Close

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 69

Thumbs up

Cytat Zamieszczone przez jk Zobacz posta
    ale z was bufony!!!

Niby dlaczego ten facet ma zrobić produkt gorszy niż jakiś "niby profi ślubniak z zadęciem"? Jeśli gość jest dobry w tym co robi, to wcale nie musi być tak źle jak tu piszecie. Powiem więcej, może być dużo lepiej, bo do filmu można wmontować zdjęcia i zrobić z nich fajną animację, która film uzupełni. W albumie też można umieścić stopklatki z filmu i zrobić coś, czego "profi ślubniak" nie zrobi, bo nie ma jak albo nie potrafi. Co prawda ma możliwość filmowania w aparacie, ale nigdy tego nie robi, bo uważa to za niezbyt "profesjonalne". Kiedyś widziałem takie produkty z jednego zaprzyjaźnionego ślubu i powiem wam, że wyszło to dużo lepiej, niż myślałem, wyraźnie lepiej niż te cudowne i niby modne popisy "profesjonalistów" z papierową go i super zbliżeniami bucików.

Dziś ludzie nie potrzebują (w dużej części) zdjęć ostrych jak brzytwa. Nie rozumieją tej maniery. Nie potrzebują "niby poezji" przelanej na papier. Oni często chcą zwykłej pamiątki, oddania nastroju, a nie "wątpliwego arcydzieła". Co z tego, że coś nie jest ostre, że jest kiepsko naświetlone, że jest ze smartfona, jeśli przedstawia ukochaną ciocię w śmiesznej sytuacji. Czasem właśnie to jest ważne, a nie ten bufonowaty, nadęty niby "profesjonalizm".

Gazety zwalniają fotografów i publikują zdjęcia z komórek. W necie to praktycznie norma, a stopklatki z kamery są na porządku dziennym. Dziś nikogo to nie razi. Nie przeszkadza ludziom waląca się architektura, zła kompozycja, czy szum. Dlaczego niby ma być inaczej w przypadku ślubów. Takie są obecne tendy i nic na to nie poradzicie. Wypada poczekać, zobaczyć efekty pracy tego faceta i wtedy zapytać młodych, czy im się to podoba. I nie jest wykluczone, że możecie się mocno zdziwić.

Brawo ! Brawo ! Brawo !
    D700 // S 24-70 2,8 // N 35 1.8 DX // SB700 //

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred Zobacz posta
    A ja tam wole wesele w remizie kapela góralska ocepiny góralskie dobre żarcie i świetna zabawa. A te wszystkie weselnik ubrane w guciego to wszystkie paniska do póki się nie śpią. Wtedy wychodzi słoma z butów
    oczywiście ze tak pod warunkiem ze masz normalnych klientów , a nie takich którzy oczekują pięknych zdjęć jakich naoglądali się na pięknych salach ,

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez freefly Zobacz posta
    Tandeta i kicz w fotografii to nie jest sceneria i ludzie na zdjęciach. To podejście do tematu/zadania przez fotografa.
    Przy czym trzeba jeszcze oddzielić fotograficzną nieudolność (braki techniczne) od tandety jako kiczu. Bo są to różne rzeczy.
    Coś kolega przekombinował trochę . Sam ślub i wesele z definicji to siedlisko kiczu i wszelkiej zarazy kiczowej. Tak ma być, taka tradycja w naszym narodzie drzemie, ludzie głodni kiczu. A fotograf jak to fotograf może to pokazać na full, może coś tam kombinować i szukać takiego sposobu przekazu zdjęciowego aby w tym kiczowisku złapać coś mniej kiczowego. Inny z kolei albo z nieumiejętności, albo z zamysłem dołoży kiczu do kiczu. Tak czy siak znakomita większość ślubów i zabaw weselnych jest na wskroś kiczowata od ludzi tam ubranych do wystroju wnętrz i innej scenografii po potrawy tam podawane np. prosie z racami ognia wsadzonymi w u...pe i w ryj. Kicz wszechmocny panuje na uroczystościach ślubnych gdy nawet nie ma żadnego fotografa na nich, baaaa i nawet w okolicy najbliższej wiec nie mieszajmy za bardzo do tego fotografów
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 31-10-2013 o 23:50

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Coś kolega przekombinował trochę . Sam ślub i wesele z definicji to siedlisko kiczu i wszelkiej zarazy kiczowej. Tak ma być, taka tradycja w naszym narodzie drzemie, ludzie głodni kiczu. A fotograf jak to fotograf może to pokazać na full, może coś tam kombinować i szukać takiego sposobu przekazu zdjęciowego aby w tym kiczowisku złapać coś mniej kiczowego. Inny z kolei albo z nieumiejętności, albo z zamysłem dołoży kiczu do kiczu. Tak czy siak znakomita większość ślubów i zabaw weselnych jest na wskroś kiczowata od ludzi tam ubranych do wystroju wnętrz i innej scenografii po potrawy tam podawane np. prosie z racami ognia wsadzonymi w u...pe i w ryj. Kicz wszechmocny panuje na uroczystościach ślubnych gdy nawet nie ma żadnego fotografa na nich, baaaa i nawet w okolicy najbliższej wiec nie mieszajmy za bardzo do tego fotografów

Co ma kiczowata sceneria/oprawa do kiczowatych zdjęć?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez freefly Zobacz posta
    Co ma kiczowata sceneria/oprawa do kiczowatych zdjęć?
    Pewnie coś i ma...tak samo jak maja ludzie czyli PM.
    Zlecenie- ilośc zdjeć do maksymalnie 10. Format portretowy, do postawienia na kominku.
    Panna młoda w sukience z używanych rzeczy, makeup i włosy tragedia. Młody nie lepiej. Ubrany niby w marynarkę ale wszystko kupy sie nie trzymało. Ubrania stare i biel straciła juz dawno swój biały kolor.
    Sala-ciemno. Drewno na ścianach. Zupełny brak miejsca. Po bokach jakieś klamoty. Stare krzesła. Na dworzu ciemno juz. Brak chęci do współpracy ze strony PM. Jedyne co ich interesowało to napić sie jak najszybciej. Miałem pare minut tylko. Cena określona na 350zl.
    Zrobiłem swoje. Zabrałem ze sobą kolegę wtedy - uczyć sie chciał. Ocenił ze dałem radę mimo wszystko.
    Ale kicz aż kipiał na sali. Klimat zdjeć nie mógł być inny. Mz tez kicz.
    Oprawa i warunki są bardzo ważne. To one tworzą kicz. Z pustego i salomon nie naleje...
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Może odwiedź dział ze zdjęciami ślubnymi na tym forum. Nie trzeba długo szukać. Wystarczą wątki z pierwszej, czy drugiej strony. Nie będę dawał przykładów, żeby nie stresować autorów, ale doskonale widać, jakie nowatorskie "arcydzieła" można zrobić z banalnej w końcu uroczystości. Ani to odkrywcze, ani to ładne, ani to dowcipne, a po komentarzach widać, że przeciętny ślubny fotograf nie tylko kiczu nie zauważa, ale kicz lubi i sam "tfurczo" go rozwija. Zwykłe porządne fotograficzne rzemiosło to według nich zbyt mało. Oni uwazają, że jak się nie porobi własnych wynalazków, nie odciśnie własnego piętna, to wszystko wyjdzie mało profesjonalnie. Dla mnie większość tych popisów, to jakaś makabra. Te cudowne profesjonalnie ustawione buciki, te obrączki z cieniem w serduszko, te oczka na patyku przed lustrem, panna młoda w majtkch, pan młody w gaciach (może na golasa byłoby jeszcze ciekawiej - no, kto będzie pierwszy). A tu jedynie chodzi o porządne (właśnie profesjonalne) zdokumentowanie przebiegu uroczystości. I tyle.

Kiczu w fotografii nie tworzy wystrój sali, ludzie, ich ubrania, czy zachowania. Kicz tworzy nieprofesjonalny fotograf, który z normalnej, standardowej uroczystości chce na siłę stworzyć jakieś wydumane "arcydzieło", żeby zaszokowoć wszystkich wokół "nowatorskimi" pomysłami. Nie będę tu cytował stopki Robina102, ale tam macie bardzo trafną definicję polskiej fotografii ślubnej.
    Jacek

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

he he z tymi butami to rzeczywiście straszny pojazd jest. Gdzie to ja już nie widziałem damskich ślubnych butów. Na jaką to kreatywność trzeba było już patrzeć. Na żyrandolach, na klamkach od drzwi czy okien, na porożu jelenia, na kłach dzikowego łba wypchanego wiszącego na ścianie, na stole na najwyższej półce regalu, w barku między flaszkami, baaaa nawet w lodówce na półce, a buty jak to buty winny być na ziemi, podłodze lub bardzo blisko niej. Ewentualnie wystawiane na parapet przez PM na pogodę, czyli kiczowaty zabobon
    Umrzeć można ze śmiechu jak się patrzy na te zdjęcia butów. Przecież można butom normalne zdjęcia zrobić.
    Czy fotograf robi kiczowate zdjęcia ? jak ma na nie zbyt to robi, chyba tu odpowiedź dlaczego robi A uroczystości ślubne w przytłaczającej większości są kiczowate do bólu więc o takie zdjęcia trudno nie jest, a jak widać o zbyt ich za PLNy też jest.

ps. warsztaty by ktoś zrobił z foterki butów
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 01-11-2013 o 23:25

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Najśmieszniejsze jest z tego wszystkiego to, że naśmiewacie się sami z siebie. Widzicie kicz u innych ale broń Boże u siebie. Wg mnie to jest kwintesencja kiczu.

Wysłane listem poleconym

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    he he z tymi butami to rzeczywiście straszny pojazd jest. Gdzie to ja już nie widziałem damskich ślubnych butów...
    Najlepsze jest to, że foter robi REPORTAŻ

Domyślnie

w prezencie robiłem do pierwszego tańca ( znajomi nie mieli pro fotografa ) i później sprzęt zawoził kierowca do domu, drugi raz do pokoju hotelowego. Innym razem nie brałem sprzętu i w prezencie robiłem sesję, innym razem mieli foto i wziąłem sprzęt dla kilku zdjęć bardziej naszych niż PM leżał pod stołem i nie czułem się swobodnie. Raz nie brałem wcale i było tak jak ma być, bo po to się idzie na wesele by się bawić

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów