Close

Strona 682 z 1914 PierwszyPierwszy ... 18258263267268068168268368469273278211821682 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 6 811 do 6 820 z 19131

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Borat1979 Zobacz posta
    Może ktoś polecić adapter M42 wykonany na tyle dokładni aby nie miał luzów na bagnecie.

Testowałem już takie:
    http://www.fotograficzneakcesoria.pl...42,id2870.html
    http://www.foto-net.pl/sklep/produkt...NEX-E-M42.html

Mam obiektyw fuji 55/1.8, który ma dość ciasno poruszający się pierścień ostrości i jak go obracam to czuję jak mi się obiektyw rusza na bagnecie co jest irytujące
    Używam K&F Concept i nie ma żadnego luzu, może nie jest najtańszy, ale godny polecenia.

Domyślnie

A może tak trochę kitu i podkleić.
    No bo, żeby zaraz drugi kupować
    Może pomóc.
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie

Też używam K&F Concept z obiektywami Pentax-M. Nie ma żadnych luzów, ale ja używam z A7 II.
    Jeżeli ten luz wychodzi na styku aparatu z adapterem, (a w przypadku M42 to chyba tylko tam może wyjść) to może to być wina bagnetu aparatu. Oczywiście - jeśli to A7 jedynka.
    Ostatnio edytowane przez cede ; 17-10-2016 o 21:51

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Ale puch ma rację. Koncert czy spektakl jest dla widzów i artystów. Zdjęcia robi się na próbach generalnych.
    Robienie zdjęć podczas koncertu czy spektaklu jest najzwyczajniej w świecie niegrzeczne. Rodzaj występu nie ma tu tak naprawdę dużego znaczenia.
    Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Też tak uważam i bardzo krępowałbym się fotografować czy filmować artystów w teatrze w czasie występu nawet gdyby nie było to wprost zabronione. Byłoby to dla mnie jak rozmowa przez komórę w trakcie spektaklu czy koncertu. Bez wątpienia trzeba się upewnić i ew. uzyskać zezwolenie.
    1. Nie idę do teatru. Czasami bywam i nigdy mi nie przyszło do głowy robić zdjęć podczas spektaklu.
    Rozumiem, puch24 podał przykład znany z autopsji, który jednak nijak ma się do koncertu na który wybieram się.
    2. Jestem również widzem, kupiłem bilet.
    3. Kiedy ostatnio byliście na koncercie, w klubie, dużej sali , na otwartej przestrzeni, w amfiteatrze, na stadionie ? Wszędzie jest inaczej.
    Tylko raz nie wpuszczono mnie na bezpłatny koncert z sprzętem i to były raczej śmieszne regulacje firmy ochroniarskiej, jak się później oficjalnie dowiedziałem.
    Czy widzieliście ile dziwnych osób z akredytacją kręci się z sprzętem foto pod scena w "strefie bezpieczeństwa"?
    Co to za oranżeria ? Nie mówię o zawodowcach, tych poznaje się z daleka...
    Na widowni chyba każdy widz próbuje strzelić pamiątkową fotę telefonem, a zagorzali fani potrafią w ten sposób nawet nagrać koncert
    Oczywiście nie piszę o spektaklu operowym....
    W tej sytuacji, czym mam być skrępowany, że mam trochę lepszy sprzęt niż smartfon ? To nie jest pytanie o kulturę, czy etykę.
    Jeśli w tym miejscu nie życzą sobie robienia zdjęć przez widzów, dostosuję się. Problem jest raczej w tym czy, nie będę musiał zostawić sprzętu w szatni "na numerek", tego chciałbym uniknąć.
    Ostatnio edytowane przez nordwind ; 17-10-2016 o 22:29

Domyślnie

Może ktoś polecić adapter M42 wykonany na tyle dokładni aby nie miał luzów na bagnecie.

Testowałem już takie:
    http://www.fotograficzneakcesoria.pl...42,id2870.html
    http://www.foto-net.pl/sklep/produkt...NEX-E-M42.html

Mam obiektyw fuji 55/1.8, który ma dość ciasno poruszający się pierścień ostrości i jak go obracam to czuję jak mi się obiektyw rusza na bagnecie co jest irytujące
    A spiłowałeś dzyndzelek na pierścieniu przysłon od strony bagnetu ?
    Ta wypustka zapiera się o kołnierz bagnetu i uniemożliwia płynny obrót pierścienia.
    Miałem parę fujinonów m42. Ostał mi się 50/1.4. Wszystkie musiałem dostosować.
    Ostatnio edytowane przez nordwind ; 17-10-2016 o 22:40

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nordwind Zobacz posta
    A spiłowałeś dzyndzelek na pierścieniu przysłon od strony bagnetu ?
    Ta wypustka zapiera się o kołnierz bagnetu i uniemożliwia płynny obrót pierścienia.
    Miałem parę fujinonów m42. Ostał mi się 50/1.4. Wszystkie musiałem dostosować.
    Ale ja nie ma problemu z płynnym obrotem pierścienia tylko z luzem na bagnecie E adaptera.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Ale ja nie ma problemu z płynnym obrotem pierścienia tylko z luzem na bagnecie E adaptera.
    O.k rozumiem. Mam adaptery m42 fotgę i pixco, jutro sprawdzę dokładnie jak jest z luzem i napiszę, jeśli chcesz...
    Ostatnio edytowane przez nordwind ; 17-10-2016 o 23:09

Domyślnie

K&F z A7II nie ma żadnego luzu, znalazłem jeszcze Fotga, tutaj jest luz i to dosyć spory.

Domyślnie

Sprawdziłem przed chwilą Pixco który jest jednym z lepszych adapterów, jest spory luz.

Domyślnie

Przerabiałem różne. Nawet Kipona za chyba 300. Z tych zwykłych to K&F. No chyba że chcesz się szarpnąć na Novoflex albo Metabones. Ale pewności też nie ma. Bagnet aparatu, to indywidualna sprawa.. to samo jest z bagnetem szkła. Dla przykładu Fuji X E1 ma większy luz niż X T1. , na nikosiu D700 niektóre szkła siedzą ciasno, a niektóre mi "latają". To samo potwierdzają np sprzedawcy w sklepach i trzeba się z tym pogodzić.
    NIKON forever

Strona 682 z 1914 PierwszyPierwszy ... 18258263267268068168268368469273278211821682 ... OstatniOstatni