Close

Strona 297 z 1914 PierwszyPierwszy ... 1972472872952962972982993073473977971297 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 961 do 2 970 z 19131

Domyślnie

I przepadło, może nie w pomroce dziejów tylko w szeleście banknotów. Oczywiście ja mogę sie tylko domyślac co się kryło za upadkiem Imageka, no bo faktów nie znam , ale interesując się tym zjawiskiem na bieżąco trudno było nie dostrzec ,że właściciele tej firmy (firemki) nie wygladali na zmartwionych w chwili końca swojego biznesu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Oczywiście bardziej chodzi mi o "fotografowanie nostalgiczne" niż normalne codzienne używanie, bo pod prawie wsxystkimi względami nowoczesne aparaty robią to lepiej, niż stare.
    Do fotografowania nostalgicznego mam Yashikę Mat 124G

Domyślnie

i puszka w łapkach. (A7R)
    kawał solidnego aparatu, migawka faktycznie, do najcichszych nie należy.
    co dalej nie wiem, bo brak przejściówki do szkieł, jest " w drodze do mnie"
    póki co bawię się menu.

Domyślnie

Póki co, możesz uprawiać fotografię otworkową.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez biegly Zobacz posta
    Ooo, to gratki
    Tu podsyłam link do review A7rII
    "It is important to note that I am legally responsible to let you know that I am a Sony Artisan of Imagery, which is a similar program to Canon’s Explorers of Light or the Nikon Ambassador program. That being said, Sony did not ask nor pay me to write this review."

Bez sensu czytać takie recenzje.
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 18-08-2015 o 13:02

Domyślnie

Panowie, czytałem, oglądałem fotki i dalej k... nie wiem. Mam dylemat, a nie mam jak w ogóle teraz sprawdzić, pomacać niczego co wyszło z linii sony a7/s/r/ii.. Może poradzicie? Interesuje mnie kupno w końcu pełnej klatki - aktualnie wyprzedaję co mi zalega m.in. poszło d7100 i kilka szkieł pod DX. Zostały mi właściwie dwa z sentymentu, bardzo je lubię i gdyby jeszcze dało się ich użyć na etapie przejścia odpowiedników pełnkolatkowych to użyję.. (s8, s8-16)

Otóż, chcę kupić coś, co pozwoli mi zaoszczędzić trochę kasy na szkła, będzie nie wielkich rozmiarów i da mi zabawę na wyższym iso niż 1600, chcę też więcej bawić się pleśniakami - dlatego m.in. korzystając z funkcji focus peaking myślę też o tych wynalazkach Sony (z Sony miałem kiedyś przez przypadek przyjemność korzystania z sony 5n + sel16mm f/2.. W Sony nex 5n bardzo spodobała mi się jego kompaktowość i ciekawe osiągi. Traktowałem to jak małpkę, a tym samym byłem bardzo zadowolony - bo przytargałem sporo więcej zdjęć niż zrobiłbym to np. przy użyciu d7100 + sigma 17-50 (samo szkło było praktycznie takich rozmiarów jak sony 5n) oraz efekty zaskoczyły mnie pozytywnie. Często chodzę po górach, tam cykam fotki (wschody, zachody) robię też architekturę (wnętrza) i zamierzam pobawić się trochę w portrety i reporterkę - w tym także wideo proste, chcę się trochę pobawić ze szkłami manualnymi.

Do tego właśnie chcę coś wybrać dla siebie i już nie wiem czy nie szukam guza z tym Sony... (koniecznie muszę mieć fisza i uwa... a tutaj trochę problem z UWA - 8mm po przeliczeniu 12mm często wykorzystywałem do zarobku w ramach architektury wnętrz)

OBAWY
    - zbyt wolne, słaby AF, bardzo drogie szkła i ta prądrożerność - nie wiem czy wymiana baterii nie spowoduje dużego dyskomfortu...

ZALETY
    - małe, lekkie, focus peaking, ciekawa matryca

7s - trochę drogawy i obawiam się, że na 12mpx trochę poleci na szczegółach i dynamice
    7 - nie wiem czy nie dopłacić do 7II(za to 7 ma fajną cenę) - niby trochę poprawiona wersja, jest stabilizacja co pomoże przy wideo i w trudniejszych warunkach
    7r - za duży plik - nie chcę się ładować w tak duże pliki, już mam problem z dyskami a to była matryca 24mpx... ale za to dynamika lepsza

albo po prostu odpuścić i pójść w pełną klatkę dslr.. tylko tutaj nie wiem sam co wziąć...

Na początek chcę przeznaczyć ok 10 000 - 12 000 zł na sprzęt z drugiej ręki.

Poradzicie coś?

Domyślnie

Strasznie trudno się doradza w tym temacie

AF będzie Cię wkurzał, szczególnie w słabszych warunkach. W dobrych jest OK, ale przede wszystkim AF-S, ciągły i śledzenie pozostawia wiele do życzenia.
    Zbyt wolne w sensie działania? Nie jest źle, poza rozruchem po wymianie baterii.
    Matryca jest fajna, choć Nikon potrafi z niej nieco więcej wycisnąć. Z drugiej strony - czasem dość intensywnie obrabiam pliki i nie marudzę (ale nie jestem szumofobem).
    Obiektywy są faktycznie drogie, szczególnie że brak budżetowej alternatywy. Ale w kwocie 12000 coś już uzbierasz: A7 (ok. 3500) + 16-35 (ok. 5000, brak używek), do tego używka 24-70/4 lub 55/1.8. Jest stosunkowo niedrogi 28/2, ale zakres pokrywa się z 16-35.
    Akumulatory są małe i lekkie, działają też zamienniki np. firmy Newell (ponoć przyzwoicie). 2-3 trzeba mieć, ale mz. nie jest to wielki koszt, a na pewno nie ciężar. Wymiana to sekund 5, z kolei jak poszukasz w sieci porad dot. oszczędzania energii w A7, to ta prądożerność nie jest taka straszna, szczególnie w pierwszej wersji (bez stabilizacji).

Z drugiej mańki - masz Nikona D610 czy Canona 6D za mniej niż 5000 (nówka) albo Nikona D750 za ok. 6000... Matryce niezłe, AF lepszy, wybór szkieł (szczególnie budżetowych) zdecydowanie większy...

Z trzeciej strony - bez względu na to, co mówią cyferki, A7 to aparaty zdecydowanie łatwiejsze do zapakowania w dużą kieszeń czy niewielką torbę, nawet biorac pod uwagę fakt, że niektóre szkła FE są równie duże, jak ich lustrzankowe odpowiedniki. Miałem przez jakiś czas A7 razem z Sony A77II i różnica w możliwości wzięcia ze sobą jest naprawdę istotna.

Z czartej strony - w A7 masz EVF, którego niektórzy po prostu nie trawią.

Z piątej... ten, tego... Pomogłem?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Bez sensu czytać takie recenzje.
    Wiesz, jest w PL gość, który jest podobnym "ambasadorem" Samsunga NX. Dostaje do ręki aparat i w zamian ma o nim pisać i wrzucać zdjęcia. Robi ładne zdjęcia, a pisze o nich nienachalnie, oczywiście nie ukrywając swojej "roli". I nie ma problemu, zwłaszcza, że zdjęcia robi fajne, a "marketingu" właściwie wcale nie uprawia.

Jeśli ktoś nie ukrywa swoich związków z firmą, to co szkodzi przeczytać to, co napisał mając to w pamięci, ewentualnie poczytać trochę między wierszami?
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Jasne, czytać można kto co chce, wyraziłem swój pogląd na takie "recenzje".

Strona 297 z 1914 PierwszyPierwszy ... 1972472872952962972982993073473977971297 ... OstatniOstatni