hm ciekawie to wyglada
Szukaj
hm ciekawie to wyglada
ps ...a moze ktos ma canona 55 1.2 FL FD?
Bo nie ma - z pierwszą A7 bo tejże dotyczyło pytanie. Z każdą kolejną wersją korpusów Sony przybywało punktów PDAF i wówczas sprawa ma się inaczej. Co do filmików na YT to tam różne rzeczy można znaleźć. Prawda jest jednak w rzeczywistości inna. Im dłuższe szkło tym słbaiej ono sobie radzi (chyba, że mamy A9, A7III czy r3 bo tutaj jest lepiej), ale wszystko rozbija się o warunki w jakich fotografujemy. Zauważcie, że wszystkie testy zawsze robione są na środkowym punkcie w dobrych warunkach oświetleniowych. W gorszych warunkach i na bocznych punktach taki 24-105 F4 L z MC11 podpczepiony pod R2 się wykładał i szukał AF bardzo długo nie znajdując go wcale lub po kilku sekundach. Szkła z AF montowane przez adapter zawsze będą miały jakieś problemy w tej czy innej scenie. Raz działają lepiej, raz gorzej, czasem nawet genialnie, a czasem do bani. Wszystko zależy od body, adaptera, obiektywu i cholera wie czego jeszcze![]()
A7R3 + 14 F2.8 + 55 F1.8 + 28-75 F2.8 + 135 F2
Chciałem jeszcze nawiązać do problemów z Samyangiem 35 1.4 i jego AF. Otóż napisałem do Samyang Polska - cisza zupełna. Napisałem także do Samyang Global i otrzymałem odpowiedź. Po dłuższej korespondencji, przekazaniu rawów a także testach przeprowadzonych przez ichnich ekspertów wyszło, że będą pracowali nad wydaniem nowego firmware bo problem rzeczywiście istnieje.
Co ciekawe nie jest to jedyny obiektyw, który cierpi na tego typu problem z AF. Otóż wg testów przeprowadzonych przez Sonyalphablog obiektywu Sigma 14 1.8, zamieszczonych samplach i opisie problemów widać dokładnie tę samą przypadłość. Biorąc pod uwagę przypadek samyanga, tej sigmy oraz narzekań niektórych użytkowników a7r3 po wgraniu update'u do firmware'u 1.10 można przypuszczać, że coś tam Sony przekombinowało i spowodowało to problemy z działaniem AF w niektórych obiektywach.
- - - - kolejny post - - - - - -
Możemy się pląsać. Nie zmienia to jednak mojej opinii - podłączałem różne szkła, do nie takich słabych body i wiem jak to działa. Wiem także jak działa system AF w obiektywach natywnych.
A7R3 + 14 F2.8 + 55 F1.8 + 28-75 F2.8 + 135 F2
Ale sprawdzałem - chińczyk na chińczyku nie robi.![]()
"głowa penka" od tych nowości... 5 września podobno premiera dwóch bezluster Canona
Skontaktuj się z nami