Close

Strona 337 z 1914 PierwszyPierwszy ... 2372873273353363373383393473874378371337 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 361 do 3 370 z 19131

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cichy70 Zobacz posta
    to ja wiem, ale zostawię tak jak jest.
    ten pierścień ostrości działa dużo lepiej, ale nie idealnie, więc kupiłem nowego mam nadzieję dobrego pentacona.
    napisane: idealny - było na ebauy
    a bliski MFD może się przydać.
    Może pora na adapterek helikoidalny?

Cytat Zamieszczone przez ciszy Zobacz posta
    Dla mnie podstawowym akcesorium przy makro jest lampa więc problem krótkich czasów i iso jest załatwiony. Przy robieniu tych fotek lampy nie miałem więc i iso i czasy gorsze ale to był tylko teścik. Jednakże dobrze wiedzieć że można użyć go jako makro a jak podepnę dwa pierścienie pośrednie które posiadam to robi się coś koło 1:3 a że matryca ma sporo Mpix to bez problemu można scropować do 1:2 a więc jest całkiem ok. Co do samego obiektywu to na razie bawię się nim w manualu bo czekam na la-ea4 i odczucia z użytkowania są bardzo pozytywna więc jak przejściówka przyjedzie to będzie tylko lepiej.
    Hm ja zapominam o lampie przy badylach. Nie wiem czy by coś pomogła przy moich zdjęciach, jak mnie znudzi to co robię to pewnie zacznę eksperymentować z lampą
    Natomiast fajnie że da się w miarę używać tego telezooma manualnie, ja co używałem szkieł A to była makabra z ostrzeniem:/
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Ja jak idę robić makro to bez lampy się nie ruszam:
    a7 tamron 60mm f2 lampa hvl-42

To samo:

I tu zestaw ten sam:

Co do 70-300 muszę przyznać że w porównaniu do minolty 100-200 czy innych szkieł w manualu chodzi jak bajka. Wiadomo nie tak dobrze jak w prawdziwych manualach ale o dziwo całkiem nieźle.
    Ostatnio edytowane przez ciszy ; 12-09-2015 o 16:51

Domyślnie

ciszy, ostre te foty, że golić się można nimi
    ja raczej w kierunku akwareli idę ostatnio...
    "naprawiony" pentagon
    1.

2.

Domyślnie

Nie wiem tak jakoś miałem że w makro pociągała mnie zawsze jakość i ostrość aczkolwiek ostatni czasy ciągnie mnie właśnie w taką akwarele jak ty pokazałeś ale jakoś tematu znaleźć nie mogę ani niczego co by mnie zainspirowało ale to kwestia czasu. A sam tamronik 60 f2 jest jak dla mnie niesamowitym szkiełkiem piekielnie ostry już od f2. Bardzo dobre szkło w niewielkiej cenie a co najważniejsze do około 1-1,5m kryje pełną klatkę natomiast przy ostrzeniu na kilkanaście metrów jest ona niewielka.
    Przykład 1 na f2 o ile pamiętam (fotka delikatnie poruszona):

Kolejny przykład również f2 lub 2.8:

A i jakieś próby z akwarelą się znalazły może to jeszcze nie to ale to były pierwsze początki makro na f2.

Domyślnie

ciszy,

Twoje zdjęcia makro wymiatają!
    Też mam Tamrona 2/60 (do Nikona) i bardzo go lubię, to fajny obiektyw, choć jest krytykowany za dość powolny i hałaśliwy AF (ma zwykły silnik, nie ultradźwiękowy - ale umożliwia ręczne przeostrzanie bez wyłączania AF!), i za brak limitera zakresu ostrzenia. Do ostrości nie mam najmniejszych zastrzeżeń, to naprawdę dobry obiektyw, choć, co ciekawe, spotkałem się z bardzo skrajnymi opiniami na jego temat - jedni piszą o nim bardzo dobrze, inni bardzo źle. Ciekawe...
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

ciszy, ostrość w makro to podstawa
    tak mi się wydaje, bo nigdy nie robiłem takowych.
    a foty świetne.

Domyślnie

Dziękuje za uznanie. Miło czasem usłyszeć pochwałę

Domyślnie

Dobry wieczór Państwu.

Nad morzem byłem...

Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

To do nas wszystkich ta inwokacja?
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Bynajmniej!
    To autoinwokacja, znalezieniem w piasku owego rożka zainspirowana...
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Strona 337 z 1914 PierwszyPierwszy ... 2372873273353363373383393473874378371337 ... OstatniOstatni