FE 85mm F1.4 GM![]()
Szukaj
FE 85mm F1.4 GM![]()
Ktoś z Was korzysta z adpatera Sigma MC-11? Jakieś opinie, wrażenia? Interesuje mnie zwłaszcza współpraca z Canonem 70-200 F4.
A7R3 + 14 F2.8 + 55 F1.8 + 28-75 F2.8 + 135 F2
Sprawdzałem z a5100 i szkłami 18-35 1.8 i 50-100 1.8
Zadziwiająco dobrze łącznie z AF-C choć wolniej sporo niż dedykowane szkła
Nic nie zastąpi jednak własnych doświadczeń. Podejrzewam ze współpraca ze szkłami canona będzie słabsza
Ten adapter całkiem nieźle działa z Sigmą Art.
https://www.youtube.com/watch?v=EQUq5XRj3vM
Obiektyw nie ma wielkiego znaczenia (poza tym, że to 85mm). Może nawet wolałbym teraz Samyanga 85 albo Canona FD i do tego tilt adapter.
No ja właśnie się przymierzam do Sam 85, przy czym zastanawiam się czy nowy do Sony E, czy kupić używkę pod inny system (nawet połowę tej kwoty, ile kosztuje nowa) z adapterem. Na razie za krótką portretówkę robi Super Takumar 55mm f/1.8 i crop z obrazka, jaki daje Sigma 30mm f/1.4.
Lubię robić zdjęciaNa razie pstrykam
Mnie przede wszystkim kusi tilt. Tilt adapter daje mega możliwości w portrecie. W zasadzie jakbym miał 85 z tilt adapterem, to... chyba osiągnąłbym sprzętową nirwanę, a tak, to kusi jeszcze Fuji GX680III z Fujinonem 180/3.2, ale że leniwy trochę jestem i nie chce mi się uczyć obsługi tego potwora, zabawy z kliszą, nie chce mi się sprowadzać z Niponu używanego szkła i aparatu, ryzykując wtopę, to mam, co mam. :P
Pozostaje ci zatem szkło ze średniego formatu. Zakup dekielka do aparatu, manszety od półosi i zrobienie własnego gumowego szkła. Jak będziesz zainteresowany to wał na PW podpowiem jak zrobić. Tylko musisz pamiętać że to rozwiazanie ma wadę w postaci braku powtarzalności wyników.
Witam
To kiepski pomysł. Pod FF do takiego adaptera lepiej sprawdzi się MF. Są firmy produkujące adaptery TILT-SHIFT
MF>>FF. Można wtedy wykorzystać większe pole obrazowe obiektywu MF. Adaptery takie robi np. Hartblei.
Skontaktuj się z nami