Szukaj
Z tego co kiedyś oglądałem to w tego typu ujęciach nie można w pełni polegać nawet na AFie A7SIII. Przynajmniej wg Undone'a. Chyba każdy sprzęt obecny na rynku polegnie w tych najbardziej wymagających warunkach. To cały czas jest dodatek. Można na tym generalnie polegać, ale nie zawsze. No i faktycznie kundelki radzą sobie z tym gorzej. Przynajmniej te które miałem. Jakaś nadzieja jest przy najnowszych silnikach Sigmy i Tamrona, bo te ponoć działają dość przewidywalnie przy filmowaniu.
Z 6400 nie miałem przyjemności ale też z większą głębią ostrości łatwiej aparatom trafić.
Pewnie da się jakoś zoptymalizować ten AF, mnie np. dynamiczne zdjęcia zazwyczaj interesują z ostrością na oko u dzieci, nie jestem pewien czy wyłączenie tego nie poprawia szybkości/celności a jednocześnie to ciężkie obiekty na dość bliskich odległościach i niedużej GO.
Ostatnio robiłem zdjęcia 70-300 latających kaczek i innych ptaków to odsetek trafień nie był jakiś powalający. Ale też pewnie dość chaotycznie się poruszały bo to nad zalewem, starty, lądowania, podmuchy wiatru. No i nie mam porównania do niczego innego, a jednocześnie chyba pierwszy raz takie zdjęcia robiłem. Pytanie czy ostrzenie na oko nie było włączone i czy mogło delikatnie opóźniać?
Najbardziej mnie dziwi że szerokie ostrzenie strefowe potrafi zrobić zdjęcie mimo że nigdzie nie ma ostrości, a na pewno jest włączony 'priorytet ostrości' więc nie powinno wyzwalać jak jej brakuje.
Nie chcę narzekać bo w końcu robię takie zdjęcia jak chcę, tylko kwestia ich ilości. I mam też z czego wybierać te trafione. No i tak jest dużo lepiej niż A7I czy a6000I drugi raz bym pewnie znowu wybrał ten aparat do swoich zastosowań, zresztą swego czasu to i tak był najlepszy dostępny AF (a i pewnie mogę popracować nad nim opcjami).
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
To nawet nie kwestia trafienia a "zostania" z ostrością w jakimś punkcie.
Przy tym co robiłem to nawet nie jest problemem że ostrośc powędrowała na chwile na rękę przed twarzą ale zostanie w ostrości "gdzieś" jest problemem
W A6400 z tego co pamiętam jest real time tracking nawet w video. A7III tego nie ma, dopiero w A7C taki cuda.
Jest tam trochę opcji AFu do kręcenia filmów ale nie testowałem ich, mój aparat nie wie że potrafi kręcić filmy![]()
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
film to jest końcowy produkt
a tak to kręci wideło
Mój aparat kręci od razu filmy;p
Soft do 7III i 9II:
https://www.sonyalpharumors.com/new-...nd-sony-a7iii/
A7iii głównie upgrade przesyłania zdjęć. A9 dostali np. crop zrobionych zdjęć... I czemu tego też nie mogli dać w a7?
Lub czemu ustawienie kwadratowego kadrowania przy fotografowaniu to dla nich taki problem?
Skontaktuj się z nami