Close

Strona 741 z 1914 PierwszyPierwszy ... 24164169173173974074174274375179184112411741 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 7 401 do 7 410 z 19131

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez erro Zobacz posta
    Najgprsze jest to że Batis też dziala w takim tempie
    Tempo zależy też od dwóch ustawień w body (tu było ustawione na normal) -a miało być ładnie. Szybko nie znaczy zawsze ładnie
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vid3 Zobacz posta
    Zamówiłem sobie kolejną zabawkę.
    Zhongyi Mitakon 20mm f/2.0 4.5X Super Macro Lens do Sony.
    Kod śledzenia wskazuje na HONG KONG AIR MAIL CENTRE.
    Czyli już w drodze ...
    Szkoda że to tylko makrówka bo byłby taki mega obiektywik do systemu...
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Musze się pochwalić kolejnym krokiem w hobby i kolejnymi przemyśleniami Tym razem mniej o sprzęcie.

Co roku od 6 lat robię sobie przegląd zdjęć, wybieram ok. 200 które uważam za najlepsze. Że nie zajmuję się konkretną dziedziną fotografii to może tam trafić dla kogoś średnie zdjęcie np. koncertowe czy streetowe bo to będzie i tak jedno z moich lepszych zdjęć w danej dziedzinie:P Ale dzięki szerokiemu wachlarzowi zainteresowań i ok. 8000 zdjęć na rok wybór jednego na każde zrobione ok. 50szt. i tak nie jest prosty (zazwyczaj wybieram najpierw te co uważam za dobre z każdego katalogu, zazwyczaj jest ich ok 400-500 i z nich robię dalszą selekcję do tych ok 200).
    Co jakiś czas sobie przeglądam starsze katalogi 'debestów' i patrzę gdzie robię postępy albo wręcz odwrotnie.
    Dodatkowo mam debesty ze wszystkich debestów Jest to obecnie 16 folderów, każdy o innej tematyce, z 5 najlepszymi zdjęciami z danej ale ze wszystkich lat. I co roku patrzę ile z 200 nowych zdjęć jest lepszych od starych. W jakich dziedzinach dużo wymieniłem, w jakich mało. Pozwala mi to wytyczyć priorytety na dany rok, poznać swoje słabsze strony aby nad nimi popracować (albo je omijać zależnie od humoru:P), zobaczyć schematy w tym co mi się podoba - co ułatwia potem sposób robienia zdjęć (nie chodzi o popadanie w schematy tylko zaobserwowanie że np. lubię zdjęcia proste graficznie, że w portretach lepiej mi wychodzą czarnobiałe jak 4 z 5 mam takie, że aby zrobić dobre zdjęcie gór to trzeba iść w góry:P, że w zdjęciach z gór lubię mieć człowieka dla skali itp.).

I w tym roku postanowiłem pójść krok naprzód i zamówiłem sobie fotoksiążkę z debestami2016 Wychodzi z 250-300zł za taką gdzie wchodzi ok 180 zdjęć (bo nie wszystkie pasują do kontekstu innych zdjęć jak są poukładane na stronach). Dodatkowo jak się myśli że 'to jest ostateczna wersja tego zdjęcia' to zmusza do przeglądnięcia zdjęć i skorygowania niedoskonałości typu zabłąkane paprochy, nieidealne skadrowanie, ciut krzywy horyzont... Więc te same zdjęcia już idą o krok do przodu ze swoją jakością.
    Niektóre zdjęcia pasują na całą stronę, inne pakuje się po 4 sztuki, podświadomie ujawnia się które zdjęcia się bardziej lubi. Dodatkowo układanie zdjęć koło siebie wprowadza kontekst. Dwa zdjęcia koło siebie mogą dać zupełnie inny wyraz niż każde z nich oglądane osobno. Np. miałem zdjęcie córki która trzyma aparat jakby robiła zdjęcie. Lubię to zdjęcie. Ale otrzymało dodatkowy kontekst jak koło niego wstawiłem zdjęcie-samojebkę z dziwną miną. Wygląda jakby córka zrobiła to zdjęcie, jak ciąg zdarzeń albo taka mała incepcja
    Czasem przy układzie 2x2 zdjęcia jest tylko jedno dobre ich ułożenie (albo go nie ma), niektóre zdjęcia muszą być z brzegu, inne na rogu, inne potrzebują całą stronę aby działać, a niektóre towarzystwa aby były pełne... I zazwyczaj muszą być podobne tematycznie.

Podsumowując wydaje mi się że układanie fotoksiążki to BARDZO rozwijające doświadczenie. A przełamałem się jak sobie zdałem sprawę że wpakowałem w sprzęt grube tysiaki, a wszystko co mam z tego to pliki na dysku. Przy tej skali wydatków to co to jest 300zł aby chociaż te swoje najlepsze zdjęcia z roku ufizycznić

(fe55)
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Fotoksiążka przyszła
    Okładka i sklejenie wygląda solidnie, zdjęcia (i tła) mają głębokie czernie i kolory, wszystko równo docięte, solidne kartki (delikatnie się uginają pod własnym ciężarem, nie całkiem sztywne tekturki), nie zostają na nich odciski paluchów. Jedyny na razie minus że czasem widać szumy/nierówne przejścia kolorów na niebach, podejrzewam że to kwestia kompresji fotoksiążki do wysłania pocztą, bo jak zdjęcia do niej zajmowały z 1GB to by się w życiu nie wysłało, a zamówienie dość szybko przeszło przez net. Do następnej książki sobie pozmniejszam odpowiednio zdjęcia, może coś pomoże. No chyba że to kwestia druku i ograniczonej palety barw, nie znam się na tym, to moja pierwsza taka rzecz
    Więc z mojej strony mogę spokojnie polecić fotoalbumy.pl, przynajmniej Fotoksiążka PRO Classic warta każdej złotówki
    Szkoda też że nie da się wyeksportować fotoksiążki do PDFa czy coś aby na necie pokazać:/
    A no i warto wspomnieć że ułożenie takiej książki (aby zdjęcia pasowały, były niektóre mniejsze a inne większe itd), bez żadnych napisów poza okładką i numerami stron, to cały dzień roboty (przynajmniej przy ok. 80 stronach i 180 zdjęciach, A4).
    Ale póki mam trochę czasu to zastanawiam się czy nie zrobić fotoksiążek z innych lat póki znam schemat i mógłbym to szybciej może ogarnąć i wysyłać im co kilka miesięcy aby te koszty nie były za duże naraz...

(fe24-70/4)

Domyślnie

No nawet na moim monitorze jest pięknie, Pani prześliczna.

Strona 741 z 1914 PierwszyPierwszy ... 24164169173173974074174274375179184112411741 ... OstatniOstatni