Close

Strona 87 z 1914 PierwszyPierwszy ... 37778586878889971371875871087 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 861 do 870 z 19131

Domyślnie

Hehe, a ja lubię zdjęcia z małą GO
    Głównie dlatego, że pokazują coś, czego gołym okiem nie zobaczę...

Natomiast tamte zdjęcia modowe są strasznie sztuczne, nawet jeśli nic tam nie było wklejane, to takie odnoszę wrażenie. No, ale one miały się podobać zleceniodawcy, a nie mnie.

Jakby ktoś chciał obejrzeć więcej listków i kwiatków z Yashinona, to popełniłem wpis na blogu: http://per-analogia.blogspot.com/201...f28-macro.html
    Tam też zdjęcia w większej rozdzielczości i kilka słów o samym szkle.

Ahmed The Dead Terrorist Awatar WojtehP
    Miasto
    Mauretania

Domyślnie

ja tez lubię małą GO, a dzięki Tobie mam ogląd jakie obiektywy fajnie pasują dla mnie ... fotografia ma to fajne, że każdy ma swoją część poletka fotograficznego do zaorania ...

szukam teraz jakiejś jasnej 50 ale zależy mi by była jak najmniejsza ...

Domyślnie

Ano właśnie. Ja też z przyjemnością oglądam zdjęcia inne, niż sam robię i podziwiam kunszt, spojrzenie, umiejętność uchwycenia tego momentu.

Co do jasnej, małej 50-tki, to najmniejsze będą pewnie te z bagnetem LM lub M39, tyle tylko, że sporo z nich na A7/A7r ma problemy z brzegami. Jeśli LM, to raczej jakiś Voigtlander, np. 50/1.5 (choć sam go nie sprawdzałem), bo na bokach kadru Vojtki są lepsze od obiektywów Leica (oczywiście ciągle mowa o współpracy z Sony).
    Z kolei moją ulubioną manualną 50-tką jest FD 50/1.2L, choć ciągle za mało ją wykorzystuję - może dlatego, że to jednak nie jest tak do końca "moja" ogniskowa. Klika kadrów, może niespecjalnie odkrywczych , ale pokazujących, jak to szkiełko rysuje:

(winieta na trzecim dodana w postprocesie)

No i jest systemowy Sonnar, drogi, ale naprawdę świetny optycznie. Tyle, że nie malutki.

Ahmed The Dead Terrorist Awatar WojtehP
    Miasto
    Mauretania

Domyślnie

patrzyłem na systemowe i nawet widziałem za połowę kasy ale to i tak na razie w strefie marzeń ... miałem voitka 50 1,5 z analogiem był fajny ale to nadal duży obiektyw - marzy mi się jakiś naleśnik powiedzmy jak voitek 40/f1,4 - a właśnie testowałeś go ?? - jeśli nic nie znajdę zostanę z jupiterem 8 - jest mniejszy niż wszystko choć szukam jupitera 3 - sa na allegro ale w stanie raczej niefajnym

zostają jeszcze obiektywy na m42 ale wielkość przejściówki mnie odstraszają choć takiego Takumara 50 1,4 fajnie by mieć

ps. jupiter 12 działa na a7 - to pewnie moze być ważne bo mamy dobrą 35/f2,8 w malutkiej cenie
    Ostatnio edytowane przez WojtehP ; 15-10-2014 o 10:46

Domyślnie

O, to ciekawe z Jupkiem-12 - ostrzy w całym zakresie, tylna soczewka nie dotyka do matrycy?

Małego, jasnego naleśnika 50mm to chyba w życiu nie widziałem... Oczywiście mam na myśli f/1.8 lub jaśniej. Płaski jest Prakticar 50/2.4, Hexanon 40/1.8, Rokkor 45/2 - ale adaptery dodają co najmniej drugie tyle.
    Voitka 40/1.4 miałem, niestety musiałem sprzedać. O ile dobrze pamiętam, bo niestety nie zachowałem zdjęć w odpowiednio oznaczonym folderze, to brzegi były OK przy f/2.8, w centrum było bardzo dobrze już od pełnej dziury.
    Jupek 8 to całkiem fajne szkiełko, jak się trafi dobry egzemplarz. Ostatnio zakupiłem do niego adapter helikoidalny, który pozwala zmniejszyć minimalną odległość ostrzenia i różnica jest spora:

Jupitera-3 też kiedyś miałem, nawet w bardzo dobrym stanie, ale bez sensu sprzedałem. U nas faktycznie z reguły pojawiają się jakieś złomy. A jak już się trafi na Alle czy eBayu w dobrym stanie, to kosztuje chore pieniądze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michel71 Zobacz posta
    Małego, jasnego naleśnika 50mm to chyba w życiu nie widziałem... Oczywiście mam na myśli f/1.8 lub jaśniej.
    Jest Nikkor E-series 50/1.8, który jest plaskaty jak na szkło do lustrzanki. Podobnie Voigtek 40/2, ale to nie 50 mm i znowu do lustrzanki. W każdym razie oba szkła są bardziej plaskate niż adapter do bagnetu E.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

No i, dla ścisłości, oparty na Serii E "prawdziwy" Nikkor z lat 80-tych, lepszy od Serii E, bo ma powłoki NIC.

Domyślnie

No właśnie, tego Nikkora nie widziałem
    Pewnie by się jeszcze coś znalazło, ale obawiam się, że właśnie do SLR-ów.
    Jest jeszcze malutki Helios-103 do Kieva, ale adapter jest okropnie drogi (te zwykłe do obiektywów z własnym ogniskowaniem się nie nadają). Ja sobie zrobiłem samoróbkę, ale jest marnej jakości (nie ma ogranicznika ostrzenia w żadną stronę), no i i tak trzeba kupić zwykły adapter Kiev-E (też nie taki tani) i jakiegoś Kieva, żeby z nigo ślimaka wyjąć.

Domyślnie

Ten Nikkor fizycznie wygląda niemal identycznie jak nowa Seria E ze srebrnym pierścieniem, ale ma lepsze powłoki przeciwodblaskowe. Wadą jest ostrzenie tylko do 60 cm. Co ciekawe, w Japonii była sprzedawana jego wersja, ostrząca do 45 cm - u nas zupełnie nieznana.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Co ciekawe, w Japonii była sprzedawana jego wersja, ostrząca do 45 cm - u nas zupełnie nieznana.
    Bo Japończycy są mniejsi, a poza tym mają znacznie ciaśniej niż my.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Strona 87 z 1914 PierwszyPierwszy ... 37778586878889971371875871087 ... OstatniOstatni