Szukaj
Kosmici nieznanej narodowości ukradli lewackie Sony A7 sn: 3980117 oraz Voigtlander Nokton 40 MC sn:8030111 we Wrocławiu
No właśnie...
Swoją drogą całkiem fajne zdjęcia z tego firina:
http://www.mobile01.com/newsdetail/2...-20mm-f2-fe-mf
Ostatnio edytowane przez ikit ; 28-01-2017 o 15:46
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Niestety dobrze to wygląda jedynie na 2.8 i MFD.
Ja sprzedałem, bo przy ostrzeniu nawet na 5-8 metrów pojawiają się czarne rogi. Przy 5.6 jest już taka lunetkaNie chciało mi się kropować co zdjęcie to inaczej...
W sumie szkoda, bo szkło ostre już przy 2.8 i gdyby nie 'obudowa' pewnie dawałoby radę na pełnej klatce.
Sigma ma potencjał na robienie małych, tanich i dobrych szkieł.
Ktoś mówił, że podobno trzeba z tych Sigm wymontować tylną maskownicę (baffle) i wtedy kryją trochę szerzej.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Tak zrobiłem.
Kryje FF na 2.8 i MFD (z winietowaniem do korekcji w LR).
A coś wiadomo o sigmach z AF na ff?
http://rmn1.pl Sony i telefon.
Musze się pochwalić, żona nie doceniła pomysłu. A natchło mnie o północy.
Pod inspiracją zdjęć widoków w cz-b z filtrami wymyśliłem że ustawię zrobię taki preset w aparacie - w trybie cz-b balans bieli ustawię ręcznie na jakiś pomarańczowym/tabaczkowym/czerwonym żeby imitować taki filtr (aby mieć ciemniejsze błękity) i żeby od razu widzieć jaki może być tego efekt
Niestety się okazało że w trybie cz-b balans bieli nie ma znaczenia dla widzenia...:/ Dziwne. I szkoda.
W ogóle słabo że nie ma innych trybów cz-b (może w jakiejś apce?)... W 'efektach wizualnych' są jakieś kretyńskie posteryzacje i inne pierdoły... A co głupsze jak jest ustawiony 'efekt wizualny' to... nie ma zapisu rawów.
A na koniec kolejny raz zirytowałem że nie ma ustawienia wielkości zdjęć w proporcjach 1:1
PS. Aż mnie ciągnie na jakieś zdjęcia a już z tydzień nonstop smog w Krakowie (i w sumie większości Małopolski):/
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Skontaktuj się z nami