Close

Strona 231 z 1914 PierwszyPierwszy ... 1311812212292302312322332412813317311231 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 301 do 2 310 z 19131

Domyślnie

Miał ktoś z Was planara 50/2 makro i mógłby napisać coś na jego temat?
    Jakie on ma mocowanie na nikonie bo nie siedzę w tym bagnecie w ogóle... Na zeissie piszą ZF, na adapterach - Ai/Af/G... jakie taki obiektyw ma, chciałbym zobaczyć czy produkują do nich adaptery helikoidalne...
    Np. taki (G/DX) by działał?
    http://www.ebay.co.uk/itm/Nikon-F-AF...item232fbf6c2b

Domyślnie

Ten adapter ma pierścień do domykania i odmykania przysłony, więc powinien działać z dowolnym obiektywem z mocowaniem Nikon. W przypadku obiektywów AF-G, które nie mają pierścienia przysłon, pierścieniem na adapterze ustawia się przysłonę, niestety, mocno na oko. W połączeniu z obiektywem, który ma pierścień przysłon, pierścienia na adapterze można używać jak przysłony preselekcyjnej (jak w Zenicie E) - na obiektywie ustawia się wartość pożądaną, a pierścieniem na adapterze otwiera się przysłonę do ostrzenia i domyka do otworu roboczego na czas zdjęcia, obracając pierścień od oporu do oporu, na ślepo, nie odejmując aparatu od oka.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Maciek, nie mąć młodym w użelowanych fryzach, bo z tego tylko kolejne urban legends powstaną... Zenit E ma tyle samo do przysłony preselekcyjnej co każdy inny aparat, byle zapiąć doń obiektyw z taką właśnie przysłoną.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

To był przykładowy skrót myślowy (czy jakoś tak) - chodzi oczywiście o obiektywy z przysłoną preselekcyjną, takie jak Helios 44-2, Jupiter 37A, Industar 61 L/Z, itp. - na pierścieniu ustawia się opór przy pożądanej wartości przysłony, a potem kręci się pierścieniem od oporu do oporu. O Zenicie E wspomniałem, bo on nie miał przysłony, domykającej się w czasie zdjęcia i trzeba to było robić ręcznie. Zapomniałem, że młodzież nie wie, co to Zenit E...
    Nie chciało mi się tego wszystkiego pisać, bo piszę z głaskofonu, ale zmusiłeś mnie! Wrrrr!

Domyślnie

Tak czy owak nie ma to znaczenia przy obiektywie manualnym jak ten ziess...;]

Domyślnie

Ma, bo ułatwia pracę .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Ma, bo ułatwia pracę .
    I przyspiesza.

Domyślnie

Maciek, a bawiłeś się kiedykolwiek np. protoplastą Heliosa - Biotarem - z przysłoną preselekcyjną naciąganą, znaczy półautomatyczną? Ustawiasz wartość i otwierasz przekręcając pierścień i jednocześnie naciągając sprężynę, naciągasz migawkę, kadrujesz, ustawiasz ostrość i naciskasz spust... Pstryk potrójny - lustro do góry, obiektyw sam się przymyka, migawka strzela - takie 3in1 sprzed ponad pół wieku... Potem, by coś zobaczyć w wizjerze, znów trzeba naciągnąć migawkę by i lustro opadło i naciągnąć obiektyw by się otwarł do pełnej dziury... To dopiero była technologia.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Przysłona preselekcyjna to dla mnie pain in the ass, bo przez nią prześwietliłem kupę zdjęć pożyczonym Zenitem E, stąd także mój określony stosunek do tego aparatu.
    Wspomniane przez Woytka niemieckie rozwiązanie znam z opisów, ale znam i używałem radzieckiego odpowiednika z Fotosnajpera - przysłonę w Tairze 3S naciąga się pierścieniem, a potem zwalnia naciskając spust "karabinka".

Domyślnie

Z tym spustem potwierdzam. Jestem w posiadaniu taira 300/4.5. przy bagnecie masz taką dźwigienką która przymyka ustawioną przysłonę. Ale szczerze mówiąc wcale z tego nie korzystam cały czas jest ustawiony na 5.6 i tak pstrykam. Ostrość jest na prawdę fajna a na 5.6 jest wystarczająco jasno nawet w średnich warunkach.
    Tak na marginesie zauważyłem ciekawą rzecz posiadam TCx2 jakiś tam firmy krzak gdy podłączyłem go do swojej starek a500 i do taira to obraz szału nie robił natomiast w przypadku a7 obraz jest bardzo dobry w centrum, nie widać praktyczne straty ostrości natomiast na brzegu trochę tylko się pogarsza.
    Co do samiego to zwłaszcza chodzi mi o te 2.8 gdyż często używam tamrona na full otwartego w muzeach itp dodatkowo chciałem się zająć fotografią drogi mlecznej a tam jasność jest ważna. Co do dystorsji to nie problem, wgrałem sobie profil co prawda z d600 ale dystorsja ładnie jest usuwana. A lampy też sporo używam szwłaszcza w makro.

Strona 231 z 1914 PierwszyPierwszy ... 1311812212292302312322332412813317311231 ... OstatniOstatni