ja już dłuższy czas nie widzę zdjęć od ikita ani na lisku, ani na chromie.
Szukaj
ja już dłuższy czas nie widzę zdjęć od ikita ani na lisku, ani na chromie.
A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4
Hmm a używa ktoś nowego CV35/1.7? Szperając za loxią 35 dotarłem do tego szkiełka i wydaje się być świetne za trochę więcej niż połowę ceny loxiNatomiast ma jedną wadę - dość krzywą płaszczyznę ostrości (loxia też ma ale chyba nie aż tak). I jak ma to być uniwersalne szkiełko to muszę wiedzieć czy na f6.3-8 da się mieć cały ostry obrazek (bo same narożniki czy samo centrum na pewno) bo sama krzywa płaszczyzna normalnie nie jest jakimś problemem a pomaga wyrywać przedmioty z tła
![]()
A z tego co się dowiedziałem to się od razu podzielę zgromadzoną wiedzą, może komuś się jeszcze przyda:
+ ostry w każdym miejscu kadru od f1.7 (ale nie cały kadr naraz)
+ małe aberracje
+ ładne gwiazdki z punktów świetlnych
+ dobry pod światło
+ bdb bokeh, brak cebulek
+ dobre kolory i kontrast
+ dość niewielki
+ mała dystorsja
+ MFD50cm ale z adapterem helikoidalnym da dużo większe możliwości
- krzywa płaszczyzna ostrości
- spora winieta
? nie wiem jak w nocy komy, loxia 35 ma makabryczne
Niecałe 300g (już z adapterem helikoidalnym), ok. 2900zł nowy.
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Niniejszym ogłaszam zawody: "krzywa płaszczyzna" vs "płytka głębia" - obstawiajcie!![]()
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Ja obstawiam: 7, 4, 1 .![]()
nie używam, ale też się interesuję, choć nie do Sony
tu jeden z pierwszych testów na Sony
http://phillipreeve.net/blog/voigtla...-35-mm-review/
Fajny... taki Fujian za 1000 baksów.
I Reeva przejrzałem i jakieś fora i trochę zdjęć i jakiś inny test, jutro jeszcze będę robić researchA jeszcze ten obiektyw inaczej się zachowuje na A7v1, inaczej na A7v2, inaczej na leikach... natomiast zdjęcia Reeva wymiatają, super mu to szkiełko rysuje
A szkiełko wydaje się być całkiem dobre i przekonuje mnie w paru miejscach gdzie loxia trochę odstaje (bokeh, koma, mfd, zachowanie na f2), ale ma też parę nowych minusów no i niestety nie ma styków jak najnowsza seria voitków. Ale nie ma tego złego - jest za to możliwość podpięcia adapterów helikoidalnych;] ma też parę zalet nad cv40/1.4 ale jego jeszcze sobie poużywam bo fajne szkiełko mimo paru wad![]()
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Zastanawiam się nad zakupem fe28/2, czy to jest dobre szkło ?
Parę osób jak widzę posiada to szkiełko i z pewnością solidnie je przetestowało.
Okazała dystorsja, przyzwoita cena, żadnej alternatywy.
Kliknąłem mama nadzieje, że na łykend przyślą.
btw, świetna zakładka do monologu. Można się nawet nieco bardziej rozgościć i spróbować z blogiem![]()
Ostatnio edytowane przez nordwind ; 09-03-2016 o 00:38
FE28 to świetny kompromis cena-jakość-wielkość jak ktoś lubi 28mm. To na razie jedno z moich dwóch szkieł FE ale jak sobie robiłem rachunek sumienia to nie jest szkło które muszę mieć. Nie wiem, może powinienem mu poświęcić więcej czasu.
Za to Fe24-70 na razie jest na fali, jak mi zaczną działać zdjęcia to coś powrzucamNiedługo czas wycieczkowy to go jeszcze pomęczę ale na razie się wydaje że to fajna oś w systemie jak się nie ma 70-200+16-35 które by go pewnie zastąpiły, a ma się sporo manuali.
Z ciekawostek to już na f4 pojawiają się delikatne gwiazdki w punktach świetlnych co mnie trochę zdziwiło przy zoomieZobaczę następnym razem jak po domknięciu.
Skontaktuj się z nami