Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: cos nie tak..

Domyślnie

masz d600 - spokojnie mogłeś ustawić iso 1600 - dzięki temu czas można było skrócić do 1/160 - a przy wyższym iso nawet krócej.
    nie bój się wysokiego iso....
    grim&evil
    treli-freli, mam mnóstwo megapikseli

Domyślnie

amator (bez urazy mówie teraz o porównaniu standardów zakupów w De a Pl) z d600 24-70 f2.8 50 f1.8 , żeby u nas takie standardowe zakupy tak wyglądały na spacery Ludzie na forum piszą mam 1500 zł max 2000 zł jaki zestaw proponujecie ehhh szkoda gadać

Oszczędny w słowach Awatar somrozen
    Miasto
    Słupsk/Koszalin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przem426 Zobacz posta
    masz d600 - spokojnie mogłeś ustawić iso 1600 - dzięki temu czas można było skrócić do 1/160 - a przy wyższym iso nawet krócej.
    nie bój się wysokiego iso....
    nie mam doświadczenia z D600, ale na D800 przy tym czasie nie ma szans, na weselach 1/250 minimum.
    ======================================
    D4s,D4,D700,2xN24-70,N70-200,N70-300,N85,N50,SB700,2xSB910, DJI Phantom 2V+, DJI MAVIC, DJI OSMO...żaden ze mnie fotograf.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez somrozen Zobacz posta
    nie mam doświadczenia z D600, ale na D800 przy tym czasie nie ma szans, na weselach 1/250 minimum.
    to bardziej wskazówka dla kolegi co ma robić niż przepis na zdjęcie dziewczyny na huśtawce
    grim&evil

Domyślnie

ciekawe
    u mnie jednak królują czasy rzędu 1/80 -1/160
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

tak tak. .. bo to z reguly model aparatu determinuje czas naswietlania.. z d800 to w ogole jest cieakwa historia .. niby 1/250 to minimum a jakos fabrycznie dodali cala drabinke czasow dluzszych.. pewnei po to zeby wprowadzic w blad uzytkownika .. przeciez kazdy zawodowiec wie ze na czaie dluzszym niz 1/250 zdjec sie nie da robic.
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Na 100% było źle ustawione.

A co - w skrócie - wszystko.

Zacznij od przeczytania, zrozumienia i zapamiętania instrukcji do aparatu.

A co do twoich zdjęć - żaden tryb półautomatyczny, czy manualny nie sprawi, że będą ostrzejsze. Przeczytaj dział o trybach AF.
    tak mowiac szczerze , to mnie irytuja tego rodzaju odpowiedzi. To tak jakbys powiedzial jak jestes idiota , to nawet wlasciwe ustawienia aparatu ci nie pomoga...

Zapomnial wol , jak cieleciem byl..

Ja , nie zadzieram nosa i nie mowie , ze cos umiem. Pytam i korzystam z rad. To chyba OK ?

Co do instrukcji , to przeczytalem ja ze dwa razy i oprocz tego ogladalem chyba 5-10 roznych filmow.
    Jak nie sprobujesz sam , to nigdy nic nie wyjdze.

dobra.zostawiam ten watek. Nie ma sensu.

Dziekuje za to innym , ktorzy rozumieja te problemy
    Nikon D600 , Sigma 24-70 2.8 , Nikon 50mm 1.8 , Sigma 70-200 F2,8 APO EX DG OS HSM

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dax6 Zobacz posta
    Fokussteuerung: AF-A

Blende: 1:8
    Belichtungszeit: 1/80s

ISO-Empfindlichkeit: Automatisch (ISO 800)
    Lustrzanka jest aparatem bardziej wymagającym umiejętnosci obsługi niz kompakt. I to czym wyższa półka lustrzanki - tym bardziej. W lustrzankach z półki amatorskiej sa jeszcze tryby tematyczne (sceny), a w wyższych modelach tych trybów coraz mniej. W modelach profesjonalnych nie ma ich wcale. Kupiłeś D600 (jedne z wyższych modeli) - by to obsługiwać trzeba być hobbystą - fotoamatorem, interesować się fotografią, znać zalezności i funkcje aparatu.
    Po tym jak miałes skonfigurowane body widać, że nie potrafiłes ustawić go odpowiednio do sytuacji. Robiłeś chyba na ustawieniach fabrycznych.
    1. AF-A - dałeś aparatowi wybór trybu działania AF. Powinieneś wymusić stosowanie trybu AF-C (śledzenie obiektu)
    2. Przysłona 8 - po co taka duża??? Owszem GO (głębia ostrości - wiesz co to, mam nadzieję) jest większa i dziewczyna przynajmniej się w niej znajdzie, ale duża przysłona to długi czas. A tu czas był problemem.
    3. Czas - no właśnie - powinieneś wymusić krótki czas - powiedzmy te 1/250 s (tryb preselekcji czasu - S). Przysłona byłaby bardziej otwarta.
    4. ISO - tez jak widac wybrał co je aparat (autoiso). Tutaj przypadkowo jest wartość do zaakceptowania. By miec krótki czas można miec takie ISO. Gdyby było ISO bardzo niskie to przysłona byłaby na tyle otwarta, że obiekt w ruchu łatwo by wychodził z GO.

Moja konkluzja jest taka - jesli się nie nauczysz pewnych zasad, zalezności między czasem, przysłoną, ISO, głebią ostrosci, poruszeniem, ogniskową to będzie kiepsko. Będizesz bardzo często rozczarowany tym, że drogi aparat nie robi dobrych zdjęć. A to ze względu na błąd obsługi - twój błąd.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

wiedzialem, ze to kwestia czasu i ISO. Przyznam sie , ze troche sie obawialem z tym eksperymentowac. Teraz podejde do tego zupelnie inaczej. Teraz tak szybko robi sie ciemno. Nie mam zbyt wiele czasu na doswiadczenia.
    A kolega Sasz87 nie ma tak do konca racji. Zdaje sobie sprawe , ze to drogi sprzet i pare tysiecy Euro wydalem.. Ale ja mam ponad 50 lat i ciezko pracuje . Mysle , ze cos mi sie od zycia nalezy i chce sprobowac tez cos fajnego kiedys pstryknac.
    Wnuk mi rosnie i kiedy przyjedzie nastepny raz w odwiedziny , to chcialbym wszystkich zaskoczyc i zrobic na pamiatke troszke fajnych zdjec. To tyle

A teraz napatrzylem sie na zdjecia robione w studio i tez tak chcem

Chce kupic :

1. Pixel KING i-TTL Funk-Blitzauslöser Set mit 3 Empfänger für Nikon Blitz und DSLR

2. Yongnuo Speedlite Blitzgerät YN-568 EX TTL Nikon voll i-TTL

3. jakas parasolke

4 . no i jakies proste statywy do lamp

Czy to dobry zestaw ? Moze cos innego lepiej kupic .?

Do Kolegi Jacek_Z

dzieki za rady. Zdaje sobie sprawe , ze to nie aparat robi zdjecia , tylko ten , ktory trzyma go w rekach . Nigdy bym tak nie pomyslal , ze jak drogi , to musi robic sam super zdjecia. Moglem kupic najpierw ,,MACZUGE ,, a pozniej ,,KARABIN MASZYNOWY ,,
    Nie mam jednak czasu na dluga nauke . Zycie uplywa i chcialbym w nim cos fajnego zrobic.

Moim marzeniem jest zrobic kiedys pare rewelacyjnych zdjec i dac je do Waszej bezlitosnej oceny. Bede szczesliwy jak nie bedzie sie do czego przyczepic

No ale czeka mnie narazie jeszcze wyboista droga do takiego celu. Jestem cierpliwy
    Dobrze , ze juz klisz nie trzeba kupowac
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 14-10-2013 o 20:42
    Nikon D600 , Sigma 24-70 2.8 , Nikon 50mm 1.8 , Sigma 70-200 F2,8 APO EX DG OS HSM

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dax6 Zobacz posta
    wiedzialem, ze to kwestia czasu i ISO. Przyznam sie , ze troche sie obawialem z tym eksperymentowac. [...]
    polecam http://www.szerokikadr.pl/poradnik - tam dowiesz się o podstawach (i nie tylko)
    grim&evil

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów