowane przez Maxtiger ; 19-05-2015 o 13:10

Domyślnie

Ten drugi filtr ma dobre opinie jak poczytałem na różnych forach. Pytanie czy na 100% będzie pasował do Rx10? Czy wystarczy sam fakt że ma 62mm?

Domyślnie

A jaki gwint filtra ma RX10? Jeśli standardowy 62 mm, to nie ma powodu, by nie pasował.
    Ale Sony jest znane z własnych pomysłów autorskich, np. wymyśliło nie stosowany przez nikogo innego gwint 74 mm. Sprawdź dokładnie.

Domyślnie

Pasują filtry standardowe o średnicy 62 mm - tak , że spoko

Domyślnie

Chciałbym zobaczyć jakieś zdjęcie z naciskiem na bokeh na 200mm F2,8. Będę wdzięczny.
    D700, Coolpix A, 18-35D + N 24-70 F2,8 + N 35mm F/1,8 + N 70-200 VR I + TC-20II

Domyślnie

Na chwilę obecną, jak się okazało, filtra w tej cenie muszą poszukać i wybrać inny. Może rzeczywiście coś z Hoyi wezmę - macie jakieś sugestie?

Co zdjęć - 200mm z rozmyciem tła - postaram się coś wrzucić. Jak dla mnie jest super. Wczoraj robiłem dzieciom jak dmuchały świeczki i było bardzo fajnie, jednakże tych zdjęć nie udostępnię. W wolnej chwili coś porobię = przedmiotom lub rośliną.

Nagrywałem ostatnio - zoom działa rzeczywiście bardzo powoli za to oglądając materiał na 55 calach - nie ma szarpnięć i przeskoków a więc jest to też duży plus a nie minus. Mam też kamerę Full HD firmy Panasonic. W kamerze zoom działa zupełnie inaczej, gdyż im mocniej pociągniesz za dźwignię tym szybciej pracuje zoom i pod tym względem nie ma sobie równych kamera. Kamera tylko nagrywa więc trzeba mieć tego świadomość. Jak się poprawi pogoda - to po testuję jakość filmów HD z kamery i Rx10 - powiedzmy ze statywu i z ręki a następnie podzielę się wrażeniami. Na chwilę obecną Rx10 bardzo dobrze filmuje ale czy tak dobrze jak kamera? Hmmm bez porównania próbek nie odpowiem.

Pozdrawiam.

Domyślnie

Filtr Hoya UV(C) HMC jest całkiem wystarczający i można go kupić na Allegro za jakieś 40 zł + przesyłka. Poszukaj.
    Oczywiście są wersje z lepszymi powłokami HMC Super czy Pro, ale są droższe.
    Filtr polaryzacyjny dobrze byłoby kupić też z powłokami MC, ale one są już drogie; ja jednak poszedłem na kompromis i mam zwykłe polary. Używam ich na tyle rzadko, że jakoś nie widziałem uzasadnienia dla takiego wydatku.

Ew. pomyśl o takim zestawie: http://allegro.pl/filtr-hoya-uv-hmc-...359596985.html - ja kupiłem sobie taki o innej średnicy, i cena jest dość atrakcyjna, bo trzy filtry kosztują tyle, co dwa oddzielnie. Tyle, że tylko UV ma powłoki MC.

Domyślnie

Dziękuje serdecznie za propozycję jak również informację. Poczytam i przeanalizuję dokładnie Wasze wskazówki.
    Na kilka dni przerzuciłem do Rx10 kartę z kamery - Sandisk - 0k. 30 mb - nagrywanie. Okazało się że robiąc zdjęcie w trybie auto w najwyższej rozdzielczości i jakości (tylko JPG) po zrobieniu zdjęcia - mijały ok 3-4 sekundy abym mógł zrobić kolejne zdjęcie. Dokupiłem teraz: SanDisk Extreme Pro 32 GB 95 MB/s SDHC i powiem szczerze różnicy nie ma żadnej. Pstrykam zdjęcie (patrząc w wizjer) potem mam kilka sekund czarnego ekranu i po upływie tych 3 sekund mogę dopiero robić kolejne zdjęcie. Najgorsze jest to że jeżeli mam w głowie kolejne zdjęcie i używam od razu zoomu aby w kolejnym zdjęciu przybliżyć obiekt - aparat przełącza na zoomowanie zdjęcia już zrobionego - wrrrrrrrr.
    Czy mam coś źle ustawionego czy tak po porostu ma być? Chyba nie możliwym jest aby aparat tej klasy plus mega szybka karta - miały takie opóźnienia w robieniu jednego a kolejnego zdjęcia. Oczywiście w moim starym aparacie jest bardzo podobnie ale on ma już z 8 lat!

Będąc w podziemiach bardzo lekko oświetlonych - muszę przyznać że aparat dobrze sobie radzi i nawet iso3200 jest do przyjęcia. Oczywiście można zawsze użyć lampy - lecz wtedy zdjęcie nie oddaje rzeczywistego klimatu.

Pozdrawiam i czekam na wskazówki

Domyślnie

Jeżeli zmiana karty na szybszą nie pomaga, to znaczy, że Ten Typ Tak Ma.
    Wiele aparatów dławi się zrobionymi przez siebie zdjęciami, to nie tylko Twój problem. Duże rozdzielczości to dużo danych, poza tym, zdjęcie musi zostać przetworzone do jpga, stosowane są programowe korekty dystorsji, winietowania, aberracji chromatycznej - wszystko to musi chwilę potrwać. A potem kompresja do jpga i zapis na kartę.
    Czasem wyraźną różnicę w czasie zapisu widać w przypadku tzw. trybów artystycznych, gdy stosowane są rozmaite dziwne tryby jak miniatura, rybie oko, akwarela czy jeszcze coś - wtedy obróbka przed zapisem potrafi trwać zauważalnie dłużej.
    Przy używaniu wysokiego ISO stosowane jest też programowe odszumianie zdjęcia - wtedy zapis też może trwać nieco dłużej.

Ale może niech się zamiast mnie wypowiedzą użytkownicy RX10.

Strona 15 z 19 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni