Close

Strona 773 z 1914 PierwszyPierwszy ... 27367372376377177277377477578382387312731773 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 7 721 do 7 730 z 19131
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Łódź/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Gorzej jest przede wszystkim z AFem i baterią. Jednak AF jest wystarczający MZ do zastosowań jakie wymieniłeś. Bateria, no cóż, trzeba się nauczyć gospodarki energią.
    Stan na dziś ... gorzej jest tylko z baterią. AF w nowych bezlusterkowcach jest niesamowity. Pierwszym z brzegu, tanim przykładem jest a6500 - ostatnio miałem okazję się nim pobawić przez cały dzień ... takiej szybkości nie oferował chyba ostatni pro-nikon z którym miałem przyjemność (d3s). Chwilkę w ręku miałem też A7RII ... grzechem jest tam mówić źle o AF. Nawet jeśli AF nie jest szybszy .. to jest bardziej precyzyjny i odpadają przygody z BF/FF. Od czasów ostatni bezlusterkowców i PDAF ... lustra uważam za dinozaury fotografii.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez dannywrocek Zobacz posta
    Kompakt nie wchodzi w grę, nawet premium. Telefon też nie. A mam jeszcze jedno pytanie: jak wygląda sprawa z adapterami i obiektywami M42? Da się tego używać z Sony? Jakoś sensownie?
    Poszukaj po hasem "focus peaking". Sony + manuale to idealne połączenie

Domyślnie

A jak jest z używalnym iso? Jak wspomniał jeden z kolegów powyżej,przedszkolne przedstawienia to trochę ciemnica czasami i często ratuję się iso nawet 3200 (auto iso max 3200 i max czas 1/60 sek). Na razie a7II,a6500 czy a7r nie wchodzą w grę. Budżet to maks 7k na body plus 1-2 obiektywy.

I focus peaking czytałem,ale zawsze wolę usłyszeć informację z pierwszej ręki,że to działa bądź nie
    Lubię robić zdjęcia Na razie pstrykam

Domyślnie

Co do AFu, się nie wypowiadam, zakładam, że w nowszych puszkach niż mój NEX-6 jest lepiej, ale zwykle przy premierze nowego modelu jest tak, że producent podaje w reklamach, że to najszybszy AF na świecie, potem są testy robione przez znajomych królika, które potwierdzają, że jest super lub prawie super. Następnie jest premiera ludzie kupują i testują, testują też niezależne portale i okazuje się, że jest lepiej, ale jeszcze nie tak dobrze jak w lustrzankach.

Co do focus peaking, to działa, ale nie zawsze i nie wszędzie. Musi być spory kontrast pomiędzy krawędziami, żeby zostały podświetlone. Bywa mocno nieprecyzyjny, znaczy podświetli to co jest najostrzejsze w kadrze, ale potem okazuje się, że to jest jednak nieostre. Większość osób do manualnego ostrzenia używa jednak powiększenia wycinka kadru.
    Jeżeli planujesz używać bezlustra tylko z manualami, to raczej do statycznych motywów. Raczej nie street, raczej nie przedszkole. Do normalnego codziennego fotografowania lepiej mieć szkło systemowe, nie przeszkadza w robieniu zdjęć.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Jeżeli zdecyduję się na przejście na Sony czy inne bezlustro,to na pewno zacznę od systemowego obiektywu. M42 to raczej z ciekawości i jeśli już to portrety (mój ulubiony Pentacon 135 2.. @zdyboo: Nex6 ma chyba podobną matrycę,co a6000. Da się jej "używać" z iso powyżej 1600?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Łódź/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Co do AFu, się nie wypowiadam, zakładam, że w nowszych puszkach niż mój NEX-6 jest lepiej, ale zwykle przy premierze nowego modelu jest tak, że producent podaje w reklamach, że to najszybszy AF na świecie, potem są testy robione przez znajomych królika, które potwierdzają, że jest super lub prawie super. Następnie jest premiera ludzie kupują i testują, testują też niezależne portale i okazuje się, że jest lepiej, ale jeszcze nie tak dobrze jak w lustrzankach.

Co do focus peaking, to działa, ale nie zawsze i nie wszędzie. Musi być spory kontrast pomiędzy krawędziami, żeby zostały podświetlone. Bywa mocno nieprecyzyjny, znaczy podświetli to co jest najostrzejsze w kadrze, ale potem okazuje się, że to jest jednak nieostre. Większość osób do manualnego ostrzenia używa jednak powiększenia wycinka kadru.
    Jeżeli planujesz używać bezlustra tylko z manualami, to raczej do statycznych motywów. Raczej nie street, raczej nie przedszkole. Do normalnego codziennego fotografowania lepiej mieć szkło systemowe, nie przeszkadza w robieniu zdjęć.
    Ja mam A7 ... i pomiędzy takim a6500 jest ogromna różnica w szybkości AF na korzyść tego nowego. Uważam że to już jest poziom lustrzanek ... jak nie lepszy.

Jeśli o focus peaking chodzi .. tak - najlepiej działa w połączeniu z powiększeniem wycinka. Chociaż do dynamicznych scen i bardzo małych głębi ostrości ... no trzeba mieć wprawę żeby precyzyjnie się wstrzelic ... ale to ogólnie dotyczy szkieł manualnych. Trzeba mieć wprawę do ich używania, ale puszki sony mocno tu wspomagają fotografa ... lepiej niż lustra.

Domyślnie

Kompakt nie wchodzi w grę, nawet premium. Telefon też nie. A mam jeszcze jedno pytanie: jak wygląda sprawa z adapterami i obiektywami M42? Da się tego używać z Sony? Jakoś sensownie?
    Jak wspominasz o 135mm to na apsc może być ciężko (szczególnie przy f2, bo po powiększeniu wycinka kadru dość trzęsie tym wycinkiem i ciężko doostrzyć. Z a7ką też się da ale nie jest to jakieś super wygodne, sam wybrałem w końcu adapter i minoltę 135mm z AFem.
    Natomiast z beslutrami na pewno jest lepiej niż w lustrzankach i analogach bo chociaż jest ta opcja dokładnego wyostrzenia i lepiej nigdzie nie ma Do focenia na luzie jak starczał ludziom analog (i to nie z takimi ogniskowymi jak 135mm) to tym bardziej bezlustro.

ISO zależy od preferencji. Ja akceptowałem już 3200 ze starszymi nexami, 6400 z A6000, a z A7ką... też 6400 bo nie potrzebuję nigdy wyżej wychodzić Ale ogólnie zależy czy się działa na rawach czy jpgach, jak obrabia, czy się odszumia, jak duże ma być potem zdjęcie, czy przeskalowujesz, jakiego programu do obróbki używasz...
    Na dxo możesz zobaczyć jak działają poszczególne matryce w słabych warunkach, jest to zawsze jakiś punkt odniesienia.

Nex6 a a6000 dzielą 2 lata i przełom technologiczny jeśli chodzi o AF. A i matryce różne, 16MP vs 24MP, inny procesor, inna ilość punktów ostrzenia... Acz mi z kolei starczał do większości rzeczy kontrastowy z jeszcze starszych nexów... Ale ja nie robię przedstawień w ciemnicy.

Natomiast w budżecie jaki zakładasz z A7ek zostaje tylko podstawowa A7, która może nie sprostać oczekiwaniom AF. Do najnowszych z najlepszych AFem to jednak braknie. Z apsc jest większy wybór ale też serie od a6000 w górę. Ale tu zdaj się na kolegów, ja nie musiałem mordowac AFu w słabych warunkach z ruchomymi obiektami

Cytat Zamieszczone przez maxwawa Zobacz posta
    Np w przedstawieniach przedszkolnych gdy światło jest dość słabe, mieszane itp żaden AF w bezlustrach nie da rady będzie trochę błądził zanim złapie ostrość jak już jest po fakcie ..przerabiałem temat jak na razie tylko lustrzanki dają radę.
    A których puszek bezlustrowych używałeś w takich warunkach?
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Nex6 ma chyba podobną matrycę,co a6000. Da się jej "używać" z iso powyżej 1600?
    Ja raczej staram się nie wychodzić powyżej 1600, choć zdarzało się robić zdjęcia i na 3200 i wielkość do internetu była spoko. a6k powinno być lepiej, niemniej jednak szumy na wysokim ISO, to ostatnia rzecz jaka mnie interesuje. Takie zdjęcia, to promil tego co robię.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Focus peaking został "wymyślony" do wideo. W FHD sprawdź sie całkiem dobrze w UHD jest już gorzej. Dodatkowo dochodzi częsta maniera ustawiania peaking w tryb "high" co powoduje że zbyt wiele elementów jest podświetlanych i wprowadza w błąd. Ale jedno jest pewne że Sony ma jednak największe doswiadczenie w konstruowaniu i oprogramowaniu kamer z prawdziwego zdarzenia, kwestią otwarta pozostaje tylko czy bedą chcieli te technologie wsadzić do swoich aparatów.

W a5100 bardzo często robię na 3200
    Bardzo wiele zależy czy motyw na danej czułości będzie już dobrze oświetlony, czy nadal będzie w podekspozycji. Ta druga sytuacja powoduje że obrazek jest No... akceptowalny
    Ostatnio edytowane przez fafniak ; 25-02-2017 o 10:33

Domyślnie

Innymi słowy, do opisanych zastosowań, zarówno a6000 jak i a6300 (ten chyba nawet lepiej) dobrze się sprawdzą. @zdyboo juz polecał szerokie szkła, a coś portretowego, w klasie Nikkora 85 1.8G?

Domyślnie

@zdyboo juz polecał szerokie szkła, a coś portretowego, w klasie Nikkora 85 1.8G?
    W marcu-kwietniu będzie dostępny FE85/1.8 poniżej 3 tysięcy zł. Nie jest to specjalnie tanio ale przy 3 innych systemowych 85tkach i tak dobrze:P Ale portretowo pod apsc powinna starczyć 50tka, akurat jest tam fajna, stabilizowana e50
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Strona 773 z 1914 PierwszyPierwszy ... 27367372376377177277377477578382387312731773 ... OstatniOstatni