qbic, co to jest obiektyw natywny?
Szukaj
qbic, co to jest obiektyw natywny?
Nikoniarz-majsterkowicz
Zaczynam zazdrościć 28/f2 na pełnej klatce poniżej 2tys zł. Reszta to dla mnie cenowy kosmos... Lubiłem tą ogniskową w canonie i Ricohu.
No tak, zgadzam się za 28/2 w granicach 2000 to jest OK, natomiast te pozostałe to troszkę z kosmosu np 70-200![]()
D300s + 18-200 (poszedł do ludzi) teraz Alpha 7 + 24 - 70, dodatek to iPhone 6
Czytujac recenzje w sieci wiele osob zwraca uwagę, ze migawka w A7 dosyć wyraźnie "kopie", czy ktoś mogłby wypowiedzieć się w tej kwestii?
Canon
Tak. Dość wyraźnie kopie
Po przesiadce z Nex 6 trochę mnie to.. irytuje, delikatnie mówiąc.
A jakąś jasną 50-tke af za ile można kupić?
Pozdr
Bo G2 ma bardzo delikatną tą swoją migawkę w stylu R2D2 i leciutko chodzący spust, a do tego jest dość ciężki. Stąd też i łatwość trzymania takich (i dłuższych) czasów.
Z drugiej strony zwróć uwagę na czułości w tym a7. Może nie trzeba będzie takich długich czasów trzymać? W a7s jest iso do ponad 400'000. Czyli Twoja 1/10 sek. na filmie dajmy na to iso 1600 wyniosłaby w tym Sonym 1/2000 - 1/4000 sek. Ot, postęp. A takiego czasu nie poruszysz=)
Tylko weź pod uwagę, że to Sony brzydkie jak noc jest. Może dlatego takie iso - żeby fotografować w nocy i w dzień nie pokazywać? Do tego to podejścia nie ma:
Swoją drogą, to jest też ciekawy trend - dlaczego, skoro wymyśliliśmy kuchenki mikrofalowe, matryce iso 400'000 i wahadłowce kosmiczne, jedna tylko firma obecnie, tj. Fuji (no dobra, dwie, ale Leica klepie cały czas tak samo wyglądające aparaty) potrafi zrobić ładnie wyglądający aparat fotograficzny? Przecież nawet pokrętła to chyba rzecz tańsza niż jakiś super hiper wyświetlacz dotykowy.
Ostatnio edytowane przez Franek_ ; 04-03-2015 o 15:11
Skontaktuj się z nami