Szukaj
No tak, ale te droższe szkła sony to już wybitne są.
28 i 50 1,8 to fajna budżetówka na początek, na zachętę.
Pisałem parę razy tu i tam, że wydaje mi się, że szkła muszą być coraz wybitniejsze ze względu na zwiększającą się rozdzielczość matryc, sięgającą 30-50 MP. Na takich matrycach stare obiektywy już po prostu "nie wyrabiają". Przez długie lata typowy, klasyczny 1,4/50 miał 7 soczewek w 6 grupach, i średnicę filtra 49-52; teraz są to wielosoczewkowe półkilowe grzmoty z filtrami nawet 72 itp. To musi kosztować.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Zagęszczenie pikseli na cropowej 24mpxowej matrycy jest większe niż na 42mpxowym fullfrejmie więc wydaje mi się, że to jednak te 24mpxy na cropie bardziej dają szkłom do wiwatu. No chyba, że przyjmiemy, że środek szkła jest najlepszy i to właśnie on obsługuje mniejszą matrycę.
SEL50 jest wybitnie ostre na cropie 24: https://gombrowitch.files.wordpress....04/dsc3590.jpg
Na a7 też daje radę, choć jest winieta.
A żeby było w temacie, Ala:
Właśnie co jest bardziej krytyczne dla ceny szkła, proporcjonalnie o 3Mpx większa rozdzielczość na tę samą powierzchnię Fuji X-Pro2 w stosunku do A7RII, czy 2krotnie większa powierzchnia matrycy A7RII![]()
Stary używany Distagon 35/1.4 kosztuje w najlepszym razie 4tyś a nowy Sony Zeiss Distagon T* FE 35 mm F1,4 ZA (z AF) 6,7tyś
O takie dyskusje chyba chodziło nadredakcji![]()
Umbra,
ładne!
Cichy70,
Nie ujmuję niczego Twojemu Planarowi; miałem na myśli - przykładowo - typowe starsze obiektywy 50 mm do lustrzanek, których konstrukcja pochodzi jeszcze z lat 70-tych.
Obiektywy takie wystarczały do niedawna, bo były "lepsze od matryc", ale gdy rozdzielczości matryc poszły w górę, te starsze obiektywy przestały wystarczać i trzeba było opracować nowsze konstrukcje.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Skontaktuj się z nami