Może jakieś porównanie fe55 i batiska ?
Szukaj
Może jakieś porównanie fe55 i batiska ?
R | 35 | 50 | 135
Barzo się mnie podobuje!
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Przemyślałem i zdjęciowo nie ma to dla mnie sensu, to różne ogniskowe a oba obiektywy po niedawno nabytym doświadczeniu z obrabiania batisa 85 mnie w pełni satysfakcjonują
- oba mają super kontrast i kolory
- oba pięknie bebłają
- świetnie wyrywają z tła (batis ma może troszkę większe możliwości dzięki dłuższej ogniskowej przy tej samej przysłonie ale oba są do tego zdolne)
- oba winietują
- oba trochę aberrują w pełni otwarte
- oba fajnie zachowują się pod światło - trzymają kontrast i jeśli są jakieś odblaski to takie jak lubię bo nie zwróciłem uwagi na nic co by mnie irytowało a robię sporo zdjęć pod słońce; chyba oba mają za to te kolorowe kreski przy bardzo mocnych punktach świetlnych na które zwracał uwagę chyba damiroz przy fe24-70
- batis ma chyba większą dystorsję ale do wewnątrz i przy portretach mi nawet bardziej pasuje niż po korekciefe55 Optyczne zbadało że ma dystorsję a mi wyszło z testów że ma ale tylko z bliska a przy dalszych dystansach ona znika, w sumie nie wiem czy batis też tak nie ma, dystorsję zaobserwowałem w sumie tylko na zdjęciu z bliska...
Może przy bezpośrednim porównaniu poszczególnych parametrów czy na gęstszej matrycy wyjdą jakieś widoczne różnice ale to już zachęcam do szukania tabelek, dla mnie to na tyle nieistotne drobiazgi przy zdjęciach które robiłem i oglądałem na 1:1 że nie ma większego sensu bezpośrednio porównywać, jako całokształt te szkła są do siebie bardzo zbliżone i chyba spokojnie można się skoncentroiwać na preferencjach ogniskowej, zestawu szkieł do którego ma pasować, gabarytach, stabilizacji czy cenie (choć używki są do siebie już dość zbliżone, batisy bywają pod 3500zł, a fe55 pod 3000zł)A i nie żałuję zakupu żadnego z tych obiektywów bo oba są genialne, ciężko im coś optycznie zarzucić i dobrze się z nimi współpracuje i oba dają super rezultaty. Batis 85 może być o tyle łatwiejszy że to dłuższa ogniskowa z mniejszą GO i prościej na nim uzyskać zdjęcia-samograje
Ale żeby tylko nie gadać to pokusiłem się jeszcze o zdjęcie z gabarytami do którego, żeby było bardziej pouczające, dorzuciłem przy okazji cv15/4.5v3, loxię 35 i OM 135/3.5
Ostatnio edytowane przez ikit ; 13-08-2017 o 11:13
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Dzięki
FE55 jest mega kompaktowy jak na możliwości które oferuje.
Batis 85 gabarytowo zbliżony jest do 85 1.8G wic do akceptacji.
Dla mnie najważniejsze parametry to kontrast, kolory i bokeh.
Nowoczesne szkła zapewniają wystarczającą ostrość więc na ten parametr można nie zwracać uwagi.
Ja czekam na Sigmę 35 lub Batisa 35 i wtedy podejmę decyzję odnośnie systemu.
R | 35 | 50 | 135
A to efekt Mirandy 24.
Właśnie wróciłem z Islandii. Jak przekopię się przez zdjęcia, będę wrzucał więcej, więcej.
Zdjęcie nim robiłemAle zasadniczo jest bardzo podobny wielkością do batisa 85, a i mają ten sam filtr 67mm.
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Nisi holder 100mm z polarem i filtrem szarym wystarczy, czy może będzie winieta z batisem 25mm?
Skontaktuj się z nami