Close

Strona 670 z 1914 PierwszyPierwszy ... 17057062066066866967067167268072077011701670 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 6 691 do 6 700 z 19131

Domyślnie

Nie no, jasne ikit, po prostu nieprecyzyjnie się wyraziłem. Wiem jak to hula, wiem, że do ruszającego się kochanka żony to stabilizacja nijak się nie przyda, chyba że ustabilizowanie go młotkiem. Ale generalnie, jak i Umbra pisze, stabilizacja się przydaje, zwłaszcza jak ktoś jest światłofobem (może jednak fotografia nie jest dla mnie? Ja żonie powiedziałem, że mógłbym mieć dom wkopany w ziemię całkiem bez okien:>).
    To nie tak, że a6000 mi nie wystarcza i chciałbym trochę poprawić jakość obrazka. To chodzi o to, że jak zaszedłem na to forum szukając info o bezlustrach, celem było znalezienie małego (wygodnego) aparatu w góry, na wycieczki, a do sony chińce robią dodatkowo obudowy podwodne. A międzyczasie pojawił się primoplan i taka chęć 'pobawienia' się w foto nie tylko na wakacjach. Tym samym myślenie o A7 to nie jest myślenie o poprawieniu trochę obrazka w ciemnych warunkach oświetleniowych, też, ale również większy aparat z wygodniejszym body (na wakacje zostaje a6000), występowanie interesującej mnie ogniskowej w dobrym a tanim szkle (w apsc, już pisałem, nikt nie popracował by wydać dobrą stałkę w zakresie 16-18mm, niby sigma 19, ale ona mnie zupełnie nie przekonała). Dodatkowo mniejsza GO w pełnej klatce, brak konieczności stosowania reducera przy starych obietywach, chyba extra jeszcze uszczelnienia - no sporo tego. Ciśnienia nie mam, powiedzmy że ciesze się tym pomysłem i jeśli za ten rok, może niecały, wola i ochota nie zamienią się we włochy i bródno - kasa się znajdzie, albo na używkę, albo na nowy. Kake se filozofię ukręciłem

Dodam jeszcze, że największą przeszkodą jest określenie celów i potrzeb. Bardzo mi daje dużo frajdy robienie teraz zdjęć, poprawianie warsztatu, obróbka, oglądanie na tym forum zdjęć o lata świetlne lepsze od moich. Może powinienem robić więcej tych zdjęć, wstawać o 4 rano i leżeć w mokrej trawie itp. - ale mi się po prostu nie chce. Może powinienem zapisać się na kurs fotografii w moim mieście - ale mi się po prostu nie chce. Nauka na własnych błędach i dochodzenie do tego, czemu ta fota taka ruszona, brzydka, płaska bardziej mi pasuje, a forum to jest jak książeczki o Tytusie - ucząc bawi, bawiąc - uczy Mam też jakąś taka wewnętrzną barierę w braniu aparatu i wychodzeniu celem zrobienia dobrych zdjęć. Pachnie mi to grafomanią. Wstydzę się przed samym sobą, bo za plecami kryje się jakaś taka nieskromność a może pretensjonalność. Tam samym jak jest wola i ochota to i ze statywem można moknąć albo uciekać przed ONRem
    Ostatnio edytowane przez Owain ; 05-10-2016 o 10:27
    Psioniczni.pl Don't panic! Stay psionic!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Owain Zobacz posta
    Nie no, jasne ikit, po prostu nieprecyzyjnie się wyraziłem. Wiem jak to hula, wiem, że do ruszającego się kochanka żony to stabilizacja nijak się nie przyda, chyba że ustabilizowanie go młotkiem. Ale generalnie, jak i Umbra pisze, stabilizacja się przydaje, zwłaszcza jak ktoś jest światłofobem (może jednak fotografia nie jest dla mnie? Ja żonie powiedziałem, że mógłbym mieć dom wkopany w ziemię całkiem bez okien:>).
    To nie tak, że a6000 mi nie wystarcza i chciałbym trochę poprawić jakość obrazka. To chodzi o to, że jak zaszedłem na to forum szukając info o bezlustrach, celem było znalezienie małego (wygodnego) aparatu w góry, na wycieczki, a do sony chińce robią dodatkowo obudowy podwodne. A międzyczasie pojawił się primoplan i taka chęć 'pobawienia' się w foto nie tylko na wakacjach. Tym samym myślenie o A7 to nie jest myślenie o poprawieniu trochę obrazka w ciemnych warunkach oświetleniowych, też, ale również większy aparat z wygodniejszym body (na wakacje zostaje a6000), występowanie interesującej mnie ogniskowej w dobrym a tanim szkle (w apsc, już pisałem, nikt nie popracował by wydać dobrą stałkę w zakresie 16-18mm, niby sigma 19, ale ona mnie zupełnie nie przekonała). Dodatkowo mniejsza GO w pełnej klatce, brak konieczności stosowania reducera przy starych obietywach, chyba extra jeszcze uszczelnienia - no sporo tego.
    Większość zalet da już A7.
    A małe jasne, tanie 28/2 z dopłatą do A7v2 stanie się drogie
    Ale jak uważasz że naprawdę potrzebujesz stabilizację to ok, tylko zwracam uwagę na niektóre sprawy Sam cenię stabilizację (np. w szkłach typu 24-70/4 czy tele) ale to nie jest tak że jest niezbędna, trochę ułatwia życie i tyle, ważniejsze jest panowanie nad parametrami zdjęć. Początkowo chciałem mieć A7 jako małe pełnoklatkowe tanie body do manuali ale potem szkoda było lepszej matrycy a ciągle był dylemat który aparat zabrać... No i zaczęło się od jednego lepszego szkła pełnoklatkowego, potem fe28... I przesunięcie funduszy z apsc do ff Ale cieszę się że dość szybko kupiłem A7, szkoda by było zdjęć nim nie zrobionych.
    Swoją drogą przydałoby się takie budżetowe 24mm wielkości FE28.... Lubię tę ogniskową ale nie aż tak żeby nabywać batisa...
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Ikit dobrze gada, dać mu wódki.
    Stabilizacja jest dobra i przydaje się bardzo, ale głównie przy obiektach statycznych i/lub dłuższych tele. Jednak obfitego światła, wysokiego ISO i jasnego obiektywu nie zastąpi.
    Gdy kupiłem mój pierwszy stabilizowany aparat - kompakt z zoomem 10x - byłem zdumiony, jak wiele ostrych zdjęć można zrobić dzięki stabilizacji, i zachciałem kupić sobie takie obiektywy też do lustrzanki. I stabilizacja zdecydowanie zwiększyła liczbę zdjęć, których ja nie poruszyłem. Ale nie jest to panaceum na wszystko. Nie mam doświadczeń z aparatami Sony ze stabilizacją matrycy, ale miałem takiego Pentaxa i ta stabilizacja matrycy sprawdzała się tak sobie. Na pewno zaletą jej jest to, że działa z każdym obiektywem, ale na pewno była mniej skuteczna niż stabilizacja w obiektywach u Nikona. Mam teraz kompakt Fuji ze stabilizacją matrycy i też wydaje mi się ona mniej skuteczna niż stabilizacja w obiektywie w zbliżonym kompakcie Samsunga.
    Tak więc, stabilizacja na pewno przydaje się, ale nie jest panaceum.

Domyślnie

Drogo za tę stabilizację trzeba wybulić.
    Ja kupiłem II bo wydaje mi się, że łatwiej bedzie odsprzedać, jakby cuś. Wiadomo, lepiej mieć niż nie mieć, ale spoko da się żyć bez.
    Listkiem Was uraczę, sory, że nic specjalnego, ale może jakoś wytrzymacie
    Ostatnio edytowane przez meliszipak ; 05-10-2016 o 11:13
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie

to ja wrzucę krzyża z kita .

Domyślnie

@ ikit, jak nie masz racji, jak masz Oczywiście wiele przypadkowych, domowych pstryków z a6000 robiłem na najszerszym końcu, co uświadomiło mi, że zum to generalnie mi niepotrzebny jest. Ale ten szeroki koniec (16mm i w pezecie i w cajsie) to trochę za szeroko, za bardzo mi rozciąga, no nie wiem) zatem 28mm w przeliczeniu na ff (czy jak mawia Woytek 'maluśką klatunię' ) mi chyba odpowiada najbardziej.

@puch, też miałem pentaxa ze stabilizowaną matrycą i też mnie nie powalała. No ale ta s-sony to ponoć wymiata!! Wiadomo też, że ze stabilizacją w body jest jak z automatyczną dwusprzęgłową skrzynią biegów. Zarąbista, ale jak się zepsuje... No i wyłączać trzeba na statywie.

Czyli że niby ten AF w A7II nie jest taki lepszy od tego w A7? Pewnie rzecz subiektywna, pewnie mało kto miał A7 a potem A7II. Ciekawi mnie też, czemu wpkx chce sprzedawać... że się matryca brudzi? Ee.. coś czuję przesiadkę na średni obrazek ;p (choć pewnie już ma). Zresztą wpkx'owi do robienia świetnych zdjęć wystarczy młynek do kawy
    Psioniczni.pl Don't panic! Stay psionic!

Domyślnie

@ ikit, jak nie masz racji, jak masz Oczywiście wiele przypadkowych, domowych pstryków z a6000 robiłem na najszerszym końcu, co uświadomiło mi, że zum to generalnie mi niepotrzebny jest. Ale ten szeroki koniec (16mm i w pezecie i w cajsie) to trochę za szeroko, za bardzo mi rozciąga, no nie wiem) zatem 28mm w przeliczeniu na ff (czy jak mawia Woytek 'maluśką klatunię' ) mi chyba odpowiada najbardziej.
    28mm na ff też rozciąga przy ludziach.

Czyli że niby ten AF w A7II nie jest taki lepszy od tego w A7? Pewnie rzecz subiektywna, pewnie mało kto miał A7 a potem A7II. Ciekawi mnie też, czemu wpkx chce sprzedawać... że się matryca brudzi?
    AF jest lepszy.
    Do matrycy warto kupić zestaw do czyszczenia Choć tej samej wielkości paproch na matrycy jest mniejszy na zdjęciu na ff niż na apsc
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Do matrycy warto kupić zestaw do czyszczenia
    @ikit możesz polecić coś dobrego i sprawdzonego ???

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dareksad Zobacz posta
    @ikit możesz polecić coś dobrego i sprawdzonego ???
    Zestawy od Rotina są dobre i tanie no i nie chińskie.

Domyślnie

Kupiłem jakieś standardowe pojedynczo pakowane szpatułki do matryc z takim materiałem na końcu i płyn do czyszczenia matryc Rotin i super działa Szpatułki niby jednorazowe ale na razie po 2-3 razach pierwsza wciąż żyje (po robocie zamykana szczelnie). Do tego oczywiście gruszka do dmuchania ale dobrze mieć jakąś większą. Wcześniej się okropnie męczyłem, szczególnie jak z czasem trzeba już było przetrzeć na mokro:/ Miałem nawet jakiś 'zestaw' za 20-30zł ale to taka lipa niesamowita była że szok. - w płynie do czyszczenia pływały jakieś syfy (!!!), gruszka była za mała żeby cokolwiek nią zdmuchnąć, pędzelek zostawiał paćki, a szmatka nie umiała nic usunąć... W ś.p. 5n chyba nawet porysowałem troszkę matrycę (czy raczej jej osłonkę)... Niestety dobre rzeczy kosztują i trzeba wydać na taki zestaw co nic nie zepsuje prawie stówkę...:/

Strona 670 z 1914 PierwszyPierwszy ... 17057062066066866967067167268072077011701670 ... OstatniOstatni