Nowa porcja sampli ( szkoda, że tylko z A7IIR ) i bardziej techniczna ocena nowej 50tki.
Jak należało spodziewać się, kluczowym słowem jest "kompromis"
http://www.dpreview.com/news/4855283...-world-samples
Szukaj
Nowa porcja sampli ( szkoda, że tylko z A7IIR ) i bardziej techniczna ocena nowej 50tki.
Jak należało spodziewać się, kluczowym słowem jest "kompromis"
http://www.dpreview.com/news/4855283...-world-samples
Oj tam nie jest źleDobra ostrość nawet na 42MP. Ma swoje wady jak dość sporo aberracji czerwonych i zielonych (oparcie na zdjęciu nr14 jest dość epickie), ale poza tym całkiem nieźle to wygląda. Może nie ma zeissowego kontrastu i mam wrażenie że ma delikatny zafarb zielony (albo ustawiony jakiś dziwny balans bieli czy to specyfika światła w danym dniu) ale poza tym całkiem fajnie wyrywa z tła a i bokeh jest z jednej strony z charakterem a z drugiej nie dokucza mi na tych zdjęciach
Szkiełko będzie pewnie lepszym kompromisem cena-jakość (a i gabaryty-waga!) niż zeiss ale nie ma się co czarować że jak ktoś chce od obrazka czegoś więcej lub ma wystarczający budżet to zeiss też będzie dobrym rozwiązaniem
Swoją drogą mam kolejną nachalną myśl - bo chodził mi po głowie i fe55 i loxia50 ale loxia nie ma AFu w razie jak bym był zmęczony a i mam tego rolleia 50/1.8 który jest namiastką loxiowego obrazka i myśli kierowały się naturalnie do fe55. Ale obecnie można się pokusić np. o fe50 i loxięPierwszy jak potrzeba AF, ostrzenie w oko czy lżejsze rozwiązanie a loxię do zabawy
Albo o fe55 który mógłby zastąpić też portretowe (bo jednak na wycieczki/na miasto to za wielki kloc) A85/1.4 i rolleia do manualnej zabawy
Albo kupić fe50, zostawić rolleia, sprzedać portretówkę i zbierać na ewentualne fe70-300 z którego powinienem mieć więcej pożytku?
Swoją drogą trochę tęsknię do czasów jak miałem w nexach UWA+tele w małej torbie z aparatem gdzie teraz samo tele ledwo wchodzi:/
Właśnie zauważyłem ile emotek będzie w tym poście, chyba dobry dzień się zapowiada:]
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Ja na to patrzę tak:
Brak tele to brak pewnych możliwości. Ale nie wszystkim są one potrzebne.
Tele na LAEA to już fajne rozwiązanie, można to budżetowo złożyć, jest spory wybór tele, niektóre nie są jakieś wielkie. Tu większość osób powinno zostać zaspokojonych.
Natomiast tele natywne do którego słono dopłacamy da jednak większe możliwości (i przy większości wypadków lepszą jakość od starszych szkieł). I osobom które często używają tele pewnie warto będzie do tego dopłacić. No i są jeszcze 24-240 i 70-200/4 jak potrzeba coś trochę innego. Ale szkoda że nie ma tu jakiegoś wiekszego zysku na gabarytach ale co zrobić, też bym wolał coś małego nawet o mniejszym zakresie cz ciemniejsze. Tymczasem pewnie duże rozdzielczości wymagają lepszych rozwiązań niż dawniej i pewnie powinniśmy się cieszyć że będzie lepsza jakość w podobnym opakowaniu.
Sprawdziłem natomiast jeszcze ceny na amazonie to 70-300G na A w wersji pierwszej kosztuje 1000$, druga wersja na A 1150$ a wersja FE 1200$ a ma dodatkowo stabilizację, uszczelnienia i jest trochę nowszy więc nie jest aż tak źle w ogólnym trendzie podwyższania cen. Choć na nasze warunki wszystkie trzy to drogie zabawki
Czekam tymczasem na więcej zdjęć z niego i jakieś testy. Emocjonująco jest ostatnio![]()
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Pobawiłem się trochę fe24-70/4. Żadnych testów, coś nie miałem weny na porównania na statywie, normalne focenie
I muszę powiedzieć że podoba mi się obrazek z tego szkła. Nie jest to stałka ale pozwala na sporo i można go docisnąćUczę się też zooma na pełnej klatce, zaskakuje mnie że np. na 24/8 z osobą na pierwszym planie tło jest i tak delikatnie poza ostrością. Na 70/4 też potrafi fajne wyrwać osobę z tła (ale rodzinnych zdjęć nie zamieszczam to nie pokażę:P). Ogólnie bokeh nie jest za specjalny ale samo rozmycie mi się całkiem podoba, a już szczególnie jak na tak uniwersalnego zooma. Pod światło sobie całkiem nieźle radzi, kontrastem oczywiście ruszałem ale czasem mam wrażenie że było nawet zbyt kontrastowo (może przyzwyczajenie ze starszych manuali które są delikatniejsze).
tu nawet na 24/4, cośtam potrafi rozmyć i nie wybacza nietrafień
Bokehu dawno nie było:
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Taką dostałem informację od Sony Center z Wrocławia o cenie FE 50/1.8
"Data dostępności jest jeszcze nieznana a cena będzie balansować w okolicach 1300zł brutto Pozdrawiamy"
Skontaktuj się z nami