Close

Strona 1909 z 1914 PierwszyPierwszy ... 909140918091859189919071908190919101911 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 19 081 do 19 090 z 19131

Domyślnie

Obudowy 7ek,9ek,1ki są wykonane z magnezu jakby co. Myślę, że na wrażenia organoleptyczne wpływa bardzie kwestia wykończenia. W pierwszych 7ach wykończenie było gładkie, lakier błyszczący, jakoś czuć było, że dotyka się metal. Ale jednocześnie szybko się to wycierało i jak ktoś nie dbał to po roku wyglądało to jak znalezisko po odgruzowywaniu Mariupola. Trochę przesadzam, ale szybko się to wycierało i było na ten temat dużo narzekania. No i wtedy sony zmieniło wykończenie. Obecnie jest to matowe, w dotyku takie jakieś plastikowe, ale za to dobrze znosi próbę czasu. A w nikonie, tak sobie gdybam, może stosują inną mieszankę na swoich gripach. Dzięki temu jest milsza w dotyku, ale przez to, że jest bardziej miękka to szybciej się wyciąga. U mnie w każdy razie po ponad 4 latach używania i ok 25 tysiach fotek jedyne zużycie jakie widać to niewielkie przetarcie na spodzie aparatu. Jestem zadowolony z tego jak zniósł próbę czasu. A przyciski, ekranik, tarcze chodzą jak nowe, czego nie da się jednak napisać o pierwszych 7ach.

Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 12-06-2023 o 13:13

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    Sugerujesz gumy ze....skóry?
    Czemu nie?
    Ktoś tu tak chyba D3, (albo D700?) przerabiał, jak dobrze pamiętam.

Jednak prościej będzie unikać kontaktu DEETu z puszką.
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxwawa Zobacz posta
    Jakiś recenzent na YT wytykał z kolei za sztywne klapki złączy w Sony A7 IV … chyba nie miał lustrzanki Nikona gdzie takie bardziej elastyczne klapki po pewnym czasie puchły i już nie były spasowane do złącza co i mięsie kiedyś przydarzyło.
    W moim prawie 5 letnim A7 III te sztywne klapki nadal są idealnie spasowane i jak nowe i do jakości okładzin też nawet o tym bym nie pomyślałem że to jest jakaś tam wydumana na siłę „wada” dopóki tu tego nie przeczytałem bo i one są w idealnym stanie więc jakościowo można powiedzieć ze są to bardzo udane konstrukcje skoro w najbardziej stresujących sytuacjach ślubno-weselnych w rękach spoconych reporterów ślubnych nie stanowiły problemów.
    Mimo nie najmniejszych rąk to nie narzekam ani na A7III ani tym bardziej na A7 IV, najważniejsze ze mam pewny AF w tych Sony i daje satysfakcję z fotografowania.
    Hmm, dla mnie akurat te klapki kryjące porty w Sony to absolutne zbawienie, właśnie dlatego, że są sztywne. W nikonie one po pierwszym wyciągnięciu już właściwie nigdy nie pasowały, wiecznie odstawały, ciężko to było wcisnąć na miejsce. Generalnie irytujące. W sony to jest dla mnie lepiej rozwiązane (a korzystam dość często z tych portów).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OjTam Zobacz posta
    Czemu nie?
    Ktoś tu tak chyba D3, (albo D700?) przerabiał, jak dobrze pamiętam.

Jednak prościej będzie unikać kontaktu DEETu z puszką.
    Nie musi być DEET. Wiem że czyszczono korpusy benzyną. A to powoduje puchnięcie gumy. Tak się regenerowało elementy gumowe w napędach magnetowidów gdy się "wyrobiły", a nowe były za dewizy...
    Więc guma na noc do benzyny. Rano była jak "nowa". Grubiutka, świeżutka... przez kilka tygodni. Potem się rozpadała.

Ok, skóra może być, ale z aligatora.

Domyślnie

Dobry.

Pytanko do użytkowników Sony mam.

Za przysłowiową flaszkę (no, właściwie dwie) zanabyłem lampkę Neewer 880S.
    W opisie była uszkodzona stopka.
    I tak patrzę...

Rozumiem, że to uszkodzenie to brak czwartego pina po prawej stronie i wytarty plastik przy blokadzie?

PS. Jakby co. Sama lampa działa. Do tego, to jest Godox TT685/Quadralite S60.

Więc lampa robi jako zdalna.

Nie mam w planach wymieniać stopki, pytam z ciekawości.
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

Ciekawa cena na Tamrona 50-400mm w amazonie... czyzby szykuja sie promocje na to szkło... 1089 eu

https://www.amazon.de/-/en/TAMRON-50...s%2C109&sr=8-1

Domyślnie

Nie marzy się komuś pobawienie się za darmoszkę jakimś fajnym A1 lub innym RV w te wakacje? Do tego kilka obiektywów też w gratisie:

https://www.cyfrowe.pl/lp/wielki-test-sony.html

Domyślnie

Piękne obłoki srebrzyste dziś się pojawiły, widziałem w okolicach Warszawy. No i pełnia ciekawa.

Domyślnie

Taaa, piękne, za chmurami (tu).
    "...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
    http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
    Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
    "Don Kichote to zły człowiek był..."

Domyślnie

Dziś z rana się przeciągam a za oknem takie coś.

Strona 1909 z 1914 PierwszyPierwszy ... 909140918091859189919071908190919101911 ... OstatniOstatni