Obudowy 7ek,9ek,1ki są wykonane z magnezu jakby co. Myślę, że na wrażenia organoleptyczne wpływa bardzie kwestia wykończenia. W pierwszych 7ach wykończenie było gładkie, lakier błyszczący, jakoś czuć było, że dotyka się metal. Ale jednocześnie szybko się to wycierało i jak ktoś nie dbał to po roku wyglądało to jak znalezisko po odgruzowywaniu Mariupola. Trochę przesadzam, ale szybko się to wycierało i było na ten temat dużo narzekania. No i wtedy sony zmieniło wykończenie. Obecnie jest to matowe, w dotyku takie jakieś plastikowe, ale za to dobrze znosi próbę czasu. A w nikonie, tak sobie gdybam, może stosują inną mieszankę na swoich gripach. Dzięki temu jest milsza w dotyku, ale przez to, że jest bardziej miękka to szybciej się wyciąga. U mnie w każdy razie po ponad 4 latach używania i ok 25 tysiach fotek jedyne zużycie jakie widać to niewielkie przetarcie na spodzie aparatu. Jestem zadowolony z tego jak zniósł próbę czasu. A przyciski, ekranik, tarcze chodzą jak nowe, czego nie da się jednak napisać o pierwszych 7ach.
![]()
Szukaj

Skontaktuj się z nami