Szukaj
@m_a_g Z ciekawości, czy używasz tej 135 do czegoś więcej niż portrety?
Co do winiety to mam bardzo mało przypadków, kiedy rzeczywiście coś mi popsuła. A mam dość mocno winietujący T28-200 jako podstawowe szkiełko w podróżach i nie tylko
PS. A jest już w ogóle N135/1.8S?
No tak, straciłbyś stanowisko i związane z nim apanaże![]()
Przejrzałeś mnie... ??
A poważniej... Od jakiegoś czasu deklaracji w stylu: tego na pewno nie! unikam, więc...![]()
Marcin
Sony / Nikon
@OjTam Miałbyś dylemat, czy wybrać 135-tkę Sony, któregoś Samyanga, a może Sigmę albo BatisaLepiej poczekać spokojnie... spokojnie bo cena Z i tak będzie... hmmm
![]()
200-600 i 85/1.2 miały wyjść w okolicach Z9.
Widzimy, jak jest.
Hm, czemu mnie wołasz? Ja nic o 135 nie pisałem.
PS. Jak patrzę na cenę Canonowskiej 135, to się boję myśleć, ile Nikon za swoją zawoła.
PS2. Nie. Nie miałbym dylematu. Wziąłbym Samyanga.![]()
Sorry, tak się zgadało o 135-tkach.
To nie moja ogniskowa, przez chwilę myślałem jakby to było z takim szkiełkiem do zwierzaków, ale filtr 82 mm i prawie kilo szkła nie dla mnie.
Co do winiety, to na zwykłym zdjęciu zawsze (no, w 99,99%) da się zadowalająco skorygować. Osobiście zauważyłem problem przy sklejaniu panoramy przy błękitnym niebie (wychodzą smugi), tzn. da się, ale za dużo roboty
Drugi przypadek, to raz wyszły mi jakieś przebarwienia z Sony 20/1.8 na rogach w zdjęciach (albo filmiku, musiałbym sprawdzić) robionych w śnieżycy, ale kto normalny robi zdjęcie w zadymce![]()
Skontaktuj się z nami