Viltrox EF-NEX IV na A7 nie działa jak coś, aktualizacje nic nie zmieniają.
Szukaj
Viltrox EF-NEX IV na A7 nie działa jak coś, aktualizacje nic nie zmieniają.
Zapewne wątek poruszany wielokrotnie, ale przekopywanie się wyszukiwarką przez blisko 1,5tys stron idzie koszmarnie![]()
Czy AF w wersji A7 II jest znacznie poprawiony w porównaniu do A7? Biorąc pod uwagę szkła FE o pracy na adapterach już wiem.
Ewentualnie jeśli ktoś ma porównanie jak ma się AF a7 do np 5d mk3 ?
Nie ma co do tego pełnej zgodyWiele zależy od tego jak ktoś definiuje słowo "znacznie" i na czym temu komuś zależy. Jeżeli na śledzeniu to wielkiej różnicy nie zauważysz, zwłaszcza z obiektywami od Sony, ale sam AF jest jednak pewniejszy i lepiej sobie radzi w gorszych warunkach. Plus oczywiście praca z przelotkami z AFem.
Poprawiony jest znacząco, dla mnie pierwsze w A7 nie było do zaakceptowania, pompowanie jak w starym Lv Nikon bardzo często, a jak do tego podepniesz jeszcze sony 1.8/50 to można się strasznie rozczarować, A7II to już poprawnie działające AF.
Do canona nie porównam, A7II ma AF na poziomie D600/D610.
Zapomniałem właśnie dodać, że akurat Sony 50/1.8 FE słabo wypada na A7. Miałem ten obiektyw i muszę przyznać, że na pierwszej A7 jest on cienki. Na nowszych ponoć lepiej to wygląda. Ale z 28/2, 35/2.8, 24/2.8 i 85/1.8 nie miałem żadnego pompowania a używałem tych obiektywów (poza 24/2.8 ) ponad rok z A7. Oczywiście mówię tu o przynajmniej znośnych warunkach, bo w ciemnicy ten aparat radzi sobie bardzo przeciętnie.
Czyli nie jest tak źle, ba, nawet bym powiedział, że jest dobrze (biorąc pod uwagę, że korzystam ze starszych aparatów).
Jak kupiłem D610 i 70-300 af-s vr to byłem zadowolony z szybkości AF. Ale jak postanowiłem sobie zobaczyć, jak to będzie wyglądać na "450mm" z D3200 to się załamałem. Przelatujące ptaki na D610 mogłem złapać bez problemu, te bliższe i te bardzo dalekie. Na D3200 nie było mowy o chociażby jednym trafieniu; AF pompował w tą i z powrotem. Zresztą na 18-55 czy 35 1.8 dx z D3200 też nie narzekam.
Tylko nie oczekuj że AF w bezlustrze będzie podobny do tego w lustrzance, są różnice i trzeba się też przyzwyczaić, nauczyć paru trików jak sobie radzić w złych warunkach itp.
Skontaktuj się z nami