Close

Strona 730 z 1914 PierwszyPierwszy ... 23063068072072872973073173274078083012301730 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 7 291 do 7 300 z 19131

Domyślnie

Pojechałem do "fotoaparacików" po a7 a wyszedłem z a7 II póki co sprzęt się ładuje do końca roku zabawa "pleśniakami" bo do apsc mam a6000 a w styczniu może coś natywnego kupię.
    Nikon D750, Nikon D7000, Sony A7II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Niedokładnie czytasz. A7 miałem i sprzedałem, teraz mam A7II. Jeszcze mam NEXa. Wszystkie robią 200-250 zdjeć max na jednym ładowaniu.

A jeśli chodzi o sprawy plastikowego bagnetu, cóż, trudno polemizować z faktami : https://phillipreeve.net/blog/the-so...osening-mount/
    To strasznie mało. Ja robię po 400-600 na a7 i tyle samo mi wychodziło na a6000.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    A jeśli chodzi o sprawy plastikowego bagnetu, cóż, trudno polemizować z faktami : https://phillipreeve.net/blog/the-so...osening-mount/
    Mimo wszystko spróbuję.
    Mam NEX-6 od nieco ponad 3 lat. W zasadzie używałem tylko ze szkłami systemowymi, incydentalnie podpinając przelotki i stałki co mi po Nikonie zostały. Początkowo, przez długi czas używałem głównie E20, który waży tyle co pierdnięcie bizona. Od pół roku bagnet obciąża 16-70, najcięższe moje szkło. Niebagatelne 300 gramów! Z groszami.
    Bagnet oczywiście metalowy od przoda i plasticzany od zada. Jest lekki luz wokół osi, czuć go pod ręką jak próbuję obrócić szkło. Kropka od podpięcia szkła porusza się jakiś ułamek milimetra. Zdecydowanie mniej niż pół. Luz wzdłuż osi szkła jest niewyczuwalny, ale jak nacisnę szkło od góry, to też mi się robi taka szpara pomiędzy bagnetami jak w przytoczonym przykładzie.
    Niemniej jednak wpływu na zdjęcia nie zauważyłem żadnego. Zatem dopóki go nie zauważę, a aparat nie zmieni mi się w grzechotkę, pozostanę sceptyczny co do rewelacji z blogosfery.

I jeszcze jedno dla osób, które narzekają na luzy łączenia bagnetowego, rzeźbienie bagnetu mniej lub bardziej precyzyjnie wykonanymi przelotkami z chińskich portali aukcyjnych też pewnie nie pomaga.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Myślę, że takie luzy mogą nie mieć większego znaczenia w przypadku w miarę szerokokątnego i niezbyt jasnego obiektywu. A w przypadku np. 2,0/135 niewielka odchyłka będzie miała znaczenie. Ale dopóki to faktycznie nie przeszkadza, to nie ma co się przejmować. Niemniej jednak, widać nie bez powodu Sony w nowszych modelach jednak zastosowało metalowy bagnet.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Koleś z bloga, którego przykład przytoczył Kuba, testował to na 16-35/4, czyli niezbyt szeroko i niezbyt jasno. Nawet przykłady powrzucał jak te luzy degradują obraz. Jak dla mnie na poziomie błędu statystycznego.
    W pełni metalowy bagnet w drugiej serii siódemek mógł być podyktowany tym, że się w końcu pojawiły ciężkie i duże szkła systemowe, a nie tylko 35 i 55 mm. Zatem może i faktycznie istnieje jakiś tam problem, ale chyba jednak nie tak duży jak chcieli by niezależni producenci zamienników bagnetu.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Jednak dla mnie wystąpienie tego typu przypadłości w modelu flagowym za blisko 5k jest niedopuszczalne... Znieść mogę plamy na matrycy, ale luzy na bagnecie Nie... Czym jeszcze A7 II, poza stabilizacją i ceną, różni się od A7?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madebyzosiek Zobacz posta
    Jednak dla mnie wystąpienie tego typu przypadłości w modelu flagowym za blisko 5k jest niedopuszczalne... Znieść mogę plamy na matrycy, ale luzy na bagnecie Nie... Czym jeszcze A7 II, poza stabilizacją i ceną, różni się od A7?
    Większy grip trochę lepiej leży w ręce samo body trochę cięższe od A7 I , RAW 14bit, filmy z kodekiem XAVC S, większa rozdzielczość ekranu, Szybyszy AF + AF na "oko" w trybie AF-C to tak na szybko co mi przyszło do głowy.
    Nikon D750, Nikon D7000, Sony A7II

Domyślnie

A propos bagnetu, to kiedyś zamontowałem MTO 500/8 na a6000 (z adapterem jeszcze oczywista), a aparat na statywie mocowanym do aparatu, bo nie miałem mocowania w MTO. Głupi ja. Pewnie mam tilta tylko o tym nie wiem.

A z ciekawości, co Koledzy na to: https://www.dpreview.com/forums/thread/3934467
    Dziwne, bo czytałem sporo, że ten konwerter jest ok na świetnej 28ce. A tu pozbawiona dupki sigma pokazuje lepsze rogi, choć testowana na apsc miała niby dobrą ostrość tylko w centrum.
    Psioniczni.pl Don't panic! Stay psionic!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez silver surfer Zobacz posta
    Większy grip trochę lepiej leży w ręce samo body trochę cięższe od A7 I , RAW 14bit, filmy z kodekiem XAVC S, większa rozdzielczość ekranu, Szybyszy AF + AF na "oko" w trybie AF-C to tak na szybko co mi przyszło do głowy.
    Kosztuje te 40% więcej i to na pewno widać Nie wiem natomiast jak w drugich wersjach było z duszkami w nocy, to dla mnie chyba główna wada A7ki bo reszta to pierdoły bez których spokojnie można żyć
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Popełniłem recenzję Samyanga AF 50/1.4 , zapraszam do lektury http://klubkm.pl/forum/showthread.ph...23#post1791223

O obiektywach wiem prawie wszystko

Strona 730 z 1914 PierwszyPierwszy ... 23063068072072872973073173274078083012301730 ... OstatniOstatni