Mam Hexanona 1,8/40. Zajrzyj do wątku o Samsungu NX i zobacz wrzucone niedawno zdjęcie drzewa.
Nic szczególnego. Ma sporą aberrację chromatyczną i spadek kontrastu przy pełnym otworze.
Szukaj
Mam Hexanona 1,8/40. Zajrzyj do wątku o Samsungu NX i zobacz wrzucone niedawno zdjęcie drzewa.
Nic szczególnego. Ma sporą aberrację chromatyczną i spadek kontrastu przy pełnym otworze.
Ja mam Hexanona 40/1.8 (prawdopodobnie go sprzedam za niedługo razem z przejściówką - chcę kupić SY35/1.4AF) - na pełnej dziurze wydaje się być mydlany, lekkie przymknięcie (między kliknięciami na pierścieniu między f/1.8 a f/2.8 ) powoduje niezłe zdziwienie, że to coś może być całkiem ostre. Bokeh nie każdemu się spodoba, ale w dobrych warunkach oświetleniowych jest ciekawy.
Plus to bardzo sprawne ostrzenie - may skok pierścienia.
A7R3/AF18/AF24/AF40/AF85
Aha, jeszcze jedno: ma bardzo kanciastą, 6-listkową przysłonę. Cierpią nieostrości.
Phillip Reeve sugerował jakiegoś pentaxa 35/2.8. Było tam w ogóle kilka polecanych 35tek na ich stronie![]()
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Przyszedł w końcu nadajnik Godox X1T-S, z lampą Godox TT600S działa bardzo dobrze, synchronizuje się z krótkimi czasami. Żal mi teraz, że lampa nie ma TTLa, no ale sobie sam jestem winny, że nie doczytałem.
A7R3/AF18/AF24/AF40/AF85
Chwalony, ale nie za rozmycie. I tego właśnie nie doczytałem.
Mnie osobiście źle to robi na oczy. Gdyby nie to w sumie nie byłoby się do czego za bardzo przyczepić. Szczególnie za 160 PLN. Czasami, tak jak napisał Ligo, efekt jest dość ciekawy, ale przeważnie słabo to wygląda. O Takumarze czytałem, że fajny. Sporo droższy, ale mnie się nie spieszy, to może coś znajdę za jakiś czas.
Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 29-01-2018 o 16:35
Dla mnie rewelacja jak do tej pory był manualny Revuenon 55mm 1.4 i zazwyczaj jest w wersji M42, miałem go na samsungu NX300 i potem przerobionego pod nikona D750 gdzie był nadal ostry nawet na pełnej dziurze.
Wydaje się, że ładne oddanie nieostrości to parametr conajmniej równoważny z ostrością pierwszego planu.
Takumar 55 f/1.8. Mam i polecam. Rewelacyjne szkiełko za nieduże pieniądze. Dość ostry od pełnej dziury,bardzo ostry po przymknięciu. A będzie tańszy od wersji f/1.4.
Lubię robić zdjęciaNa razie pstrykam
Skontaktuj się z nami