Close

Strona 308 z 1914 PierwszyPierwszy ... 2082582983063073083093103183584088081308 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 071 do 3 080 z 19131

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cooder Zobacz posta
    No to zaniosłem swoje ciężko zarobione pieniądze gdzie indziej - i jeszcze zostało ponad 8 tys. na fajną podróż...
    To czekamy na zdjęcia

Tymczasem w trakcie testów Venus Macro udało mi się zrobić coś prostego:

Tak, to... nie Venus, to Canon FD 50/3.5 Macro.
    Venus robi takie cuś:

Domyślnie

Menu M9 jest genialne (genialnie proste). Aparat też. Ale wkurzyło mnie podejście Leiki do klienta. Od pewnego czasu trudno mi było dłużej udawać, że nie widzę rozkalibrowania dalmierza. Zapytałem więc o regulację. Wysyłka do Solms, czas oczekiwania 3 miesiące, cena wraz z wysyłką... przemilczmy. To może nowa Leica Q? Aparat ponoć rewelacyjny, obiektyw jeszcze lepszy, a całość w cenie niższej niż sam Summilux 28. Telefon na Mysią, "nie, nie mamy na stanie, proszę się zapisać na listę". OK, a jak się zapiszę to kiedy tak mniej więcej dostanę? "Nie wiemy" No to zaniosłem swoje ciężko zarobione pieniądze gdzie indziej - i jeszcze zostało prawie 9 tys. na fajną podróż... albo dwie...
    Rozumiem Cię doskonale. 5 lat temu dziewicze M9, po zamówieniu i przedpłacie, przyjechało z dalmierzem rozjechanym w pionie (sic!). Miesiąc trwało ustawienie gwarancyjne. Potem, cóż, wiele obiektywów, każdy inaczej z dalmierzem. Konieczność testów i poprawek na większość, niby niczym BF/FF w lustrzankach, ale tam mikroadjustacja zapisywana jest w body, a w przypadku Leiki w pamięci fotografa... Najgorzej oczywiście z Noctiluxem, ale nauczyłem się brać poprawkę około 1 mm ruchu pierścienia po zgraniu okienek dalmierza. Nie muszę chyba pisać, że mam na myśli obiektywy w pełni otwarte, bo np. po co innego kupować Noctiego?
    Są oczywiście w necie procedury DIY kalibracji dalmierza... i bawiłem się w M3 i M4, ale w M9 jakoś się nie przemogłem.
    Więc po 5 latach zapragnąłem znów AF (wcześniej za wzór miałem Nikony) i przyszło Sony - najpierw NEX-7, teraz A7II, a M9 odłożyłem na bok.
    I co?
    AF - oczywiście Nikon rulez.
    Manual - jednak M9 rulez!
    Sonowe bezlusterkowce to w dalszym ciągu prototypy.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

leica stosuje zasadę klient nasz pies, zawsze do nas wróci, M9 trochę mi szkoda... ale tylko trochę...M6 stki bardziej...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    Są oczywiście w necie procedury DIY kalibracji dalmierza... i bawiłem się w M3 i M4, ale w M9 jakoś się nie przemogłem.
    A ja się przemogłem Pięknie skalibrowałem dalmierz pod Summicrona 90 (na którym rozjechanie było najbardziej oczywiste). Namęczyłem się, ale w końcu się udało. Moja radość była jednak krótka, bo okazało się, że za to w Luksie 50 zrobiła się tragedia :-/

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    Sonowe bezlusterkowce to w dalszym ciągu prototypy.
    A7 Mark II to już trochę mniej prototyp. Tak czy siak - po 3 latach z M9 użytkowanie prototypów to dla mnie chleb powszedni

Domyślnie

A ja się przemogłem Pięknie skalibrowałem dalmierz pod Summicrona 90 (na którym rozjechanie było najbardziej oczywiste). Namęczyłem się, ale w końcu się udało. Moja radość była jednak krótka, bo okazało się, że za to w Luksie 50 zrobiła się tragedia :-/
    Prawdziwa kalibracja polega na justowaniu dalmierza Twojego body wraz z kompletem Twoich szkieł. I o ile dalmierz, jak wiemy, można samemu, to szkła możemy tylko popsuć. Poza tym kalibrację trzeba co jakiś czas ponawiać, bo sprzęt w miarę używania się rozjeżdża...
    Ale skąd nagle problem w tak kultowym sprzęcie?
    Leica i jej szkła to sprzęt analogowy - drobne rozjechanie nie miało znaczenia przy głębokości emulsji, ziarnie... ogólnej aksamitności filmu. Natomiast przy cyfrze ostrość jest zerojedynkowa - jest, albo jej nie ma.
    I w tym cała antyczna tragedia...
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

No tak ale nie po to kupujesz aparat aby bawić się ciągle w kalibracje itp. Kupujesz go by cieszyć się fotografią a nie ciągłym serwisem. Co do wrzucania fotek dzięki nie wiedziałem że tak można robić. A jak prosto i szybko przerzucić z kąpa? Ja jestem na etapie zbierania kasy i myślenia nad jakimś tele coś koło 400-500 mm.

Domyślnie

Zdjęcia nie można wrzucić na forum, bo forum ich nie przechowuje. Trzeba wrzucić zdjęcie na jakiś serwer zewnętrzny, zawsze czynny, i z niego udostępnić na forum.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Ahmed The Dead Terrorist Awatar WojtehP
    Miasto
    Mauretania

Domyślnie

jakieś muzeum chyba - sporo obrazów, rzeźb i eksponatów ze złota

Ostatnio edytowane przez WojtehP ; 27-08-2015 o 15:10

Ahmed The Dead Terrorist Awatar WojtehP
    Miasto
    Mauretania

Domyślnie

starczy kiczu z mojej strony ...

Yellow Morocco

Strona 308 z 1914 PierwszyPierwszy ... 2082582983063073083093103183584088081308 ... OstatniOstatni