Close

Strona 20 z 1914 PierwszyPierwszy ... 10181920212230701205201020 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 19131

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    ... i czy w ogóle... od M9.
    M9 ma soczewki offsetowane pod dystans flanszy Leica M i symetryczne formuły optyczne ichniejszych obiektywów.

Pytanie, dlaczego w ogóle w 7R offsetowano soczewki - czy jest to zabieg poprawiający pracę z naleśnikami Sony E, czy próba rąbnięcia kilku klientów Leiki... 7R na pewno w stosunku do M9 będzie mieć pewne atuty - lepszy DR, ISO, nieco większa ilość detalu, lżejszy, dyskretniejszy i żwawszy w działaniu korpus, LV na solidnym telewizorze i takie tam głupotki. Oldskoolowy dalmierzysta-purysta nie połasi się na tego typu pedalskie utensylia, ale potencjalnej przydatności wielu z nich nie sposób zaprzeczyć.

Domyślnie

Od pewnego czasu pedalska dla niektórych jest właśnie Leica.
    Ja mam to gdzieś, ale w M9 brakuje mi LV (jako podglądu ostrzenia na matrycy a nie przez protezę, jaką był i jest dalmierz) i widzenia 100% kadru.
    Owszem, jest jej następczyni, ale dla mnie świat nie kończy się na szkłach Leitza.
    Dlatego A7r bardzo mnie interesuje.

PS Lustro + matówka to też proteza mogąca generować BeeFy i eFeFy, a zaletą dalmierza jest bezstresowe kadrowanie z gęstymi filtrami...
    Więc ideałem byłoby pełnoklatkowe body z uniwersalnym bagnetem (jak E), LV, dobrym elektronicznym wizjerem... i dalmierzem.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Jeśli o mnie chodzi traktuję 7R w identycznych kategoriach - potencjalnie znakomita dupka cyfrowa (w dodatku znacznie sprawniej działająca od dupek cyfrowych MF), którą można w prosty sposób założyć na wszystko dzięki arcykrótkiemu dystansowi pomiędzy matrycą a flanszą obiektywu.

Telewizor, LV na odchylanym TV z dotykiem, elektroniczny wizjer i focus peaking pozwalają na pedantyczne dopinanie kadrów i drobiazgową kontrolę ostrości. Wszystko w zwartej, lekkiej obudowie o dobrej ergonomii. Można się*jedynie dop....lić do braku prawdziwego dalmierza optycznego.

Domyślnie

Marcin, ten dalmierz to w zasadzie przy ND... które potrzebne mi jak dziura w molo, bo nie jestem maniakalnym wrako-falo-memłaczem... poza tym, że na F1.0 (a i F1,5 też) przy 1/4000 bywa najnormalniej w świe... tle za jasno.
    Snoblesse oblige:

Domyślnie

7R ma 1/8000, ISO 100, a i ND na obiektywie f/1.0-1.5 nie będzie przeszkadzał

Domyślnie

Ano właśnie...
    Snoblesse oblige:

Ahmed The Dead Terrorist Awatar WojtehP
    Miasto
    Mauretania

Domyślnie

czyli lepszy jest 7R niż leica w każdym aspekcie … co za czasy … nie sądziłem, że dożyję ..
    Ostatnio edytowane przez WojtehP ; 02-11-2013 o 18:47

Domyślnie

Czy w każdym to się okaże - na pewno M9 będzie mieć inne odwzorowanie barw z uwagi na CCD, no i współpraca z szerokimi szkłami w 7R jest nadal niewiadomą.

Że 7R skopie M9 dupala pod względem detalu, DR, czułości, szybkości i takich tam to raczej pewne.

Ahmed The Dead Terrorist Awatar WojtehP
    Miasto
    Mauretania

Domyślnie

i dziwne że sony będzie miał cały czas AF

kolory w dobie LR i od metra filtrów ma mniejsze trochę znaczenie

jestem też ciekaw tego mniejszego Sonego bo w niego celuję … jak bardzo bedzie odstawał od starszego brata

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WojtehP Zobacz posta
    i dziwne że sony będzie miał cały czas AF

kolory w dobie LR i od metra filtrów ma mniejsze trochę znaczenie
    Nowy, ależ Ty potrafisz pisać bzdurki...
    Snoblesse oblige:

Strona 20 z 1914 PierwszyPierwszy ... 10181920212230701205201020 ... OstatniOstatni