Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Monika B&W

Domyślnie Monika B&W

Pewnie jeszcze daleka droga przede mną, ale najważniejsze żeby uczyć się od lepszych. I żeby ta nauka nie poszła w las. Liczę na opinie i witam w pierwszym moim poście.

Ostatnio edytowane przez swider ; 14-10-2013 o 17:09 Powód: wstawienie zdjecia

Domyślnie

No szkoda, miałem nadzieję że jednak czegoś się dowiem. Może następnym razem. Pozdrawiam "apaczy"

Oszczędny w słowach
    Miasto
    okolice Namysłowa, opolskie

Domyślnie

Ja Ci napiszę, ale tak po swojemu, potraktuj to krytycznie i z dystansem ;]

Pierwsza sprawa - kadr. Nie ułożyłbym modelki w ten sposób w tym prostokącie, prawe ramię cięte dość niefortunnie, twarz w dość dziwnym miejscu, ani to centrum, ani jakiś mocny punkt wynikający np. ze złotego podziału, czasem takie położenie może się oczywiście sprawdzić, ale nie w tym przypadku wg mnie. Jeśli chciałeś uniknąć centralnego położenia (nie staraj się tego robić za wszelką cenę, czasem to najlepsze wyjście), to powinieneś się zastanowić, jak to zrobić. Z której strony chcesz zostawić więcej miejsca? Dość oczywista zasada jest taka, że częściej lepiej z tej, w, którą zwrócona jest modelka, tutaj nie jest to zbyt wyraźne, może faktycznie nieco w tą, z której zostawiłeś więcej miejsca? Z drugiej strony wydaje mi się, że częściej lepiej więcej miejsca zostawić od strony mocniej oświetlonej i w tym wypadku chyba kierowałbym się tym kryterium, ale to już bardziej instynktownie, bo nie słyszałem o takiej zasadzie. Ale najpewniej wybrałbym położenie centralne, bo to bardzo prosta fota i nie ma co kombinować Po tym wycentrowaniu zastanowiłbym się nad zwężeniem kadru. Położenie góra/dół - może trochę więcej przestrzeni nad głową, ale jest ok.

Światło - dobrze widzę, że wspomagałeś się lampą na wprost? Ratowałeś niefortunne wg mnie ustawienie modelki względem światła zastanego, zamiast skupić się na odpowiednim ustawieniu wobec słońca. W tym wypadku spróbowałbym chyba dwóch innych rozwiązań - ustawić twarz bardziej na wprost słońca, lub zrobić niemal pod słońce.

Obiekt, czyli modelka Włosy - inaczej, może rozpuścić? Poprawić fryzurę, nie wiem, inaczej Ręka trochę na siłę, nie współgra wg mnie z resztą, albo ustawiasz konsekwentnie całość w jakiejś wystudiowanej pozie, albo całość naturalnie. Tu widzę pomieszanie - normalnie patrząca kobieta, na wprost stojąca, ale dziwnie trzymająca się za bark Na tym etapie, przy takim kadrze odpuść sobie ręce, obie w dół. Popracuj nad ustawianiem głowy, wydobywaniem odpowiedniej ekspresji na twarzy modelki, ręce potem, za dużo naraz chyba chcesz Pokombinuj z przechyłami głowy, z pochylaniem, zobacz jak wtedy otwierają się oczy, każ modelce przyklęknąć, złap perspektywę z góry, potem odwrotnie, obserwuj, lekko przestawiaj, przekręcaj, każ patrzeć w różnych kierunkach, powoli, przy takich zdjęciach masz czas.

Na razie tyle. Obróbka, konwersja, tło itd. to ważne tematy, ale przy portrecie wg mnie powinieneś na początku skupić się przede wszystkim na oświetleniu, kadrze i ustawianiu modelki. To wystarczająco dużo, żeby móc się pogubić
    Twoja modelka posiada ciekawą i wdzięczną do fotografowania twarz, masz z kim ćwiczyć, więc czekam na kolejne foty, z coraz lepszymi kadrami, światłem i ustawieniem obiektu ;]

Domyślnie

Dziękuje za zainteresowanie i opinie. Wskazówki przyjmuję "na klatę".
    Własnie za to mi się spodobało na Nikoniarzach, ludzie którzy widzą więcej. I potrafią się swoją wiedzą dzielić. Ja oglądając rożne zdjęcia nieraz byłem pełny zachwytu dla autora. Ale po przyjrzeniu się komentarzom. Dostrzegałem te małe ale jednak niedoskonałości. I to własnie jest pouczające.
    Mi pozostaje brać się do pracy i ćwiczyć. Już to wiedziałem ale chyba muszę sobie stale przypominać że lepiej więcej czasu poświęcić na jedno dobrą fotografię niż po trochę na wiele byle jakich zdjęć.

Domyślnie

przy mocnym słońcu polecam pod słońce robić... unikaj raczej słońca w twarz prosto - mało ciekawie to wygląda... można też gdzieś poszukać cienia
    pisząc pod słonce nie mam koniecznie na myśli że modelka zasłania słońce, może być trochę z boku...byleby słońce było z tyłu... a i tak trzeba się nagimnastykować, żeby nie było przepalań

Uprawnienia umieszczania postów