Lepiej mieć "obszaru wykrywania fazy" włączony czy wyłączony przy fotografowaniu na af-c ?
Rozumiem, że AF zawsze działa jako kontrastowy a ten "obszar wykrywania fazy" jest jako wspomagający/równoległy ?
Szukaj
Lepiej mieć "obszaru wykrywania fazy" włączony czy wyłączony przy fotografowaniu na af-c ?
Rozumiem, że AF zawsze działa jako kontrastowy a ten "obszar wykrywania fazy" jest jako wspomagający/równoległy ?
Ostatnio edytowane przez jjj ; 25-11-2019 o 22:47
W bezlustrach działa af hybrydowy, czyli oba. Najpierw działa faza a potem jeszcze aparatka podostrzy kontrastem. Jednak w każdym aparacie i przy różnych ustawieniach AFu mogą się różnie rozkładać priorytety. Ty akurat masz A9II, najnowsze cudo więc akurat na tym forum pewnie mało kto Ci pomoże w jego rozkminianiu. Pewnie to raczej Ty jak już ogarniesz temat, będziesz skarbnicą wiedzy o A9II. Przy okazji menu A9II też jest przeprojektowane i są tam opcje, których w starszych aparatach nie ma (może poza A7RIV).
Podobno nie ma w tym aspekcie (menu/opcje) żadnych większych zmian w stosunku do poprzedniej wersji tego body. Ale dzięki za info, ...pewnie użytkowanie/praktyka, odpowie na to pytanie![]()
A9 faktycznie niedawno dostał nowe menu, ale w sumie nie wiem czy a jeśli tak to czym się różni od tego z A9II. Tyle, że posiadaczy pierwszego A9 też nie jest na tym forum zbyt wielu. Znany mi jest jeden, ale na forum obrażony i w dodatku nie można mu zaufać. Diabeł wcielony
![]()
Właśnie stałem się właścicielem a6400 która ma podobno ten sam AF co a9.
Przeskok z a5100 jest tak ogromny że ogarnięcie zasad AFu jest ciężkie.
Teraz wymiana szkieł nikonowskich na sonego a później pełna klata typu A7R (x) - jeszcze nie wiem
A6400 nie ma tego samego afu co A9, ale ponoć faktycznie jest bardzo dobry.
Może coś poplątałem, wydaje mi się że ktoś cos takiego pisał
oglądałem pracę AF w puszkach A7/A7R w konfrontacji z a6400 i przy filmowaniu jest jednak zauważalna różnica w gubieniu obiektu
A7 i A7R jeśli chodzi o AF to już prehistoria. Najnowsze puszki mają znacznie bardziej zaawansowane moduły AF i sztuczną inteligencję, która dodatkowo usprawnia śledzenie oka, całej postaci czy obiektu. A9 ma punty fazowe rozłożone prawie na całej powierzchni pełnej klatki więc siłą rzeczy nie może być to ten sam AF co w aparatach z matrycą apsc. Jest też tych punktów sporo więcej. Ale faktem jest, że nowe aparatki apsc czyli A6100, A6400 i A6600 dostały real time tracking, który jest po prostu rewelacyjny przy śledzeniu. W A7III mam tylko real time tracking dla oczka i oczka pieska czy kotka, ale i tak widzę jakie to cudo ma potencjał. Ostatnio nawet się trochę łudziłem, że może pełne real time tracking trafi także do A7III, ale tylko do czasu gdy pojawiła się ploteczkowa specyfikacja A7IV z której wynika, że rewolucji tu nie będzie a co za tym idzie chcąc się jakoś odróżnić od A7III pewnie właśnie tam umieszczą real time tracking a trójka zostanie z tym co jest.
Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 26-11-2019 o 10:38
Nieprecyzyjnie napisałem
A7II i A7III i A7RIII vs 6400
Pod względem AF to chyba jest tak :
A7, A7r, A7II
A7rII, A7III
A7rIII, A9
A7rIV, A9II
plus różnice odnośnie trackingu, ogólnie EyeAF i wielu później ulepszeń robionych gdzie ten podział się chyba mocniej rozszedł.
Skontaktuj się z nami