Szukaj
Wrocilem z Sony Center.
Wrazenia? Super sprzety! Jestem bardzo mile zaskoczony tym co Sony teraz wyprawia. Wczoraj bylem w Nikonie i to byl zawod miesiaca (czyt. Df = aj dont lajk it).
Bawilem sie A7, A7R i A7R z gripem. Pierwsze 10s z zupelnie nowymi sprzetami (bo ostatni raz sony mialem w rekach jak pokazali A900 tysiac lat temu) i juz wiedzialem gdzie, co i jak. W Df moj palec nie mogl znalezc spustu, tu od razuGrip swietny - bardzo dobrze lezy to w mojej rece. Jest tlusty, taki jak lubie
Grip pionowy rowniez bardzo mily, aparat nabiera troche masy ale calosc jest swietnie wywazona i reka przy pionach automatycznie idzie tam gdzie powinna.
Wizjer elektroniczny jest swietny, chociaz nie mam z nimi duzej stycznosci - to co widzialem w zupelnosci mi wystarczy. Ostrzenie manualne = zadnego problemu (zwlaszcza z wlaczonym focus peakingiem i automatycznym powiekszeniem dla wiekszej pewnosci). Autofocus w obu byl ok, chociaz w A7R jakby wiecej sie gubil (warunki sklepowo-salonowe czyli tylko kijowe, sztuczne swiatlo bo tutaj juz ciemno za oknem o tej porze)
A7R duzo glosniejszy przy robieniu zdjec, moze to dla kogos bedzie problem (np. jak ktos jest ninja i robi szpiegowskie foty). Obsluga aparatu prosta i szybka do nauczenia, bo mimo chinskiego menu i nowej guzikologii wiekszosc zostala ogarnieta w chwile.
Zeissy do nich bardzo mile, zaden Nikkor, z jakim mialem stycznosc, nie krecil pierscieniem ostrosci tak przyjemnie jak te male dziady![]()
Oba aparaty swietnie czuja sie w dloni - w ogole nie daja wrazenia zabawkowego plastikszajsu. To jest kawal niezlego metalu. Calosc dosc ciezka jak na takie gabaryty, wiec to dla mnie byla niespodzianka.
Wyswietlacz przyjemny, duzo rzeczy mozna sobie wlaczyc/wylaczyc. Tilt wystarczy, zeby robic spod jajec i znad glowy![]()
Obrazkow z aparatow zadnych nie mam bo nawet nie mialem karty przy sobie ale tego jest juz wystarczajaco duzo w necie. Zaczynam sie powaznie zastanawiac nad jednym z tych maluchow bo zrobily na mnie bardzo pozytywne wrazenie (ale pewnie skonczy sie na RX100, ktory tez mi sie spodobal).
Ogolnie w salonie byl ogrom ludzi i zeby sie dopchac do A7/A7R trzeba bylo swoje odstac, nie to co w Nikonie do Df...O, i tyle
![]()
Bardzo dziękuję za propozycję, choć może to być klasyczny "zły dotyk"
Jeżeli masz jeszcze adapter do Nikon-G, będziemy mogli przestrzelić kilka nikonowskich stałek - choć nie dość że tyłka nie urywają, to jeszcze zrobili w nich co mogli, żeby ostrzenie ręczne stało się nieużywalne :/
Hahaha
Adapter oczywiście mam i chętnie z Tobą posprawdzam te Nikkorki.
A dziś testowałem A7 z SEL-35F18 i rezultaty są podobne - winieta (większa, niż w przypadku 20/2.i kiepska jakość obrazu bezpośrednio przed winietą. Przykłady:
Nie odmówiłem sobie także sprawdzenia Voitka 40/1.4 (to zdjęcie jest przycięte do jakichś 70% rozmiarów oryginału, ale przeszkadzającej winiety, zmiany koloru czy smużenia nie stwierdziłem - w końcu to nie szeroki kąt):
Voitek fajnie wyglądaE35 też nieźle ale chyba jednak zostawiłbym go na nexa...
Kurde jak mnie ssie!!!
Wynoście się wszyscy... ;(
Chcę zestaw z 55/1.8...
Skontaktuj się z nami