Pewnie pytając na ulicy wielu z tym by się zgodziła ale 4/3 to oczywiście 16:9 i to w 4K !
Żeby nie pitolić tylko to macie bydlaka z A7II i Revuenon 2.8/135
Załącznik 12294
Szukaj
Pewnie pytając na ulicy wielu z tym by się zgodziła ale 4/3 to oczywiście 16:9 i to w 4K !
Żeby nie pitolić tylko to macie bydlaka z A7II i Revuenon 2.8/135
Załącznik 12294
No dobrze. Najwyższa pora na standardowe - przy tym techniczne i merytoryczne - pytanie, którego dawno nie było:
- Jaki aparat kupić?
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Miał ktoś z Was styczność z Canonem FD 135 2.5 ? Co lepiej wybrać - tego Canona czy może Zeissa na mocowanie Contax/Yashica ?
Na jednej z grup fotograficznych na fb grillują Sony za problem z opóźnieniem migawki przy korzystaniu lamp. Zacytuję tutaj temat bo nie wiem czy macie dostęp do tej grupy
Cały temat dostępny TUTAJWIELKI PROBLEM SONY - A7 mk3, A7 mk2, A6300 i pewnie inne modele ze stopką multi interface również.
Witam, zauważyłem DUUUŻY problem z pełnoklatkowymi Sony. Jeżeli ktoś fotografuje dynamiczną akcję/ sporty ekstremalne i chciałby użyć zewnętrze lampy błyskowe, ten problem deklasuje urządzenia Sony i niech sobie odpuści te aparaty. Nikt nigdzie nas o tym nie poinformuje, ale pełnoklatkowe bezlusterkowce przy użyciu lamp błyskowych mają opóźnienie wyzwolenia migawki rzędu nawet 1/4 sekundy! Opóźnienie w praktyce jest DRAMATYCZNIE ODCZUWALNE!
Problem występuje na oświetleniu systemowym Sony, jak i na lampach robionych przez innych producentów pod Sony Multi interface.
Zaczynałem od fotografii sportowej i aktualnie jak jest czas to zajmuje się fotografią różnych sportów, na Canonie nigdy nie było żadnych problemów. Jednak pokłóciłem się z Canonem jak mi padła matryca w 5Dmk3 3 dni przed końcem gwarancji, naprawili, ale przeszedłem na Sony.
Niedawno, miałem okazję fotografować zjazdy na longboardach. Dwie osoby zjeżdżają z prędkością 60-80km/h. Dwie lampy zewnętrzne o mocy 600Ws, które stoją 2 metry ode mnie.
Wyzwalanie radiowe.
Ultra szerokie manualne szkło 11mm pod pełną klatkę.
Sony A7 mk3 + A7 mk2
Sesja była pierwszą dla Sony, gdzie mamy szybką akcję i chcemy użyć lampy.
Robię pierwsze zdjęcie - ucięta głowa osoby zjeżdżającej.
Robię drugie zdjęcie - ucięty tułów osoby zjeżdżającej.
Robię trzecie zdjęcie - ucięta głowa osoby zjeżdżającej.
Robię czwarte zdjęcie - ucięty tułów osoby zjeżdżającej.
Stwierdziłem, że miałem przestój miesiąc czasu od ostatnich zdjęć to może po prostu problem leżał z moim refleksem.
Jednak nie do końca.
2 dni później dzwoni do mnie kumpel, fotograf ślubny, który ma A7 mk3 i ma problem - robi zdjęcia na zabawie weselnej przy użyciu lamp, chce złapać przykładowo portret jakiejś osoby przy dynamicznej zabawie, a po zrobieniu zdjęcia patrzy na podgląd i widzi albo plecy, albo osobę od profilu. Problem na dwóch różnych sztukach A7 mk3.
Zrozumiałem wtedy, że coś chyba nie tak jest z Sony.
Zrobiłem test:
5D mk3 vs Nikon D810 vs A7 mk3
3 aparaty z tym samym obiektywem
3 aparaty z podłączonym odbiornikiem
3 aparaty wyzwolone naraz jednym wyzwalaczem zewnętrznym
lampy w trybie manualnym
Każdy aparat miał założony wyzwalacz do wyzwalania indywidualnej lampy zewnętrznej.
Aparaty robiły zdjęcia smartphonowi na którym leciał stoper.
Wyniki były czarno na białym,
Sony spóźnia się o 0,18 do 0,26 setnych sekundy.
Nie pomagają szkła Sony pod Sony E.
Nie pomaga wyłączenie/włącznenie elektronicznej kurtyny migawki.
Nie pomaga manualne ostrzenie.
W załączniku zdjęcia, które pokazują wyniki ze stoperem + zastosowanie w praktyce, jeżeli komuś liczby mało mówią.
Swoją drogą ciekawy problem - póki co Sony nie udzieliło żadnej sensownej odpowiedzi na to.
A7R3 + 14 F2.8 + 55 F1.8 + 28-75 F2.8 + 135 F2
Z tymi lampami to faktycznie coś jest na rzeczy, choć mnie akurat zdjęcie zrobiło się za wcześnie, zamiast za późno. Mało tego, jakieś paski mi się sfotografowały, dlatego daję fullresa i proszę o wzięcie pod uwagę, że to dla sprawy i ku przestrodze:
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Skontaktuj się z nami