Close

Strona 94 z 1914 PierwszyPierwszy ... 448492939495961041441945941094 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 931 do 940 z 19131

Domyślnie

Zakrzywioną powierzchnię ostrości.
    Nie warto, nawet biorąc w cudzysłów, powielać takich potworków językowych bo potem jest jak z high key i low key. Mimo, że istnieją polskie, poprawne odpowiedniki, to prawie nikt ich nie używa, a prostackie kalki językowe pojawiają się nawet w literaturze, podobno fachowej.
    Ostatnio edytowane przez zdyboo ; 14-11-2014 o 16:41
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Tę aberrację klasycznie nazywa się w polskiej literaturze "krzywizną pola" (np. T. Cyprian), co jest zresztą dosłownym tłumaczeniem angielskiego "field curvature".
    michel, dzięki za odpowiedź. Ja niestety nie zdołałem mojego Jupitera 12 wcisnąć do NX-ów - za mała jest komora by pomieścić tę wielką tylną soczewę. O ile pamiętam, nie przechodzi ona nawet przez adapter.

Domyślnie

Zdyboo, znam to określenie i choć przyznaję Ci rację, to jednak ta "płaszczyzna" jest bardziej rozpowszechniona, podobnie jak wiele innych nieprawidłowych zwrotów, które się utrwaliły (choćby "piłka musi całym obwodem minąć linię"). Ale to określenie, które podał puch24 całkiem mi pasuje i od teraz będę go używał

Jup-12 do NEX-ów i innych puszek E APS-C też nie wchodzi, dopiero do A7 da się go zamontować. Pomimo wspomnianej, dość istotnej wady, można się nim przyjemnie pobawić, bo jest mały, lekki i w centrum daje przyzwoity obrazek. Nieźle radzi sobie ze światłami w tle, za to klasycznie reaguje na światło boczne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michel71 Zobacz posta
    Ponownie Nokton:
    Strasznie (czyli bardzo) mi nie pasuje bokeh z tego Noktona, ponoc ten z wersji 1.7 jest mniej nerwowy. Gdyby ktos mial sample z 35/1.7 to ja bardzo prosze.
    Canon

Domyślnie

A to jest jakiś problem wejść np. na Flickra i wyszukać zdjęcia nim robione? Jest ich tam od groma...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michel71 Zobacz posta
    A to jest jakiś problem wejść np. na Flickra i wyszukać zdjęcia nim robione? Jest ich tam od groma...
    W sumie zaden problem
    Canon

Domyślnie

Polecam - jest też całkiem sporo takich, które pokazują rozmycie tła

Domyślnie

Akurat zakrzywiona płaszczyzna to nie jest potworek tylko przejaw myślenia w przestrzeni "nieeuklidesowej"
    Świat jest pełen niezwykle ostrych, technicznie doskonałych lecz g#wno wartych zdjęć
    D750+Z5+Zfc

Domyślnie

Ale ta przestrzeń jest potworkiem dla niektórych.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Miał ktoś może doświadczenia na A7 z SELem 50/1,8 OSS w trybie cropa x1,2? Podobno to wystarczy by obraz z tego cropowego szkła krył cały kadr, praktycznie to by na A7 było szkiełko ok. 60/1,8.
    Świat jest pełen niezwykle ostrych, technicznie doskonałych lecz g#wno wartych zdjęć
    D750+Z5+Zfc

Strona 94 z 1914 PierwszyPierwszy ... 448492939495961041441945941094 ... OstatniOstatni