Szukaj
Doszedłem do wniosku że, zabawa w obiektywy manualne ma sens głównie w przypadku posiadania naprawdę bardzo dobrych szkieł lub specyficznie charakternych. Zamiast tracić czas z przeciętnym obiektywem na ostrzenie, lepej skoncentrować się na uciekającej chwili, kompozycji, kadrze itp... Dla mnie idealna sytuacja to większośc szkieł z AFem plus jedno, dwa, ciekawe manualne. Nie wiem jak to w realu wyglada w Lajce.....kiedyś używałem tylko Zorki![]()
Ostatnio edytowane przez nordwind ; 25-10-2016 o 21:44
Manuale mają jeszcze dwie zalety - bywają bardzo małe (mimo niezłych parametrów) oraz dają frajdę* z procesu fotografowania
Ale poza tym mam podobnie - z czasem pozastępowałem co się dało szkłami z LAEA, FE, a z manuali została loxia oraz kilka charakternych oraz malutkich![]()
Z kolei jest trochę starszych manuali które mają świetną jakość, a są atrakcyjne cenowo i można sobie złożyć fajny zestaw pełnoklatkowy. I przy okazji będzie on całkiem zgrabny. Np. Phillip Reeve na swojej stronie sporo dobrych szkieł polecał (ale on robi widoczki więc ma specyficzne potrzeby).
* przynajmniej zazwyczaj - używanie zdezelowanych, zapleśniałych szkieł, do tego tele, na body które się do tego czasem średnio nadają to nie koniecznie frajda
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Dostałem maila z informacją problemach technicznych z wpłatami w Phase.
Płatność miała być anulowana i zwrócona na kartę abym mógł zamówić powtórnie.
W międzyczasie odblokowałem domyślną maskę ostrości która mi przeszkadzała w free P1 Express.
W tej chwili program jest w pełni funkcjonalny. Zastanawiam się więc nad sensem zakupu... dla tych paru gadżetów..
Ostatnio edytowane przez nordwind ; 26-10-2016 o 12:10
Skontaktuj się z nami