@ikit, z tych argumentów które wymieniasz, to już dawno wszyscy powinni przejść na bezlustra bo to lepsze narzędzia![]()
Szukaj
@ikit, z tych argumentów które wymieniasz, to już dawno wszyscy powinni przejść na bezlustra bo to lepsze narzędzia![]()
Ale "wojenka systemowa" się zrobiła. @nikoniarz: ktoś przejdzie,bo uzna,że warto,ktoś inny uzna przewagę lustrzanek. Co nie zmienia faktu,że bezlusterkowce ogólnie (czy Sony w szczególe) stają się coraz bardziej dojrzałymi systemami. Biorąc pod uwagę od jak krótkiego czasu funkcjonują na rynku,postęp jest imponujący. A czy są powody,aby na ich rzecz zrezygnować z lustrzanki,to już każdy musi rozważyć samodzielnie.
Lubię robić zdjęciaNa razie pstrykam
W lustrzankach też jest postęp. Powolny pewnie dlatego, że są na rynku już bardzo długo. Ale nie da się ukryć, że bezlustro to do pewnych zastosowań ciągle jeszcze zabawka. Nawet biorąc pod uwagę A9. Ale i podobnie przy niektórych zastosowaniach lepiej się sprawdzi bezlusterkowiec.
Bezlusterkowce są już całkiem niezłe, niewiele im brakuje jeśli w ogóle.
linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|
To obszerny tematOd priorytetów w sprzęcie (rozmiar, wielkość matrycy, szybkość AFu, ilość MP, szumy itd.), przez przyzwyczajenia klientów (wielkość sprzętu, posiadana szklarnia, zamiłowanie do marki) czy reklamę poszczególnych firm (na różnych rynkach raz sprzedają się lepiej jedne a raz inne rozwiązania i marki), a nawet nieraz wpływającą na klienta sugestię sprzedawcy (który ma swoje priorytety sprzedażowe, a czasami nie wie co sprzedaje i powtarza co mu kazali). Nie zawsze wybiera się optymalny dla swoich potrzeb sprzęt, a i często mocno przestrzeliwuje swoje potrzeby. Szczególnie że pewnie przeważająca większość kupujących nie zna się na sprzęcie fotograficznym
A sam na przykład zupełnie nie rozumiem m43 ale jakoś się to sprzedaje
ja uważam że to obrażanie:
A irytuje mnie jak się ktoś zjawia i najpierw zadaje głupie pytania, potem obraża użytkowników a na koniec jeszcze pisze głupoty o sprzęcie którego nie poużywał... Może się nadmiernie uniosłem ale dziś padło na podatny grunt
Tak z ciekawości, jakich? Co odróżnia najwyższy model w systemie czyli 'zabawkę' od jakiegoś normalnego sprzętu a tym bardziej od już profesjonalnego? Jednak określenie zabawka to przepaść od profesjonalnego...
Się dziwicie że się irytuję
Ale obiecuję że jak coś poobrabiam to chociaż powrzucam tu trochę zdjęć![]()
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Zachowujesz się jak fundamentalista soniakowy
Ja nawet nie pytałem czy sony jest lepszy czy gorsze, bezlustra znam i też często polecam, w sony znam się najmniej, jest problem z kosztami obiektywów i tyle.
Co do jakości wykonania to podtrzymuje to co napisałem, jakiś rok temu szukałem i miałem kilka A7 w ręce, trafiały mi się zazwyczaj jakieś rozwarstwienia wyświetlacza, zjechane gumy mocno, wytarta obudowa i luzy na bagnecie, fakt że sprzętu używanego teraz przybywa w sony i można wybierać, do tego atrakcyjna cena nówki w sklepie.
Jakby tylko mieli jakieś tanie obiektywy do systemu innych firm lub jak samsung potrafił zaskoczyć rynek szybciej i skuteczniej, a do tego jakość i ceny katalogowe miał świetne.
Skoro sam tego nie zauważasz, to pominę odpowiedź. Chociażby ze względu, że:
Dyskusje z radykałami bywają stratą czasu ze względu na ich "klapki na oczach" i niechęć w zrozumieniu kontrargumentów. Dlatego osobiście staram się nie wnikać zbyt głęboko w dyskusję, a już szczególnie nie dopytywać takich osób![]()
A Ty jak lustrzankowy. Tylko to Ty tu włazisz do tematu sony A7 i trollujesz.
Gdybym nie używał A7 od kilku lat jako jedynego aparatu to i może bym uwierzył w tę jakość wykonania... A tu się jeszcze okazuje że szukasz jakiegoś używanego sprzętu który ma potencjał do tego by być zajechanym bo to jednak pełna klatka z dostępem do wszelkiej optyki, to się nie ma co dziwić że trafiasz na zajechane egzemplarze![]()
Wiesz, mi kiedyś w lustrzance odpadła guma. Ale nie twierdzę z tego powodu że lustrzanki to badziew, który rozlatuje się w rękach i do niczego nie nadaje a już na pewno nie jest to sprzęt dla prawdziwego fotografa...
Po prostu lubię racjonalne argumenty. Używam danego sprzętu, znam jego mocne i słabe strony. Irytuje mnie jak ktoś pisze o czymś o czym nie ma pojęcia.
Ale masz racje, szkoda mojego czasu aby dyskutować z argumentem 'to jest zabawka, a to jest profesjonalny sprzęt, jak tego nie ogarniasz to nie będę tego tłumaczyć, mogę sobie dowolnie określać co jest czym i dyskredytując rozmówcę nie podawać racjonalnych (ani nawet jakichkolwiek!) argumentów'.
Ostatnio edytowane przez ikit ; 27-01-2018 o 16:40
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Skontaktuj się z nami